Εναλλακτικές διαγνωστικές μέθοδοι - Point of view

Εν τάχει

Εναλλακτικές διαγνωστικές μέθοδοι




Μια πλειάδα μη συμβατικών διαγνωστικών μεθόδων υποστηρίζει ότι μπορεί να διαγνώσει μεγάλο αριθμό ετερογενών παθήσεων. Αυτές οι μέθοδοι είναι μη πιστοποιημένες, χωρίς επιστημονικές βάσεις και χρησιμοποιούνται συχνά από πρακτικούς εναλλακτικών θεραπειών. Επιφανειακά, κάποια από αυτά εμπεριέχουν επιστημονικά ψήγματα τα οποία αναφέρονται προς εντυπωσιασμό του ασθενούς. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την τέλεσή τους καθώς βασίζονται σε μη αποδεδειγμένες ή και εντελώς αβάσιμες θεωρίες οι οποίες επιχειρούν με απλουστευτικό τρόπο να προσεγγίσουν εξαιρετικά πολύπλοκα φαινόμενα. Τα περισσότερα test αυτής της κατηγορίας διαγιγνώσκουν (ή καλύτερα υποστηρίζουν ότι διαγιγνώσκουν) ανύπαρκτες νόσους, αποσκοπούν αποκλειστικά σε οικονομικά οφέλη αυτών που τα εφαρμόζουν και, ίσως το κυριότερο, αποτρέπουν από την τέλεση των ουσιαστικών διαγνωστικών μεθόδων που προαναφέρθηκαν με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και επομένως τη σωστή ιατρική προσέγγιση.
Τροφική δυσανεξία: αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο των περισσότερων μεθόδων. Οι υποστηρικτές τους,«σύμβουλοι διατροφής/ευεξίας», ιριδοσκόποι, «ολιστικοί διατροφολόγοι», γυμναστές, αισθητικοί, , υπόσχονται στον ανυποψίαστο πελάτη μεταξύ άλλων: απώλεια βάρους, θεραπεία από τις ημικρανίες, την κόπωση, την ιγμορίτιδα αλλά και όλων των αλλεργιών που τον ταλαιπωρούν εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά του και την «ευκολία» στην τέλεσή τους.
Η παραπλάνηση είναι το κλειδί. Παραπλανούν υποστηρίζοντας «επιστημονικές μελέτες» που δεν ακολουθούν κανένα επιστημονικό κανόνα. Παραπλανούν επιλέγοντας στοιχεία μελετών, ανακατεύοντάς τα κατά το δοκούν και παρουσιάζοντας στο τέλος ένα μίγμα που δεν έχει καμία δόση αλήθειας. Παραπλανούν παρουσιάζοντας σε «επιστημονικά ιατρεία» μηχανήματα «εξελιγμένης τεχνολογίας» που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στις «προηγμένες χώρες». Παραπλανούν, τέλος, γιατί παράλληλα δίνουν οδηγίες/δίαιτες που ούτως ή άλλως έχουν αποτέλεσμα (αλλά καμία σχέση με τις «απαντήσεις» των τεστ) ή επενδύουν στην αυθυποβολή του ασθενούς.
Μερικά από αυτά είναι:
Το λευκοκυτταροτοξικό τεστ (test του Bryan)
Αναπτύχθηκε το 1956 από τον Black και εκτιμήθηκε το 1960 από τον Bryan. Σύμφωνα με αυτό η ανάμειξη αίματος του ασθενούς με το τροφικό αλλεργιογόνο, προκαλεί μεταβολές στα λευκά αιμοσφαίρια, ορατές στο μικροσκόπιο. Με την πάροδο των χρόνων η μέθοδος έγινε αυτοματοποιημένη και οι πάροχοι του τεστ διατείνονται πως το μηχάνημα μπορεί να μελετήσει μια σειρά τροφικών αλλεργιογόνων.
Όσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι τώρα (και έχουν περάσει 50 χρόνια) έχουν δείξει πολύ κακή συσχέτιση με κλινική αλλεργία. Η μέθοδος καταρρίφθηκετο 1975 από μία καλά ελεγχόμενη επιστημονική μελέτη η οποία απέδειξε οριστικά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση της μεθόδου με την τροφική αλλεργία. Παρά ταύτα η μέθοδος εφαρμόζεται  ακόμη και σήμερα, από παρόχους που υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές κριτικές οφείλονται σε “συνωμοσία” των έγκυρων εταιρειών του χώρου. Στην αγορά κυκλοφορεί με τα ονόματα ALCAT test ή και Nutron.
Ο έλεγχος IgG αντισωμάτων
