Ερώτημα ..αφελους:
Τί μας προσφέρει , σε τελική ανάλυση, το τόσο
έντονα διαφημιζόμενο , γάλα..
Συμμαθητής μου απ το..γυμνάσιο ,που διαπρέπει στο
Πανεπιστήμιο του Σηάτλ,μου ειπε, οτι
ο..μύθος γύρω απ το γάλα..καλά κρατεί
και στις Ηνωμένες Πολιτείες..
αλλά κανείς δεν μιλά..λόγω των πανίσχυρων πολυεθνικών..
Είπαμε πολλά..
Σας μεταφερω μερικά..έτσι απλά για ενημέρωση και
ίσως κάποιο προβληματισμό...
Το τραγούδι το πρωτάκουσα στα πανεπιστημιακά μου χρόνια..
Επίκαιρο πάντα..Ούτε τότε...ούτε τώρα πίνω γάλα...
Γιατί, τελικά, πίνουμε γάλα; Από πότε;
Γιατί το πίνουμε σαν ενήλικες;
Γιατί Λαοί Ολόκληροι Έχουν Δυσανεξία Στην Λακτόζη;
( λακτόζη είναι το..γαλακτοζάχαρο)
Προσωπικά, έχω δυσανεξία στη λακτόζη.
Εξηγούμαι: Οταν πιώ ένα ποτήρι γάλα, είτε σκέτο,
είτε με καφέ, ή σοκολάτα, νοιώθω υπέροχα
για περίπου μισή ώρα.
Μετά αρχίζει μια περίεργη αίσθηση.
Κάψιμο, ρέψιμο, και γενικά αυτό που θα λέγαμε
δυσανεξία..άσχημη κατάσταση..
Χρειάζεται να περάσει πολλή ώρα για να συνέλθω,
με όρκους οτι... δεν θα ξαναπιώ ποτέ γάλα..
Κι όμως είναι τόσο γοητευτική η διαφήμηση..
που μετά απο μερικές εβδομάδες ξαναπέφτω στο ίδιο λάθος..
Ομηρικές μάχες με το γυιό μου που επιμένει να..ζεί
μόνο με γάλα..Τελικά έχω παραιτηθεί..από του
να του εξηγώ, οτι δεν ζει κανείς μόνο με γάλα..
Αλλωστε ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του.
Ομως μου γενιούνται πάρα πολλά ερωτηματιματικα..
Μήπως το γάλα δεν ήταν πάντοτε
στις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου;
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η κατανάλωση γάλακτος
από αιγοπρόβατα και βοοειδή είναι, αναλογικά...
σχετικά πρόσφατη συνήθεια στην Ευρώπη,
τότε ίσως αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα
που θεωρούσαμε αυτονόητα.
Στην Ευρώπη Λοιπόν Η Κατανάλωση Γάλακτος
Φαίνεται Να Ξεκίνησε Πριν Από 12.500 Χρόνια.
Παραδόξως όλοι συμφωνούν οτι το γάλα
δεν φαίνεται να ήταν Βασική Τροφή για τον άνθρωπο.
Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στην εξελικτική μας πορεία
Ελάχιστα, Αναλογικά, Άτομα Έχουν Την Ικανότητα
Να Μεταβολίζουν Την Λακτόζη, δηλαδή το γαλακτοζάχαρο..
Για να μεταβολίσει το ανθρώπινο σώμα την λακτόζη,
είναι απαραίτητη μια ουσία που λέγεται ¨λακτάση¨
και της οποίας η παρουσία εξαρτάται από ένα
συγκεκριμένο γονίδιο που εμφανίζεται σε πολύ λίγους
ανθρώπους. με συγκεκριμένη ομάδα αίματος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων,
με ομάδα αίματος -Ο-,
δεν μεταβολίζει την λακτόζη.
Δηλαδή έχει δυσανεξία στη λακτόζη.
Όλα τα μωρά έχουν αυτό το γονίδιο το οποίο
για κάποιον λόγο εξαφανίζεται ή αδρανοποιείται σταδιακά,
στα χρόνια που ακολουθούν.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι το γονίδιο αυτό παρουσιάζεται
σε μεγαλύτερο ποσοστό στους λαούς που είχαν ασχοληθεί
με την παραγωγή γάλακτος στο απώτατο παρελθόν.
