Τι μας δίνει «ευτυχία και νόημα ζωής»; - Point of view

Εν τάχει

Τι μας δίνει «ευτυχία και νόημα ζωής»;



 Τι αναζητούµε τελικά στη ζωή µας; Ο καθένας, ανάλογα µε τα βιώµατά του, τις προσδοκίες, τα πιστεύω, τις αξίες, τα όνειρά του, έχει διαφορετικές απαντήσεις. Ο σκοπός της ζωής είναι διαφορετικός ανάλογα µε τον άνθρωπο, το φύλο, την ηλικία, το ταµπεραµέντο, τις συνθήκες. Όλοι µας σε κάποια φάση της ζωής µας, αργά ή γρήγορα, ψάχνουµε ένα νόηµα ζωής και τι µας κάνει πραγµατικά ευτυχισµένους. 

Αν θέλαµε να ορίσουµε την ευτυχία θα λέγαµε ότι είναι η κατάσταση που φέρνει στην ανθρώπινη καρδιά & ζωή ηρεµία, εσωτερικό γέµισµα, νόηµα, χαρά, ισορροπία και σκοπό. Βέβαια, η ζωή κάθε ανθρώπου έχει µια πολύπλοκη, διαφορετική πορεία και είναι µια υποκειµενική υπόθεση. 

Όλοι οι άνθρωποι έχουµε βιώσει σε κάποια περίοδο στη ζωή µας στοιχεία «ευτυχίας, χαράς, εσωτερικής πληρότητας», µέσω θετικών εµπειριών, αλλά και περιόδους δυστυχίας, λύπης, έλλειψης νοήµατος, µέσω αρνητικών βιωµάτων. Πολλές φορές το περιβάλλον, οικογενειακό ή κοινωνικό, ευθύνεται για την απογοήτευση που βιώνουµε εξαιτίας παιδικών εµπειριών, που µας «στιγµάτισαν» από νωρίς και δεν µας προετοίµασαν σωστά για να αντιµετωπίζουµε τις διάφορες καταστάσεις, δυσκολίες και αλλαγές µε δύναµη, ευελιξία και θετική σκέψη. 

Άλλες φορές οι εµπειρίες του περιβάλλοντος µάς παρότρυναν να δουλέψουµε προς την απόκτηση συγκεκριµένων στόχων, να «βάλουµε στην άκρη» τις προσωπικές επιθυµίες µας, µε την προοπτική ότι θα γίνουµε ευτυχισµένοι αν επιτύχουµε όσα µας είχαν υποδείξει. Η ευτυχία συνδέθηκε µε συγκεκριµένους τοµείς της ζωής, όπως την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών, επαγγελµατική επιτυχία, κοινωνική αποδοχή κτλ., που όµως όταν αποκτήθηκαν µπορεί να µας έδωσαν παροδική ικανοποίηση, σύντοµα όµως έφεραν ακόµα µεγαλύτερο «συναισθηµατικό κενό». «Ξεχάσαµε» τον αληθινό εαυτό µας, την εσωτερική µας φωνή και τις πραγµατικές ανάγκες µας. Σαν αποτέλεσµα, αργά η γρήγορα, βιώσαµε µεγαλύτερη απογοήτευση. 

Πρέπει να κατανοήσουµε ότι πάντοτε θα υπάρχουν δυσκολίες και αλλαγές, αλλά, αν έχουµε δουλέψει τον εαυτό µας, έχουµε αποφασίσει να «υιοθετήσουµε» µια θετική στάση ζωής, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εµπόδια, έχουµε ευγνωµοσύνη, και είµαστε διατεθειµένοι να δουλέψουµε µε αφοσίωση, επιµονή και υποµονή για την επίτευξη των στόχων µας, τότε µπορούµε να βιώσουµε µια κατάσταση που είναι κοντά στην αληθινή ευτυχία! 




Μερικοί τρόποι για να επιλέξουµε τον καλύτερο για εµάς δρόµο για να οδηγηθούµε στην εσωτερική πληρότητα είναι: 

1. Να ανακαλύψουµε & να καλλιεργήσουµε τον αληθινό εαυτό µας, στρέφοντας την προσοχή µέσα µας! Πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι η ευτυχία που αναζητάµε βρίσκεται ήδη µέσα µας, αρκεί µόνο να επαναφέρουµε στη µνήµη µας στιγµές που νιώσαµε ευτυχισµένοι. Να αναρωτηθούµε τι σκεφτόµασταν τότε, ποια ήταν τα συναισθήµατά µας, τι βιώναµε, τι όνειρα είχαµε ! 

2. Να αναρωτηθούµε τι είναι «ευτυχία» για εµάς! Είναι σηµαντικό βήµα να συνειδητοποιήσουµε τι µας κάνει ευτυχισµένους και µας δίνει πληρότητα, εµάς προσωπικά, όχι τους άλλους ! Αν το καταφέρουµε, έστω αρχικά µε το νου µας, µπορούµε σιγά σιγά να το πραγµατοποιήσουµε στη ζωή µας. 

3. Ας προσφέρουµε στον εαυτό µας τη δυνατότητα να δούµε τα πράγµατα διαφορετικά, µέσα από το δρόµο της ευγνωµοσύνης. Αυτό τελικά θα µας οδηγήσει στην ευτυχία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι δεν θα γίνουµε πιο ευτυχισµένοι µόνο όταν αποκτήσουµε όλα αυτά που επιθυµούµε σε υλικό επίπεδο, αλλά αν έχουµε ευγνωµοσύνη για όσα έχουµε σήµερα. Τότε µόνο θα κτίσουµε ένα καλύτερο «αύριο» και θα πραγµατοποιήσουµε τα όνειρα µας, όπως ο καθένας το αντιλαµβάνεται αυτό. 

