Αν το άτομο που αγαπάτε σας κάνει να αισθάνεστε ενοχές όλη την ώρα ή δεν σας σέβεται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε τις αποστάσεις σας.
Ας μιλήσουμε λίγο για τις τοξικές σχέσεις. Σίγουρα έχετε μια ιδέα του τι είναι. Είναι επίσης πιθανό να έχετε συναντήσει τέτοιου είδους σχέσεις περισσότερες από μια φορά στη ζωή σας κι έτσι γνωρίζετε πόσο μεγάλο και οδυνηρό είναι το συναισθηματικό κόστος και πόσο μπορεί να φθείρει την υγεία σας όταν μπλέκεστε με άτομα που βάζουν τις δικές τους ανάγκες πάνω από τις δικές σας.
Ωστόσο, συμβαίνει κάτι παράξενο στις τοξικές σχέσεις: ξέρετε ποιες είναι αλλά δεν μπορείτε να συνειδητοποίησετε ότι βρίσκεστε ήδη σε μια από αυτές. Γιατί όχι;Επειδή εμπλέκεστε κυρίως συναισθηματικά. Η αγάπη και η στοργή, ορισμένες φορές, μας βάζουν παρωπίδες, οι οποίες δεν μας αφήνουν να δούμε την πραγματικότητα.
Γι’ αυτόν το λόγο, σήμερα θα μιλήσουμε για 6 διαφορετικά είδη τοξικών σχέσεων που όλοι μας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε προκειμένου να τις αποφύγουμε και να θέσουμε τα απαραίτητα όρια για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι όταν συζητάμε για αυτό το πρόβλημα δεν αναφερόμαστε μόνο στις ερωτικές σχέσεις: μπορεί να έχετε τοξικούς φίλους ή ακόμη και τοξικά μέλη στην οικογένειά σας.
Ας ξεκινήσουμε.
1. Σχέσεις που ελέγχεται μόνο ο ένας από τους δυο
Ορισμένες φορές, μπορεί να παρασυρθείτε από τη στιγμή και να αφήσετε το σύντροφό σας να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις – και στο τέλος καταλήγει να εκείνος υπεύθυνος για όλα όσα κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύετε ότι σας φροντίζει. Ωστόσο, προχωρήστε με προσοχή. Αν αφήνετε συνέχεια κάποιον άλλο να σας ελέγχει, τότε θα έρθει μια μέρα που θα αρχίσει να παίρνει εκείνος τις αποφάσεις για σας.
Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο είτε αυτή πρόκειται για μια φιλική σχέση είτε για ερωτική. Θα πρέπει να διατηρείτε πάντα μια ισορροπία στο κοινό συμφέρον και στον προσωπικό χρόνο που επενδύετε. Από τη στιγμή που κάποιος από τους δυο αρχίσει να κάνει περισσότερα από τον άλλο ή ξεκινά να λαμβάνει αποφάσεις και για τους δυο σας, τότε θα αρχίσουν να παρουσιάζονται προβλήματα.
2. Οι άνθρωποι που βάζουν τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας
«Απλά θα το προτιμούσα έτσι – αυτό μου αρέσει – χρειάζομαι – ελπίζω για σένα.» Οι άνθρωποι που εισάγουν συνεχώς την προσωπική αντωνυμία «εγώ» στις προτάσεις τους έχουν τον πιο επιζήμιο τύπο προσωπικότητας, οδηγώντας στο κλασικό παράδειγμα των τοξικών σχέσεων.
Τα άτομα που δεν μπορούν να δουν τίποτα άλλο πέρα από το δικό τους μικρόκοσμο, ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάνουν ευτυχισμένο κάποιον άλλο άνθρωπο. Αλλά ούτε και μπορούν να σας προσφέρουν το σεβασμό που σας αξίζει. Να το θυμάστε αυτό!