Για παράδειγμα οι Γάλλοι παρουσιάζουν διπλάσιο ποσοστό
δυσανεξίας στη λακτόζη από ότι οι Σλαβικοί και
οι βόρειοι λαοί, που κατανάλωναν γάλα, από πολύ παλιότερα.
Οι λαοί της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιθανό να αγγίζουν
το 100%..στην εμφάνιση του γονιδίου που μεταβολίζει
τη λακτόζη, καθώς εκεί ξεκίνησε η συνήθεια
της εκτροφής βοοειδών για την παραγωγή γάλακτος,
τουλάχιστον 2000 χρόνια νωρίτερα από την κεντρική Ευρώπη.
Οι λαοί της Μεσογείου (Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Μαροκινοί)
εμφανίζουν κατά 50% δυσανεξία στην λακτόζη,
ενώ οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης δεν εμφανίζουν σχεδόν καθόλου.
Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές,
στο ότι οι λαοί του Βορά στην αρχαιότητα μπορούσαν
να καταναλώνουν γάλα, καθώς λόγω του ψυχρού κλίματος
η διατήρησή του ήταν πιο εύκολη.
Στον Νότο, η διατήρησή του προϋπέθετε ειδική επεξεργασία,
όπως την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού,
προϊόντα στα οποία η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται εκθετικά.
Οι λαοί της άπω Ανατολής, οι Τούρκοι, οι ιθαγενείς
της Αυστραλίας και της Αμερικής, όπως και οι κάτοικοι
της υποσαχάριας Αφρικής παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη
σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.
Οι επιστήμονες απαντούν αφοπλιστικά, με το παράδειγμα
της Κινέζικης και Ιαπωνικής κουζίνας, οι οποίες
δεν περιλαμβάνουν καθόλου τροφές με ζωικό γάλα.
Ο φίλος απ την Αμερική, μου είπε φοβερά πράγματα
για την εκτροφή των βοοειδών.
Ομολογώ οτι είχα διαβάσει τα περισσότερα απ αυτά,
αλλά τα νομιζα ..τερατολογίες ανευθυνων .
Κι όμως, με βεβαίωσε οτι δυστυχώς συμβαίνουν..
Ξεκίνησαν απο πολλά χρόνια σε πειραματικό στάδιο..
( θυμάστε τις τρελλές αγελάδες και τη σπογγώδη
εγκεφαλοπάθεια, και πόσο άκομψα καλύφθηκε
απ τις διάφορες κυβερνήσεις με πρώτη
εκείνη της Μεγ. Βρεττανίας;)
Οι αγελάδες τρέφονται με.. Άρρωστα και..ψόφια
Πρόβατα, Κοτόπουλα (Κρεατάλευρα).
Από αυτές τις αγελάδες το..60- 80% είναι μολυσμένες
από τον βοοειδή ιό της λευχαιμίας και το 50%
από τον βοοειδή ιό της ανοσοκαταστολής.
Πίνουμε γάλα και τρώμε τυρί που είναι μολυσμένα
με αυτούς τους ιούς.
Η πρόσφατη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος
μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε ότι 10%
έχει παραβιαστεί από ρετροϊούς.
Οι ιοί συνδέθηκαν από παλιά με την αιτιολογία
της καρκινογένεσης, καθώς υπάρχουν αρκετοί
ιοί που προκαλούν καρκίνους σε ζώα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις
ότι ιοί προκαλούν ορισμένους τύπους καρκίνου στον άνθρωπο
(ηπατίτιδα Β, Epstein-Barr, ιός μολυσματικής μονοπυρήνωσης).
Οι ρετροϊοί αντιπροσωπεύουν τη γνωστότερη κατηγορία ιών
που προκαλούν καρκίνο.
Ο ρετροϊός HTLV-1 είναι γνωστό ότι προκαλεί
σε ενήλικες λευχαιμία τύπου Τ, ενώ ένας άλλος ρετροϊός,
ο HIV, προκαλεί το AIDS, που εξασθενίζει
το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την ευαισθησία
στον καρκίνο και διάφορες μολύνσεις.)