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αντισώματα τάξης IgG έναντι τροφίμων που σαφέστατα μπορούν και καταναλώνουν χωρίς να τους προκαλούν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογική, μη-ειδική αντίδραση του ανοσοποιητικού χωρίς οποιαδήποτε διαγνωστική αξία. Ο καθορισμός αυτών των αντισωμάτων (π.χ. Cytoliza test 94 τροφών!) δεν έχει ιατρικά οποιαδήποτε αξία. Αντίθετα μάλιστα, τα IgG4 αντισώματα είναι προστατευτικά, παρέχουν ανοχή στον οργανισμό και όλες οι μορφές ανοσοθεραπείας έχουν ως σκοπό την ανάπτυξή τους ώστε να αντιρροπούν, κατά μια έννοια, τα αλλεργιογονικά αντισώματα τάξης IgE. Αυτά σαφέστατα συμμετέχουν στην αλλεργία αλλά ανιχνεύονται με τις μεθόδους RAST ή CAP που περιγράφονται εδώ.
Εφαρμοσμένη κινησιολογία
Αναπτύχθηκε το 1964 από τον Goodhart και βασίζεται στη διάγνωση δυσανεξίας/αλλεργίας επί τη βάσει των ενεργειακών πεδίων. Ο πρακτικός ελέγχει τη μυική δύναμη του ασθενούς (συνήθως του δελτοειδούς μυ του ώμου) πριν και μετά την τοποθέτηση των αλλεργιογόνων μπροστά του! Προχωρά μάλιστα και στον έλεγχο της δύναμης μετά από τοποθέτηση του αντίδοτου το οποίο με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι λειτουργεί. Υπάρχουν παραλλαγές όπως π.χ. με την παράλληλη τοποθέτηση μαγνητών. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο Σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών μάλιστα (π.χ. τροφικής) μπορεί να είναι και επικίνδυνη αν παροτρύνουν τον ασθενή να καταναλώσει τρόφιμα (μαζί με το «αντίδοτο») στα οποία είναι αλλεργικός…
Ηλεκτροδερμικό τεστ (VEGA)
Αναπτύχθηκε από τον Γερμανό φυσικό Voll το 1958. Μετράει την ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα του σώματος με τη χρήση ηλεκτροδίων (το ένα το κρατάει και το άλλο τοποθετείται στο σώμα με βελόνα). Παρεμβάλεται μια σειρά χημικών ή αλλεργιογόνων σε μεταλλικές κυρήθρες και υπολογίζεται η απόκλειση της αγωγιμότητας με μετρητές. Νεώτερες εκδοχέςείναι τα Dermatron, BEST, Quantum και LISTEN Systems που μπορούν να ελέγξουν 3500 αλλεργιογόνα σε 3 λεπτά! Προφανώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διαγνωστική ακρίβεια, υπάρχει όμως προώθηση ακόμα και με δωρεάν μαθήματα προς επίδοξους χειριστές!
Στην «Kβαντική Βιοανάδραση – Βιοσυντονισμό» βασίζεται και σειρά μηχανημάτων (όπως SCIO, Indigo και Εductor κόστους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ) που παροτρύνουν τους πελάτες να γίνουν «αρχιτέκτονες του εαυτού τους» και να απαλλαγούν από αλλεργίες, αυτοάνοσα και πολλά άλλα νοσήματα.
Ανάλυση τρίχας
Οι αναλύσεις τριχών γίνονται με δύο τρόπους: ο ένας είναι έλεγχος για τοξικά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος και ο άλλος έλεγχος για ανεπάρκεια στοιχείων όπως σελήνιο, ψευδάργυρος, χρώμιο, μαγνήσιο κ.ά.  Δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη επίδρασης αυτών σε αλλεργικές νόσους. Ένα άλλο τεστ που ασχολείται με τρίχες είναι το Dowsing κατά το οποίο η ταλάντωση εκκρεμούς πάνω από τις τρίχες υποδηλώνει αλλεργίες!
ΝΑΕΤ (τεχνική εξάλειψης αλλεργιών της Nampudripad)
Προτάθηκε το 1983 από την χειροπράκτη Nampudripad και περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους όπως κινησιολογία, VEGA, βελονισμό. Υποστηρίζει ότι η αλλεργία οφείλεται σε παρεμπόδιση της ροής της εσωτερικής ενέργειας που προκαλείται από μη φυσιολογικά ενεργειακά εγκεφαλικά πεδία. Προτείνεται ότι μετά από αριθμό «θεραπειών» ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου εξαλείφει τις αλλεργίες – και πολλές άλλες νόσους που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα.
Δυστυχώς τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από όσα κυκλοφορούν. Προφανώς κανένα δεν έχει τις απαραίτητες κρατικές εγκρίσεις (π.χ. ΕΟΦ), κυρίως όμως κανένα δεν έχει οποιαδήποτε επιστημονική βάση. Οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν προκειμένου να αποφύγουν τη χρηματική αλλά κυρίως σωματική τους εκμετάλλευση.

 (Πηγή: allergikos.gr)

Pages