Μελέτη επιβεβαιώνει πως τα «θέματα καρδιάς» επηρεάζουν άμεσα την υγεία της καρδιάς - Point of view

Εν τάχει

Μελέτη επιβεβαιώνει πως τα «θέματα καρδιάς» επηρεάζουν άμεσα την υγεία της καρδιάς



Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Utah έδειξαν πως ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας από μας στηρίζει και υποστηρίζεται συναισθηματικά έχει άμεση σχέση και επιρροή στην συνολική καρδιαγγειακή του υγεία. Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν από το Psychological Science αποκαλύπτουν πως σε μια σχέση δύο ατόμων, όταν και οι δύο έχουν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την ποιότητα της στήριξης που δέχονται ο ένας από τον άλλον, τα επίπεδα CAC – Coronary Artery Calcification ( Ασβέστωσης Στεφανιαίας Αρτηρίας ) – τείνουν να αυξάνονται σημαντικά.
« Επιδημιολογικές έρευνες υποδηλώνουν πως οι διαπροσωπικές σχέσεις, είναι προάγγελοι των ποσοστών θνησιμότητας, ειδικώς από καρδιαγγειακές νόσους» εξηγεί ο Bert Uchino, επιστήμονας του πανεπιστημίου της Utah. «Προηγούμενες έρευνες, αγνόησαν το γεγονός ότι οι περισσότερες σχέσεις χαρακτηρίζονται από θετικές και αρνητικές πτυχές».
Σε μια από τις μεγαλύτερες ανασκοπήσεις επί του θέματος αυτού μέχρι σήμερα, η σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard – HSPH – οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η θετική ψυχολογική στάση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πολλού παράγοντες ψυχοκοινωνικού κινδύνου τα στεφανιαίας νόσου έχουν ήδη εντοπιστεί, όπως το στρες, η επιθετικότητα κ.α. Αρκετές αναλύσεις έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της στεφανιαίας νόσου και της προσωπικότητας τύπου Α. Τα χαρακτηριστικά της συσχέτισης αυτής περιλαμβάνουν την έντονη ανταγωνιστικότητα, την εχθρικότητα, την υπερένταση και την επιθετικότητα. Όταν ένα από τα άτομα που εμπλέκονται σε μια σχέση παρουσιάζει πολλά από αυτά τα στοιχεία, τότε συνήθως υπάρχει έλλειψη αμοιβαίας στήριξης.
Η Δρ. Mona Delfino απέδειξε στην έρευνά της πώς κάθε μέρος του σώματος έχει ένα είδος γλώσσας για να μπορεί να μας δείχνει την κάθε επικίνδυνη κατάσταση, και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την «ομοιόσταση» στα συναισθήματά μας, την ψυχική μας σταθερότητα και πνευματική ισορροπία.
Πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζουν αυτό που οι ενεργειακοί θεραπευτές ισχυρίζονται από την αρχαιότητα: Ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των σχέσεών μας, των συναισθημάτων και των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται στο σώμα μας.
Η πολυπλοκότητα στις σχέσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ο Uchino και οι συνεργάτες του – Timothy Smith και Cynthia Berg – διερεύνησαν πώς η πολυπλοκότητα των σχέσεων προκαλεί προβλήματα στην υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές αυτοί ανέθεσαν σε 136 ζευγάρια μεγάλης ηλικίας – 63 ετών κατά μέσο όρο – να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με θέμα την συνολική ποιότητα του γάμου τους, καθώς και για την στήριξη και την αγάπη που λάμβαναν από τον σύντροφό τους. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πόσο ενοχλητικοί ή χρήσιμοί ήταν οι σύντροφοί τους κατά την διάρκεια της κοινής ζωής τους. Τα αποτελέσματα ήταν πως 30% των ατόμων δήλωσαν πως ο σύντροφός τους, τους παρείχε την επιθυμητή στήριξη ενώ το υπόλοιπο 70% δήλωσε πως ο σύντροφός τους, ήταν άλλοτε χρήσιμος και άλλοτε ενοχλητικός.
