Tips για να γίνετε πιο δημιουργικοί - Point of view

Εν τάχει

Tips για να γίνετε πιο δημιουργικοί



Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πάντα του χεριού μας, γι’ αυτό και οι ασχολίες με τις οποίες θέλουμε να καταπιαστούμε, πολλές φορές συναντούν εμπόδια. Δείτε μικρά μυστικά για να τα αποφύγετε και να αυξήσετε την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητά σας.
dimiourgikoi
«Θα το κάνω όταν βρω χρόνο». Σας λέει τίποτα αυτή η φράση; Πάντα έχουμε στο μυαλό μας κάποιο σχέδιο που θέλουμε να υλοποιήσουμε, αλλά η καθημερινότητα έχει άλλη άποψη.
Τα εμπόδια, οι περισπασμοί και οι δυσκολίες δεν σταματούν ποτέ. Γι’ αυτό, μια δουλειά ή ασχολία στην οποία θέλετε να αφοσιωθείτε και απαιτεί την δημιουργικότητά σας, δεν αξίζει να αναβάλλεται συνεχώς. Είναι προτιμότερο να βρείτε τρόπους να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά σας, με τα δεδομένα που ισχύουν κάθε στιγμή. Είτε λοιπόν σχεδιάζετε για παράδειγμα να γράψετε ένα βιβλίο, να στήσετε μια ιστοσελίδα, να ετοιμάσετε μια ολοκληρωμένη πρόταση ή παρουσίαση για την δουλειά σας, να ασχοληθείτε με μια τέχνη ή ένα ενδιαφέρον καινούριο χόμπι, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω ιδέες και να βρείτε τον πολυπόθητο χρόνο και την κατάλληλη συγκέντρωση ώστε να τα καταφέρετε.
industrial-home-office

*Συναναστραφείτε με ανθρώπους που σας εμπνέουν
Σκεφτείτε ποιοι άνθρωποι από τον κύκλο γνωριμιών σας σάς ασκούν την πιο «θετική» επίδραση σχετικά με την έμπνευσή σας, με ποιους φίλους σας η συζήτηση παίρνει κάθε φορά ενδιαφέρουσες τροπές και μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιδέες, και φροντίστε να συναναστρέφεστε περισσότερο μαζί τους, ώστε να σας εμπνέουν, να σας συμβουλεύουν, να σας δίνουν feedback για την πρόοδό σας και να σας στηρίζουν μέσω της ουσιαστικής σας επικοινωνίας.
*Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα 
Βάλτε σε μια σειρά της «αγγαρείες» της ημέρας, όπως π.χ. τα ψώνια, το μαγείρεμα, την πληρωμή των λογαριασμών, τις δουλειές του σπιτιού κλπ, ώστε από ένα σημείο και μετά να γίνονται «μηχανικά». Θα δείτε πως έτσι θα μπορείτε ακόμη κι όταν τις κάνετε, να σκέφτεστε ήδη πράγματα και ιδέες που αφορούν το project σας.
dhmiourgikotita2*Έχετε πάντα διαθέσιμα τα «πολεμοφόδια»
Αν για παράδειγμα η ασχολία που προσπαθείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας είναι η ζωγραφική, οργανώστε ένα ντουλάπι ή ένα βαλιτσάκι με τα κατάλληλα εργαλεία. Έτσι, όταν ξαφνικά βρεθεί ο πολυπόθητος αλλά ελάχιστος χρόνος να καταπιαστείτε, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε τον μισό από αυτόν στο να ψάχνετε τα αντικείμενα που θα σας χρειαστούν και να τα ετοιμάσετε προτού ξεκινήσετε.
*Εστιάστε κάθε φορά σε μια δραστηριότητα
Έτσι τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τον εγκέφαλό σας, ο οποίος μπορεί να συγκεντρωθεί απερίσπαστα σε μια δουλειά, κάτι που θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην εκάστοτε ασχολία σας.
*Κάντε κάτι σχετικό με το σχέδιό σας κάθε μέρα
Όσο το αφήνετε… σας αφήνει. Ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι ελάχιστο που θα εξελίξει την ιδέα στην οποία εργάζεστε, κάντε το μέσα στην ημέρα. Μία ή δύο σελίδες ακόμη για το βιβλίο που γράφετε, η επεξεργασία μιας ακόμη φωτογραφίας για το εικαστικό project που ετοιμάζετε, τα ψώνια ή οι προσκλήσεις για ένα party που στήνετε– ακόμη και πέντε λεπτά αφιερωμένα σε μια πτυχή της δημιουργικής σας ασχολίας κάθε μέρα, μπορούν να κάνουν την διαφορά.
*Βρείτε τρόπους να συγκρατείτε τις ιδέες σας
Οι ιδέες και η έμπνευση είναι βασικά «καύσιμα» για κάθε δημιουργική ασχολία. Μην αφήνετε τα προϊόντα της έμπνευσής σας να ξεφύγουν: Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό σημειωματάριο ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά, συνηθίστε να καταγράφετε ή να ηχογραφείτε στο κινητό σας τις ιδέες την ώρα που σας έρχονται και χρησιμοποιήστε προς όφελός σας τα post-its για να μην χάσετε κανένα «λαβράκι» που έρχεται ξαφνικά στο μυαλό σας.
*Μελετήστε προς την επιτυχία
Διαβάστε βιβλία σχετικά με την δραστηριότητά σας ή παρακολουθήστε διαλέξεις και σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να μάθετε μεθόδους και θεωρίες, οι οποίες θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά σας σε αυτό που κάνετε.
*Οργανώστε τα λεπτά σας
Όπως είπαμε, ακόμη και 5 ή 10 λεπτά είναι πολύτιμα. Σκεφτείτε με «βραχυπρόθεσμη» λογική: Τι μπορείτε να κάνετε σε 10 λεπτά σχετικά με το project σας. Ο ελεύθερος χρόνος, καλώς ή κακώς, δεν έρχεται μαζεμένος, αλλά διασκορπίζεται σε μικρές δόσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να τον αξιοποιούμε έστω και αποσπασματικά.
eclectic-home-office
*Δημιουργικότητα… to go 
Πάρτε την δημιουργικότητα μαζί σας: Ηχογραφημένο υλικό για την εργασία σας, σχετικά βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε κάποιο ταξίδι, ένα εύχρηστο ελαφρύ netbook, το οποίο μπορείτε να παίρνετε παντού και να δουλεύετε είναι μερικές λύσεις που μας έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.
*Ξεφορτωθείτε όσα σας επιβραδύνουν 
Με άλλα λόγια, κλείστε την τηλεόραση ή τον browser στον υπολογιστή σας, βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και απομακρύνετε κάθε περισπασμό, όταν απαιτείται η προσήλωσή σας.
*Εκπαιδεύστε την Μούσα σας
Όπως μας είπε και ένας από τους ποιητές, ακόμη και η τέχνη είναι και μια εργασία, που όσο χρειάζεται το πέταγμα του νου και των αισθήσεων, άλλο τόσο απαιτεί και την καθήλωσή σου για ώρες και ώρες στον τόπο, στον χώρο και στο σημείο, όπου έχει κανείς συνηθίσει να γράφει. Με άλλα λόγια, συνηθίστε να εργάζεστε σε συγκεκριμένο μέρος και συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα, και σύντομα θα δείτε πως η έμπνευση είναι κάτι που… εκπαιδεύεται.
του Γιώργου Κόκουβα
via

Pages