Τα ετερώνυμα έλκονται… μπορούν όμως να συνυπάρξουν σε μια σχέση; - Point of view

Εν τάχει

Τα ετερώνυμα έλκονται… μπορούν όμως να συνυπάρξουν σε μια σχέση;



Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν διαφορετικούς, ίσως καλύτερα «συμπληρωματικούς», τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το άγχος που βιώνουν αλλά και τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
couple01
Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εσωστρεφείς, απολαμβάνουν την παρέα των άλλων, αλλά δεν επιθυμούν την άμεση συναναστροφή με πολλά διαφορετικά άτομα. Προτιμούν τη  μοναξιά και την ηρεμία που τους προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.
Είναι συνήθως ντροπαλοί και επιφυλακτικοί με τους άλλους και επιλέγουν να εκφράσουν τη γνώμη τους μετά από ώριμη σκέψη.
Αντίθετα οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς, μοιάζουν βιαστικοί και παρορμητικοί. Συνήθως,  μιλούν γρήγορα και δυνατά χρησιμοποιώντας έντονα και τη  μη λεκτική επικοινωνία. Έχουν πολλές παρέες και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και διασκεδαστικοί. Η μοναξιά τους εγκλωβίζει,  διότι τις περισσότερες φορές αντλούν ενέργεια από τους γύρω τους.
couples-beds

Μπορούν να συνυπάρξουν σε μία σχέση;
Να θυμάστε ότι έχετε κοινή πορεία
Προσπαθώντας να συγκρίνει ο καθένας από μας την εσωστρέφεια με την εξωστρέφεια μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δε  μιλάμε για ένα καλύτερο και ένα χειρότερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά για δύο χαρακτηριστικά που απλά διαφέρουν. Αναγνωρίζοντας όμως τις διαφορές που υπάρχουν, μας δίνεται η δυνατότητα να σεβαστούμε το  σύντροφό μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. 
fur-eine-nacht-und-immer

Αγαπήστε τις διαφορές
Ο εξωστρεφής, φέρνει στη ζωή ενός ζευγαριού νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και δραστηριότητες. Ο εσωστρεφής από την άλλη, δημιουργεί την ηρεμία και τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται μια σχέση. Οι διαφορές μπορούν να υπερισχύσουν στη σχέση αν ασχολήστε μόνιμα με αυτές και ξεχνάτε να δείτε τα οφέλη τους.
Θέστε όρια μεταξύ σας
Αν ο εσωστρεφής σε μια σχέση δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση μερικών δραστηριοτήτων, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερήσει από τον εξωστρεφή την ευκαιρία να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Το να  ευχαριστιέστε με πράγματα που δεν ευχαριστούν το σύντροφό σας, δεν πρέπει να σας γεμίζει ενοχές, απλά δώστε του την ευκαιρία της επιλογής για τη  συμμετοχή του ή μη σε αυτές.
Άντζελα Νικήτα Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας   Πηγή

Pages