Οι Ναρκισσιστές και οι Ψυχοπαθείς Μένουν Φίλοι με τους Πρώην τους! - Point of view

Εν τάχει

Οι Ναρκισσιστές και οι Ψυχοπαθείς Μένουν Φίλοι με τους Πρώην τους!




Για οποιονδήποτε έχει ποτέ αναρωτηθεί για το ποιο είδος ψυχοπαθή διατηρεί φιλική σχέση με τους/τις πρώην του/της, μια νέα μελέτη έχει βαλθεί να αποκαλύψει γιατί οι άνθρωποι με «χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας» (όπως ο ναρκισσισμός, η υποκρισία, ακόμα και η ψυχοπάθεια) διατηρούν σχέσεις μετά τον χωρισμό τους. Για πολλούς ανθρώπους, το να παραμείνουν φίλοι με έναν πρώην είναι αδιανόητο. Ακόμα και το Psychology Today προτρέπει το αναγνωστικό κοινό να μη συναναστρέφονται με τους πρώην διότι «είναι λιγότερο υποστηρικτικοί συναισθηματικά, λιγότερο βοηθητικοί, λιγότερο έμπιστοι και ενδιαφέρονται λιγότερο για την ευτυχία του άλλου ατόμου».



Στην έρευνα Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship, (Μένοντας φίλοι με έναν πρώην: σεξ και χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας προβλέπουν κίνητρα για τη φιλία μετά από τη σχέση), οι ερευνητές Justin Mogilski και Lisa Welling του Πανεπιστημίου Όκλαντ, ζήτησαν από 860 συμμετέχοντες να απαριθμήσουν τα κίνητρά τους για να παραμείνουν σε φιλική σχέση με τους πρώην τους. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ερευνητές μελέτησαν και τους συμμετέχοντες στην έρευνα προκειμένου να καθορίσουν ποιος είχε χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας. «Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν υψηλή βαθμολογία, ό,τι αφορά σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέγουν φίλους για στρατηγικούς λόγους και προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες σχέσεις», ανέφερε η Daily Mail. Οι ερευνητές ήθελαν να ξέρουν εάν αυτό ίσχυε και για πρώην εραστές επίσης.
Για να αποσαφηνιστεί αυτό, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κατά σπουδαιότητα τους λόγους για να διατηρήσουν σχέσεις με τους πρώην τους. Τις υψηλότερες βαθμολογίες έδωσαν εκείνοι που ένιωθαν πως οι πρώην σχέσεις τους ήταν «αξιόπιστες, έμπιστες και συναισθηματικής αξίας». Οι ερευνητές, όμως, διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν «κριτήρια μιας σκοτεινής προσωπικότητας» ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πρώην για «πρακτικούς και σεξουαλικούς λόγους».



Ο ειδικός στον ναρκισσισμό δρ Tony Ferretti εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με σκοτεινές προσωπικότητες –ειδικά οι ναρκισσιστές– θα ήθελαν να χαϊδεύονται με τα παγωμένα πτώματα των νεκρών σχέσεών τους. «Οι ναρκισσιστές μισούν να αποτυγχάνουν ή να χάνουν, οπότε θα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν κάποια σχέση –εάν δεν ήταν δική τους η επιλογή για να την τελειώσουν», λέει. Μπορεί να βιώσουν ναρκισσιστικό τραύμα όταν απορριφθούν από έναν σύντροφο και έχουν δυσκολίες να τον αφήσουν να φύγει ή να αυτοθεραπευτούν από τη διάλυση της σχέσης».



Pages