Πολλοί έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο αυτών των ρετροϊών,
καθώς εμπιστεύονται την παστερίωση και μία
υγιεινή διατροφή που δήθεν προστατεύει
τα ζώα από τις ασθένειες.
...Οι ρετροϊοί μπορεί να παραμείνουν ανενεργοί
μέσα στο σώμα μας για πολλά χρόνια.
Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποστεί επίθεση
από άλλους ιούς, τοξικές ουσίες ή ακτινοβολία,
το κύτταρο μέσα στο οποίο βρίσκεται ο ιός μπορεί
να αρχίσει να υπερπλάθεται ανεξέλεγκτα,
ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΝΤΑΣ ένα όργανο ή ολόκληρο το σώμα
με καρκινικά κύτταρα.
....ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα,
οι αλλεργίες και πολλές άλλες παθήσεις είναι
σε έξαρση πιθανότατα από την κατανάλωση γάλακτος.
...Η IGF-I ορμόνη, η οποία είναι η δραστικότερη
αυξητική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος είναι
πανομοιότυπη μεταξύ βοοειδών και ανθρώπων.
...Εάν κάποιος, έστω ειδικός..έστω γιατρός..
ο οικογενειακός σας γιατρός.. σας έδινε ένα χαπάκι
που περιείχε τη δραστική αυτή ορμόνη..
θα το παίρνατε χωρίς κουβέντα;
Δυστυχώς..κάθε φορά που πίνετε ένα ποτήρι γάλα,
καταναλώνετε το ίδιο ποσοστό αυτής της ορμόνης.
...ένα καρκινικό κύτταρο περιέχει κάποιο λάθος στον κωδικό του.
κάθε καρκίνος που αναπτύσσεται στα ανθρώπινα όντα
έχει ένα κοινό στοιχείο.
ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ IGF-I.
Αυτή η ορμόνη δεν προκαλεί καρκίνο αλλά επιτρέπει
στους υφιστάμενους καρκίνους να αναπτυχθούν.
...το σώμα μας παράγει αυτή την ορμόνη την οποία
λαμβάνουμε και από τα γαλακτοκομικά..
Θα μου πείτε , μπορώ να πιώ ανεπεξέργαστο,
φυσικό γάλα...το φυσικά ανεπεξέργαστο γάλα..
περιέχει ήδη υψηλά ποσοστά IGF-I
....Το ένζυμο λακτάση διασπά τη ζάχαρη του γάλακτος
σε πιο απλές μορφές ώστε να μπορεί αν απορροφηθεί
από το κυκλοφορικό σύστημα.
Προσέξτε τώρα το παράδοξο (;)
Μετα Το 2ο Ετος Της Ηλικιας Το Σωμα
Αρχιζει Να Παραγει ...Λιγοτερη Λακταση...
Για ποιό λόγο; Κι έτσι φτάνουμε στο Καίριο ερώτημα:
Πίνουμε ή όχι γάλα;Οι λατίνοι έχουν γι αυτό ένα ρητό..
De gustibus et de coloribus, non disputandum est..
που σημαίνει: Περί ορέξεως..κολόκυθόπιτα..
Πιό απλά, το πίνουμε και μας..ταράζει,
ή τελικά το συνηθίζουμε..
Ολά τα άλλα περί γερών οστων και ασβεστίου,
μάλλον θα πρέπει να τα ξανασκεφτούμε πιο προσεκτικά,
και να αρχίσουμε να τρώμε τροφές που μπορούν
να μας εφοδιάσουν με ασβέστιο, και ειλικρινά υπάρχουν
πάμπολλες στο φυτικό βασίλειο..
Ψάξτε και θα τις βρείτε..
Κλείνοντας , ρώτησα τον Αλεξ, εσύ πίνεις γάλα;
Δεν μου απάντησε, απλά χαμογέλασε κουνώντας
αρνητικά το κεφάλι του..
( οχι πάνω-κατω, όπως εμείς...αλλά δεξια-αριστερά,
όπως οι φίλοι μας αμερικανοί...
κάτι που εμείς το λαμβάνουμε και σαν...αποδοκιμασία..)