Πολλή συζήτηση γίνεται σχετικά με το αν παίζει ρόλο η διαφορά μορφωτικού επιπέδου σε ένα ζευγάρι. Έχει τελικά σημασία για να είναι μια σχέση επιτυχημένη. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τους ορισμούς. Η συνέχεια και οι απαντήσεις θα δοθούν στο τέλος από μόνες τους.
Παιδεία είναι μια διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ατόμου.
Μόρφωση είναι μια διαδικασία ώστε να αποκτήσει μορφή "το μυαλό μας", και ιδία (δική μας αντίληψη) για τα πράγματα. Οι ανωτέρω ορισμοί είναι του Μπαμπινιώτη. Πάμε να αναλύσουμε τώρα τι θέλει να πει ο… ποιητής.
Τη μόρφωση την αποκτούμε μέσα από σχολεία, πανεπιστήμια, μελέτη κλπ, και έχει σαν στόχο ένα πτυχίο που να αποδεικνύει τις γνώσεις μας. Πέρα από αυτό, οι παλιοί έλεγαν "κοίτα να μορφωθείς για να μη σε πιάνει κορόιδο κανένας στη ζωή σου, να καταλαβαίνεις τι σου γίνεται" επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι όσο μορφώνεται ο άνθρωπος, τόσο αναπτύσσεται η κρίση του.
Στην παιδεία, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και χρονοβόρα. Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι και την οικογένεια, συνεχίζεται στο σχολείο, στις παρέες, και δεν σταματά ποτέ. Η παιδεία είναι σύστημα αξιών και άνοδος του πνευματικού επιπέδου. Έτσι ένας άνθρωπος "του Δημοτικού’ μπορεί να έχει παιδεία, ένας "μορφωμένος" όμως, δεν έχει παιδεία απαραίτητα. Αυτή την αποκτάς διαβάζοντας καλά βιβλία, και συναναστρεφόμενος ανθρώπους που έχουν παιδεία. Τόσο απλά και τόσο δύσκολα.
Ας έρθουμε τώρα στο αρχικό ερώτημα. Νομίζω έχει απαντηθεί. Οι σύντροφοι πρέπει να έχουνκοινό σύστημα αξιών και παιδείας. Έτσι θα λύσουν προβλήματα και θα πορευτούν παράλληλα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.
Πηγή – Σόνια Ηλιαρείζη – Κοινωνιολόγος