3. Εκείνοι που δεν μπορούν να εμπιστευτούν
Οι άνθρωποι με έλλειψη εμπιστοσύνης ή κατανόησης δυσκολεύονται να ανοιχτούν συναισθηματικά ώστε να δείξουν στο άλλο πρόσωπο σεβασμό, συμπόνια και συμπάθεια. Οι σχέσεις που χτίζονται πάνω στη δυσπιστία καταλήγουν πάντα στη ζήλεια και στις παρανοήσεις που εκδηλώνονται με συνεχείς διαφωνίες και στο τέλος φθείρουν την αυτοεκτίμησή σας μέρα με τη μέρα. Είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο δεν αξίζει να παραμένετε.
4. Σχέσεις που βασίζονται στον εξαναγκασμό
«Μετά από όλα αυτά που έχω κάνει για σένα, τώρα εσύ αρνείσαι να κάνεις αυτό για μένα;» «Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα ήσουν μαζί μου τώρα – μάλλον με μισείς».Αν έχετε ακούσει ποτέ αυτή τη φράση, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζετε πόσο τρομερό είναι, πόσο πονάει να ακούτε αυτές τις λέξεις από τα χείλη του ανθρώπου που αγαπάτε.
Αλλά μην αυταπατάστε. Οι άνθρωποι που βασίζονται στη χειραγώγηση και στον εξαναγκασμό, που χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να εκμεταλλευτούν τη σχέση τους, δεν σας αγαπούν πραγματικά, δεν σας σέβονται και δεν σας κατανοούν. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι τοξικής σχέσης.
5. Οι σχέσεις που βασίζονται στα ψέματα
Ορισμένοι άνθρωποι ψεύδονται με έναν παθολογικό τρόπο. Το κάνουν αυτό για να πετύχουν τους στόχους τους, για να ελέγχουν πλήρως τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει γύρω τους και για να έχουν πάντα το πάνω χέρι στη σχέση τους που βασίζεται στην εξαπάτηση.
Μπορεί να πουν ότι σας αγαπάνε, ότι είστε το καλύτερο πράγμα που τους έχει συμβεί στη ζωή τους. Αλλά πέρα από αυτή την αγάπη που σας δείχνουν, σας συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που είναι επιβλαβής και ταπεινωτικός, αφήνοντάς σας πίσω. Τα ψέματά τους στο τέλος θα αποκαλυφτούν και μπορεί να συγχωρήσετε μερικά από αυτά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό θα σας καταστρέψει εσωτερικά. Μην αφήσετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο.
6. Οι σχέσεις που βασίζονται στη θυματοποίηση
Αυτό είναι ένα πολύ κοινό είδος τοξικής σχέσης τόσο για τους συντρόφους μιας ρομαντικής σχέσης όσο και για τα οικογενειακά μέλη. Παριστάνοντας το θύμα ενός ανθρώπου μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, κερδίζουν την προσοχή σας ή σας κάνουν να αισθάνεστε ενοχές προκειμένου να ενδυναμώσουν την υπεροχή τους.
«Πάντα με αφήνεις όταν σε χρειάζομαι περισσότερο». «Αυτό το σαββατοκύριακο ήμουν άρρωστος/η και δεν με πήρες ένα τηλέφωνο – προφανώς έχεις άλλες προτεραιότητες». Αν έχετε περάσει από μια τέτοια κατάσταση, τότε σίγουρα γνωρίζετε πόσο επώδυνα είναι αυτά τα αισθήματα και δημιουργώντας σας ένα μείγμα θυμού, ντροπής και φόβου.
Για να καταλήξουμε, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τοξικές σχέσεις υπάρχουν, είναι αρκετά συνήθεις στη σημερινή κοινωνία. Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτό το είδος συμπεριφοράς;
Προσπαθήστε να θέτετε όρια για τον εαυτό σας. Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι ανάγκες σας και πόσα μπορεί να περιμένει ο άλλος από σας. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η αγάπη σας δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κερδίσει με τη βία αλλά και ότι δεν πρόκειται να βάλετε τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας. Η αγάπη σημαίνει να σέβεσαι και να κατανοείς το σύντροφό σου.