4. Ας αφήσουµε τον εαυτό µας να είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ. Να αποδεχτούµε τον εαυτό µας όπως αληθινά είναι, εκφράζοντας τα αληθινά µας συναισθήµατα, θετικά και αρνητικά, γιατί τότε θα ζούµε πραγµατικά τη ζωή & τον εαυτό µας. 

5. Ας «βάλουµε στην άκρη» τις ανασφάλειές µας & ας εστιάσουµε στα θετικά µας. Όταν εστιάζουµε στα θετικά, έχοντας πίστη στον εαυτό µας και στις δυνατότητές µας και θέτουµε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους ερχόµαστε ένα βήµα πιο κοντά στο να γίνουµε ευτυχισµένοι. 

6. Ας προσεγγίσουµε τις καταστάσεις µε θετική σκέψη και οπτική. Όσο και αν είναι δύσκολο εξαιτίας δυσχερών κοινωνικών και οικονοµικών συνθηκών, πρέπει να µην αφήσουµε την αβεβαιότητα για το αύριο να µας παρασύρει σε µια «µοιρολατρική» προσέγγιση της πραγµατικότητας, που θα µας επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά και θα µας ακινητοποιήσει πρακτικά. Αυτά είναι «εχθροί» της ευτυχίας. Οι ευτυχισµένοι άνθρωποι όταν βιώνουν µία «δύσκολη» κατάσταση προσπαθούν να πάρουν Μαθήµατα Εξέλιξης για να κατανοήσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό και τις αληθινές τους ανάγκες. 

7. Ας µάθουµε να ζούµε το ΠΑΡΟΝ, όχι να αναπολούµε το παρελθόν ή να σχεδιάζουµε µόνο το µέλλον. Καλό θα είναι να αποδεχτούµε, και να εκτιµήσουµε το «τώρα» έτσι όπως είναι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να το ζήσουµε µε όσα έχουµε, µε ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Να µην παλεύουµε συνεχώς να αποκτήσουµε περισσότερα γιατί αυτό θα µας γεµίσει µε ανασφάλειες και άγχος. Να προσπαθούµε να βελτιώσουµε τη ζωή µας αλλά µέχρι εκεί που µπορεί ο καθένας. Ζώντας το παρόν ίσως οδηγηθούµε σε ένα ευτυχισµένο µέλλον, ( Edward TOLLE, “The Power of Now”, «Η Δύναµη του Τώρα»). 

8. Ας τολµήσουµε να κάνουµε αλλαγές! Η «ΑΛΛΑΓΗ» είναι το πιο φυσιολογικό και αναπόφευκτο κοµµάτι της ζωής. Οι ευτυχισµένοι, ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι έχουν τη δύναµη να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια και να δουν την αλλαγή σαν µια νέα αρχή. 

9. Ας αποβάλλουµε το άχρηστο άγχος και την αγωνία από τη ζωή µας. Ως άνθρωποι πρέπει να «εξελιχθούµε» πνευµατικά και συναισθηµατικά και να κατανοήσουµε αυτό που θέλουµε να είµαστε πραγµατικά και όχι αυτό που µας υπαγορεύουν οι άλλοι. Να πιστέψουµε και να αποδεχτούµε τον αληθινό µας εαυτό και τις ανάγκες του. Έτσι θα νιώσουµε ουσιαστικά αυθεντικοί, ικανοποιηµένοι, ισορροπηµένοι και τελικά ευτυχισµένοι. 

10. Ας αναλάβουµε την ευθύνη του εαυτού µας και της ζωής µας µε έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο! Εάν αποδεχτούµε την αλήθεια για το ποιοί αληθινά είµαστε, θα µπορέσουµε να ζήσουµε αυθεντικά & θα «διδαχθούµε» από τα διάφορα δύσκολα γεγονότα, και θα µάθουµε ότι η ευτυχία δεν έρχεται µέσα από την προσωπική επιτυχία µόνο ή την απόκτηση περισσότερων αγαθών, αλλά έρχεται σταδιακά και µπορούµε να τη βρούµε στις µικρές, απλές χαρές της καθηµερινότητάς. Έτσι θα µπούµε στο µονοπάτι που θα µας οδηγήσει στην ευτυχία, ηρεµία, ισορροπία & εσωτερική ικανοποίηση. 

Κλείνοντας, ας συνειδητοποιήσουµε ότι η Ευτυχία και η Πληρότητα δεν έρχονται µόνο αν αποκτήσουµε όλα αυτά που επιθυµούµε σε υλικό επίπεδο, άλλωστε η ανθρώπινη φύση επιθυµεί όλο και περισσότερα. Η Ευτυχία δεν είναι το «τέρµα», αλλά µια «πορεία», µια «στάση ζωής», ένας τρόπος να δούµε τα πράγµατα και τον εαυτό µας, ακόµα και µέσα από τις δυσκολίες. 

Η ζωή τελικά δεν είναι η «Ιθάκη» σαν αυτοσκοπός, αλλά η πορεία προς την «Ιθάκη» µας !

Της Τζινας Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ED. M, MA HARVARD UNIVERSITY, ΨΥΧΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ειδίκευση σε Παιδιά, Εφήβους, Οικογένειες, Ζευγάρια, Γυναικεία Συµβουλευτική, Διατροφικές Διαταραχές
via

Pages