Μη βασανίζεστε για μικροπράγματαΌλα φαίνονται πιο καθαρά και λιγότερο επείγοντα όταν τα κοιτάς από κάποια απόσταση. Όταν περάσει αρκετός χρόνος, μπορείς να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική και να ξεχωρίσεις ποια είναι πραγματικά σημαντικά και ποια δείχνουν έτσι τη συγκεκριμένη στιγμή. Καθώς φαντάζεστε ότι κοιτάτε πίσω τη ζωή σας, είναι λες και αποπροσωποποιείτε τις εμπειρίες σας και έτσι μπορείτε να είστε πιο αντικειμενικοί.
    xronos2
Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πόσο μεγαλύτερη έμφαση θα δίναμε στις καλές στιγμές και στις θετικές εμπειρίες. Η γυναίκα μου όμως, με το δίκιο της, τόνισε ότι ήδη είχαμε ξαναθυμηθεί στιγμές του παρελθόντος που ήταν δύσκολες ή επώδυνες, και τις θεωρήσαμε από τις πιο σημαντικές για την προσωπική μας εξέλιξη και τη βίωση της ζωής. Για παράδειγμα, αν δεν είχαμε σωθεί από βέβαιο θάνατο σ’ ένα αυτοκινητικό ατύχημα, δε θα είχαμε την ίδια εκτίμηση για το δώρο της ζωής. Αν δεν είχαμε πιεστεί οικονομικά και δεν είχαμε κάνει μερικές ανόητες επενδύσεις όταν ήμασταν νέοι, δε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πλήρως την πολυτέλεια του να έχεις αρκετά ή τη σημασία του να δίνεις πίσω σε εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Αν δεν είχαμε νιώσει σωματικό πόνο, δε θα είχαμε εκτιμήσει τη σημασία του να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ούτε το δώρο να ζεις χωρίς πόνους. Αν δεν είχαμε χάσει καλούς φίλους από μεθυσμένους οδηγούς, μπορεί ποτέ να μην είχαμε εκτιμήσει τη σημασία του να μειώνεις το στρες και να απολαμβάνεις την κάθε μέρα, γιατί η αλήθεια είναι πως και στους καλούς ανθρώπους συμβαίνουν άσχημα πράγματα.
Συνειδητοποιήσαμε μάλιστα ότι στο τέλος τα περισσότερα από τα πράγματα που μας προβληματίζουν θα τα θυμόμαστε με πλήρη αδιαφορία, αν βέβαια τα θυμόμαστε καθόλου. Όλους τους καβγάδες και τις διαφωνίες και τις προσπάθειες να αποδείξουμε την υπεροχή μας θα τα δούμε όπως ακριβώς είναι: μια θλιβερή σπατάλη ενέργειας και χρόνου.
   4-epoxes-tou-xronou
Κάποιοι φίλοι όταν βρέθηκαν σε δύσκολη εποχή είπαν: «Πάω στοίχημα ότι ακόμα κι αυτό, όσο οδυνηρό κι αν είναι τώρα, θα φαίνεται ασήμαντο όταν το σκεφτόμαστε αργότερα. Γιατί λοιπόν να μην πάρουμε την απόφαση να τελειώσουμε εδώ και τώρα με αυτή τη στενοχώρια;» Μια τέτοια διευρυμένη αντίληψη για τα πράγματα βοηθάει τα ζευγάρια να πάψουν να βασανίζονται για μικροπράγματα και να εστιάζουν την προσοχή τους σε πιο σημαντικά θέματα.
Αυτό είναι η ουσία της συγκεκριμένης στρατηγικής: να μάθετε να ξεπερνάτε τα πράγματα που βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι δεν αξίζουν τη στενοχώρια και το άγχος σας. Στο κάτω κάτω, αν ξέρετε ότι κάτι θα σας φαίνεται ασήμαντο αργότερα, γιατί να το αντιμετωπίζετε τώρα ως κάτι σημαντικό;
Σας προτείνω να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτή τη στρατηγική. Κάντε ένα άλμα στο μέλλον και φτάστε στο τέλος της ζωής σας. Τώρα κοιτάξτε πίσω και σκεφτείτε αυτά που βλέπετε. Μπορεί να βρείτε ένα δυο πράγματα που να θέλετε να αλλάξετε: κάποια προτεραιότητά σας, κάποια στάση σας απέναντι στη ζωή. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να τη θεωρήσετε μια ενδιαφέρουσα άσκηση. Στην καλύτερη, θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.
Πηγή: Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα» του Richard Carlson Ph.D. – εκδ. ελληνικά γράμματα
via

Share this: