Τον έπιασα να λέει ψέματα και δεν ξέρω πώς να αντιδράσω! Αρχικά ηρέμησε κι αν θες να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά από άσπρο και μαύρο πάρε μία γεύση από την θεωρία που κατηγοριοποιεί το ψέμα! Αν κρίνουμε από τον εαυτό μας θα δούμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα ψέματα σε ένα τσουβάλι. Όπως αν ο σύντροφός σου, σου κάνει ένα δώρο με την καρδιά του και όμως εσένα δεν σου αρέσει καθόλου, γιατί δείχνεις ενθουσιασμένη και τον ευχαριστείς; Γιατί δεν του το δίνεις πίσω και να του πεις πως δεν σου αρέσει καθόλου; Κάποια ψεματάκια μερικές φορές υπάρχουν για να κρατούν τις ισορροπίες. Στα μικρά παιδιά μαθαίνουμε πως πρέπει να λένε πάντα την αλήθεια και γι’αυτό κάποιες φορές ακούγονται σκληρά και πληγώνουν γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τα όρια. Ως ενήλικες όμως έχουμε κρίση και κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε.
«Μα, τον έπιασα να λέει ψέματα και τώρα δεν τον πιστεύω». Βάλε το ψέμα στην κατηγορία που ανήκει και θα ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα μέσα σου! Υπάρχουν τα ψέματα που όταν τα ανακαλύψεις πραγματικά πληγώνουν, είναι τα κατά συνθήκην ψεύδη που όλοι χρησιμοποιούμε κατά καιρούς, είναι τα ψέματα που τελικά τα συζητάμε με την φίλη μας και γελάμε, είναι τα ψέματα που τα ανακαλύπτουμε αλλά μας βολεύουν, τα ψέματα που έχουν ειπωθεί χωρίς ουσιαστικά να υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος και αυτά που τα αγνοούμε επιδεικτικά αλλά μπορεί και να μην έπρεπε! Μπορεί να τον έπιασες να λέει ψέματα αλλά μάθε πρώτα σε ποια κατηγορία ανήκει και έπειτα μπορείς να αντιδράσεις ανάλογα.
Τον έπιασα να λέει ψέματα – Κατηγορίες
1)Ψέμα που σε πλήγωσε
Σίγουρα αν βρέθηκες μπροστά σε ένα ψέμα που η αλήθεια του σε πλήγωσε δεν το λες και ασήμαντο γεγονός. Αν τον έπιασες να σου λέει ψέματα για κάτι πολύ σοβαρό όπως για παράδειγμα πως ήταν κάπου με κάποιους ενώ ήταν κάπου με κάποια φυσικά και σκέφτεσαι την πορεία της σχέσης σας. Δεν μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια αφού είναι κάτι που πληγώνει. Τις περισσότερες φορές το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε πως μπορεί και να υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Αυτό το ψέμα που μπορεί να μας βάλει ψύλλους στ’ αυτιά!
2)Ψέμα που γέλασες
Υπάρχει και η κατηγορία ψέματος με την οποία γελάμε! Ο σύντροφός μας μπορεί να μας πει ένα ψέμα για να καλύψει μία ζημιά που έκανε ή μια δουλειά δικιά μας που ξέχασε να κάνει. Οι γυναίκες είμαστε συνηθισμένες να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και να συνδυάζουμε πολλά μέσα στην μέρα. Δεν ισχύει όμως και για όλους τους άντρες. Πόσες γυναίκες δεν γκρινιάζουν όταν ζητήσουν ας πούμε να τις βοηθήσει ο σύντροφός τους με τα ψώνια και ενώ το κάνει καταφέρνει να φέρει τα μισά στο σπίτι! Όταν οι άντρες θέλουν να γλιτώσουν την γκρίνια μας μπορούν να γίνουν τρομερά εφευρετικοί!
3)Ψέμα που ήταν για καλό
Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται τα λεγόμενα «κατά συνθήκην ψεύδη»! πολλές φορές για να μην χαλάσει η διάθεσή μας και στεναχωρηθούμε μπορεί ο σύντροφός μας να προτιμήσει να μας πει ένα αθώο ψέμα. Μπορεί και πάλι να πεις πως τον έπιασα να λέει ψέματα αλλά αυτό που γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις ήταν πως ήθελε να σε προστατέψει ή από μια κακή είδηση ή από μια άσχημη κατάσταση. Ένα ψεματάκι χωρίς επιπτώσεις και χωρίς ουσιαστικά να κρύψει κάτι για να επωφεληθεί ή να βολευτεί δεν μπορείς να του το χρεώσεις σαν κάτι κακό. Ειδικά αν είσαι από τις γυναίκες που φαίνεσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κάποια θέματα και απροστάτευτη. Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν σου αρέσει εξήγησέ του όμορφα πως προτιμάς την αλήθεια και σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Το αίσθημα της προστασίας του «αδύναμου φύλου» ίσως ενισχύει αυτήν του την στάση.
4)Ψέμα που δεν μπορείς να αγνοήσεις
Υπάρχουν και κάποια ψέματα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις και έχουν να κάνουν γενικότερα με την ζωή του συντρόφου σου. Δεν θα μπορούσες με τίποτα να αγνοήσεις ψέματα που αναγκάζεται να σου πει ας πούμε για το παρελθόν του. Οι υποψίες για το ποιος είναι πραγματικά θα αρχίσουν να σου τριβελίζουν το μυαλό. Τον έπιασα να λέει ψέματα για ανθρώπους που τελικά γνώριζε! Ένα απλό παράδειγμα είναι πως οι γυναίκες κάποιες φορές αγνοούμε κάποια ψέματα και τα θεωρούμε ασήμαντα αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Ας πούμε πως κάνει ότι δεν γνωρίζει κάποιους και τελικά μαθαίνεις πως τους γνώριζε πολύ καλά. Σκέφτεσαι απλά πως μπορεί να μην τους χωνεύει και το περνάς σαν να μην έμαθες τίποτα ειδικά αν δεν εμπλέκετε γυναικείο πρόσωπο στην μέση. Αν το σκεφτείς λίγο όμως μπορεί να κρύβεται οτιδήποτε από πίσω αφού πλέον έχουμε ακούσει τόσα πολλά. Είναι κάποια ψέματα που καλό είναι να μην τα αγνοούμε έτσι απλά αλλά φυσικά μην στήνουμε και από το τίποτα θεωρίες συνομωσίας!
5)Ψέμα χωρίς κανέναν λόγο
Σε πόσες από εμάς δεν έχει συμβεί να μας κοιτάει ο σύντροφός μας, να μας λέει το ψεματάκι του για να χαρούμε και ενώ το καταλαβαίνουμε τον αφήνουμε να πιστεύει πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα! Συνήθως για αυτά τα ψέματα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και εμάς τις γυναίκες μας συμφέρει να πιστεύει πως το «χάψαμε». Για παράδειγμα, είπατε να πάτε για ένα ποτάκι αλλά δυστυχώς είχε ξεχάσει πως σήμερα έχει έναν πολύ σημαντικό αγώνα στην τηλεόραση που θα ήθελε να δει! Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να σας το πει αλλά είναι σίγουρος πως θα θυμώσετε. Έτσι στύβει το μυαλό του και κάνει τον αδιάθετο ή τον πολύ κουρασμένο τελικά από την δουλειά. Αρχίζει τις γλύκες για να μην μπορείτε να του αντισταθείτε και μένετε σπίτι, έρχεται και ο κολλητός του αλλά παραμένετε και αγαπημένοι. Σε αυτήν την περίπτωση ο ίδιος σας έχει πει ψέματα και εσείς το έχετε καταλάβει αλλά κάνετε το κορόιδο! Ο λόγος; Και δείχνετε πόσο τον νιώθετε αλλά και υποχρεωμένος νιώθει ο ίδιος που σας στέρησε την βόλτα οπότε θα φροντίσει μόνος του να σας το ανταποδώσει!
Το ψέμα που σου είπε σε ποια κατηγορία ανήκει; Όταν το σκέφτεσαι ξανά σε πληγώνει ή γελάς με την όλη κατάσταση; Το πιο δύσκολο είναι όταν το ψέμα διχάζει αλλά δεν μπορείς να το αφήσεις πίσω με τίποτα. Με λίγα λόγια αυτό που μετράει είναι η σοβαρότητα του ψέματος!