Διπλοί τιμοκατάλογοι σε τουριστικά εστιατορία - Point of view

Εν τάχει

Διπλοί τιμοκατάλογοι σε τουριστικά εστιατορία



Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά πλέον σε εστιατόρια τουριστικών περιοχών εμφανίστηκαν οι πρώτοι διπλοί τιμοκατάλογοι με τιμές με και χωρίς Φ.Π.Α, εν όψει καλοκαιρινών διακοπών.
Ήδη από το Πάσχα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτοι τέτοιοι κατάλογοι, από τους οποίους ο ένας, ο επίσημος, αναφέρει τις τιμές των πιάτων του μενού με τον 24% Φ.Π.Α, ενώ η δεύτερη έκδοση, η ανεπίσημη, δεν συμπεριλαμβάνει αυτή την παραπάνω χρέωση στην τιμή.
Φυσικά, αν ο πελάτης επιλέξει τα πιάτα του ανεπίσημου καταλόγου θα δεχτεί την παράνομη έκπτωση, δεν θα του κοπεί απόδειξη και, κάπως έτσι, δημιουργείται  επίσημα και ξεκάθαρα πλέον το γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής, θέλοντας τόσο ο πελάτης όσο και ο μαγαζάτορας να γλιτώσουν τις αυξήσεις και τους φόρους.


Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για 2 αλλαγές στην σύνταξη των τιμοκαταλόγων σύμφωνα με τη νέα Κωδικοποίηση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄2090/31-7-2014) και το άρθρο 91.
1. Στην παράγραφο 1 αναφέρεται:
«Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη αλά-κάρτ με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ύπαρξη τιμοκαταλόγων με τιμές προ και μετά ΦΠΑ (δηλαδή σε 2 στήλες όπως ήταν η προηγούμενη ΔΙΕΠΠΥ) δεν συνιστά παράβαση.»
2. Επίσης στην παράγραφο 3 αναφέρεται:
«Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:
α. Με τη μερίδα (δεν προσδιορίζεται πλέον το βάρος μερίδας όπως στην προηγούμενη ΔΙΕΠΠΥ)
β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.»
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε:
Ο τιμοκατάλογος συντάσσεται στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Αναρτάται σε εμφανές σημείο στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου του καταστήματος. Διατίθεται σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία.
Αποτελεί νομική παράβαση η ύπαρξη διπλών με διαφορετικές τιμές τιμοκαταλόγων.



Προσοχή η έλλειψη τιμοκαταλόγου επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ και η υπέρβαση τιμής ανά είδος 500 ευρώ. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.
Επίσης η έλλειψη ενδείξεων (είδος ελαίου και χρήση, κατεψυγμένο, προμαγειρευμένο, προτηγανισμένο, προϊόν ΠΟΠ κτλ) επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄2044/22-8-2013)
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το ΔΣ της ΠΟΕΣΕ
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Καββαθάς
Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κουράσης
via

Pages