"Συγνώμη, δεν προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω ενοχές, έτσι δεν είναι;" - Point of view

Εν τάχει

"Συγνώμη, δεν προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω ενοχές, έτσι δεν είναι;"







Αν μας έχουν μεγαλώσει, κάνοντάς μας να νιώθουμε ενοχές, αν μας έχουν μεγαλώσει με αυτό το καταστροφικό συναίσθημα της ενοχής, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παραμερίσουμε την αρνητική συνήθεια των ενοχών και να εξαλείψουμε τις ενοχές από τη ζωή μας.

Το Πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξαλείψουμε την καταστροφική αυτοκριτική. Ποτέ μην επικρίνετε τον εαυτό σας για οτιδήποτε και ποτέ μην επιτρέπετε οποιονδήποτε άλλο να πει οτιδήποτε αποδομητικό ή αρνητικό για εσάς. Μην επιτρέπετε οτιδήποτε αρνητικό για εσάς.

Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Ποτέ μην πείτε κάτι για τον εαυτό σας που δεν επιθυμείτε πραγματικά να συμβεί στην προσωπικότητά σας ή στη ζωή σας.

Το Δεύτερο βήμα για να ξεφορτωθούμε τα συναισθήματα των ενοχών, τα οποία έχουν τις ρίζες στους στην πρώιμη παιδική μας ηλικία, είναι να μην επιτρέπουμε την ενοχή να μας χειρίζεται.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα προσπαθήσει να σας κάνει να κάνετε κάτι, χρησιμοποιώντας πάνω σας την ενοχή, αυτό που κάνετε είναι απλά το εξής: Χαμογελάτε και με μία πολύ ήρεμη, ευχάριστη, μη απειλητική φωνή λέτε "Συγνώμη, δεν προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω ενοχές, έτσι δεν είναι;"


Ο σκοπός αυτής της ερώτησης, είναι για να κάνετε το άλλο άτομο να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι προσπαθεί να σας χειριστεί χρησιμοποιώντας την ενοχή. Κατά κανόνα, το άτομο αυτό θα σας πει"Όχι όχι, φυσικά και δεν προσπαθώ να κάνω κάτι τέτοιο."

Δύο ή τρία λεπτά αργότερα στην ίδια συζήτηση, το άτομο αυτό θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις ενοχές ξανά. Ξανά σταματήστε τη συζήτηση και πείτε (ακόμα κι αν είναι από το τηλέφωνο) χαμογελώντας: "Συγνώμη, δεν προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω ενοχές, έτσι δεν είναι;" και συνεχίστε να το κάνετε αυτό, μέχρι το άλλο άτομο να καταλάβει ότι αυτός ο τρόπος που επικοινωνεί μαζί σας, δεν πρόκειται να δουλέψει πλέον με εσάς. Δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας και εξαρτάται από εσάς να σπάσετε το μοτίβο.

Να θυμάστε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ενοχές, από συνήθεια. Οι περισσότεροι δεν έχουν συναίσθηση ότι το κάνουν· απλά το κάνουν συνέχεια, χωρίς να το σκέφτονται και εκτός κι αν δεν τους το υποδείξετε, θα συνεχίσουν να το κάνουν και εσείς θα συνεχίσετε να νιώθετε άσχημα μέσα σας, κάθε φορά που το κάνουν.

Το Τρίτο βήμα για να εξαλείψετε αισθήματα ενοχής, είναι να αρνηθείτε να χρησιμοποιήσετε ενοχές ή κατηγορίες με οποιονδήποτε άλλον. Να αρνηθείτε να κατηγορήσετε οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Να θυμάστε και να θυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας, ότι κανείς δεν είναι ένοχος. Κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο και κανείς για την ακρίβεια δεν είναι ένοχος· εσείς είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενοχές και κατηγορίες σε άλλους, πολύ γρήγορα γίνονται τα θύματα των ενοχών και των κατηγοριών από τους άλλους. Και αν θέλετε να εξαλείψετε τα συναισθήματα ενοχών από τη ζωή σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις ενοχές ή το να κατηγορείτε κάποιον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό.

Το Τέταρτο βήμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, προέρχεται από έναν άλλον διανοητικό νόμο, τον οποίο ονομάζουμε "Ο νόμος της συγχώρεσης". Έχουμε βρει ότι η ικανότητα να συγχωρείτε πλήρως και σε αφθονία, είναι το σήμα κατατεθέν μίας υγιούς προσωπικότητας. Και το σήμα μίας πραγματικά μη-υγιούς προσωπικότητας είναι η τάση να κρατάτε κακίες για πολύ καιρό και η ανικανότητα να συγχωρείτε. Και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να απελευθερωθούμε ώστε να εκπληρώσουμε το πλήρες δυναμικό μας σαν άνθρωποι, είναι να μάθουμε να συγχωρούμε πρόθυμα και να συγχωρούμε τους πάντες και να συγχωρούμε συνεχώς, ώστε να μην επιτρέπουμε αυτά τα αρνητικά σκουπίδια, να συσσωρεύονται στο μυαλό μας.

Από το "Η Ψυχολογία της Επίτευξης" του Brian Tracy


via

Pages