Χρησιμοποίησαν έναν αξονικό τομογράφο και εξέτασαν όλους τους συμμετέχοντες για – οποιουδήποτε βαθμού – CAC (ασβέστωση στεφανιαίας αρτηρίας) και διαπίστωσαν πως όταν και οι δύο πλευρές των ζευγαριών θεωρούσαν τον σύντροφό τους ως αμφίσημο – άλλοτε χρήσιμο και άλλοτε ενοχλητικό – τα επίπεδα CAC ήταν υψηλότερα. Όταν μόνο ένας από τους δύο αισθανόταν έτσι, ο κίνδυνος (και τα επίπεδα) ήταν αισθητά μικρότερος. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από το φύλο.
Δεδομένου πως οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι κατά μέσο όρο για 36 χρόνια, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η ικανοποίηση από το γάμο θα ήταν λογικό να έχει μεγάλη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι συμβαίνει κάτι άλλο. Στην πραγματικότητα, ο παράγοντας που είχε τη μεγαλύτερη σημασία στην πρόβλεψη της καρδιαγειακής νόσου, ήταν η διάθεση ή μη των ατόμων να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, ανεξαρτήτου της γενικής ποιότητας του γάμου.
Οι επιστήμονες βρίσκουν, όλο και πιο συχνά, πως οι άνθρωποι που συγχωρούν συχνά παρουσιάζουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία από εκείνους που τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για κάποιο γεγονός που τους προσέβαλε ή τους πλήγωσε σε μια σχέση. Οι άνθρωποι που συγχωρούν τείνουν να στηρίζουν πιο πολύ τους αγαπημένους τους και έχουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους ή κατάθλιψης.
Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, όμως οι ερευνητές υποθέτουν πως όταν και οι δύο αντιλαμβάνονται τον σύντροφό τους ως κάτι ασταθές ή αμφίθυμο, αλλάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια που έχουν αμφίθυμες απόψεις, ο ένας για τον άλλον, αλληλεπιδρούν στη σχέση με τέτοιο τρόπο, ώστε αυξάνεται το στρες τους ή υπονομεύεται η προοπτική της υποστηρικτικής διάθεσης στη σχέση» λέει ο Uchino. “Αυτή η κατάσταση, με τη σειρά της, επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθένειας της καρδιαγγειακής νόσου.»
«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου ταξιδεύουν μαζί»» λέει ο Δρ. Dan Fisher, ένας καρδιολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Άνθρωποι που εμπλέκονται σε μη ιδανικούς τρόπους ζωής – με μεγάλη πίεση ή την ελάχιστη ενθάρρυνση από τους αγαπημένους τους – τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες για να προβληθούν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο.»
Ενώ ο Uchino και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να είναι βέβαιοι αν η αμοιβαία αμφιθυμία προκαλεί τα επίπεδα CAC να αυξάνονται – η παρακολούθηση των συμμετεχόντων σταμάτησε με το πέρας της έρευνας – τα αποτελέσματα παρέχουν τα αρχικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την μακροχρόνια μελέτη πάνω στον συσχετισμό μεταξύ σχέσεων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στο μέλλον, υπάρχει ενδιαφέρον έρευνας των πραγματικών βιολογικών, κοινωνικών και προσωπικών μονοπατιών που συνδέουν την αμφιθυμία εντός μιας σχέσης και τα επίπεδα CAC, καθώς και τρόπους μείωσης της όταν πρόκειται για σημαντικές κοινωνικές σχέσεις. Μελέτες όπως αυτή είναι σημαντικές αφού αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα αυτό, και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά πριν να εκδηλωθούν σωματικά.
Ένα γραμμάριο πρόληψης μπορεί πραγματικά να αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας, και αν περισσότεροι άνθρωποι μάθουν να αλληλοϋποστηρίζονται θα κάνουν ένα μικρό θαύμα , όχι μόνο για τις σχέσεις τους, αλλά και για την υγεία τους.

Pages