Τελικά ο Δαρβίνος είχε δίκιο. Οφείλω να το ομολογήσω πλέον και οι όποιες ενστάσεις είχα κατά καιρούς έχουν πάει περίπατο. Καταγόμαστε λοιπόν από τον πίθηκο. Τωόντι. Και ειδικότερα, από τον πίθηκα! Τώρα, πως ακριβώς και πότε άρχισε και με ποιους τρόπους έγινε αυτό το παράξενο μικρή σημασία έχει. Αυτό που αντίθετα έχει σημασία είναι ότι χωρίς να είσαι επιστήμονας μπορείς πια να το επαληθεύεις νύχτα μέρα! Καταπληκτικό!
Η εξελικτική βιολογία και όλα τα συναφή βαρύγδουπα και ομιχλώδη, δεν χρειάζονται. Αρκεί η απλή παρατήρηση. Να περπατάς και να μην κοιμάσαι πάει να πει αλλά να βλέπεις. Να βλέπεις και να… χαίρεσαι. Ότι ο πίθηκος έγινε πίθηκας και πήρε την εκδίκησή του. Ο μεν πρώτος έμεινε στα δέντρα και ζει τη ζωή του, ο δεύτερος όμως έγινε πολλά άλλα πράγματα και ζει πολλές ζωές.
Έγινε πολιτικός, ηθοποιός, παρουσιαστής στη τι-βί, τηλε-περσόνα και σελέμπριτι, πανελίστας, σχολιαστής γεγονότων, αναλυτής και δημοσιολόγος, τιποτολόγος και παπαρολόγος επί παντός του επιστητού… Ο χιμπατζής και ο ουρακοτάγκος.
Οι λατρευτοί μας ανιόντες. Και δη ο αξιολάτρευτος Μακάκος εθριάμβευσε επί της αμειλίκτου φύσεως και μετεξελίχθη σε κάτι που όλοι μας θαυμάζουμε και ζηλεύουμε. Έγινε πρόσωπο των social media! Έγινε χειριστής επιδέξιος των τάμπλετ και σαΐνι στα σκρόλινγκ σε υπερ-σύγχρονα κινητά υψηλής ευφυΐας και με οθόνες πεντέμισι ιντσών.
Ο πάλαι ποτέ θορυβώδης και υπερ-σεξουαλικός μαϊμουδοπίθηκος με τη συριχτή φωνή και το πανέξυπνο βλέμμα, κατήλθε των υψηλόκορμων δένδρων και εξήλθε των πυκνών τροπικών δασών και πέρασε πια σε μια άλλη εξελικτική φάση και απολαμβάνει των εκπληκτικών τεχνολογικών εφαρμογών, πλήρης ηδονής και ικανοποίησης.
Συγγράφει και αποστέλλει μηνύματα σε χρόνο μηδέν και πληκτρολογεί εμπύρετος και ταχύκαρδος σε φρενήρεις ρυθμούς στα ‘φέισμπουκ’ και ‘τουίτερ’ επικοινωνώντας ωραιότατες ανοησίες με τους συνηλικιώτας του ή και εν γένει με τους λοιπούς αδελφούς της παγκόσμιας αδελφότητος των ‘logged in’.
Κι όλα αυτά τα θαυμαστά και υπέροχα πράττει περιχαρής και μπουκωμένος υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά τα οποία θα μεταβολίσει το πρησμένο του ήπαρ σε περιττά λίπη και θα αποθέσει σε ευδιάκριτες, δυστυχώς, περιοχές του σώματος. Κανένα πρόβλημα. Ένα απλούν ‘γκουγκλάρισμα’ σε εξειδικευμένους ιστότοπους και το κατάλληλο σκεύασμα που ‘τριμάρει’ τα ξύγκια και επαναφέρει τον δίποδο μεγαλοπίθηκο σε επίπεδα ‘ανοχής’ της ζυγαριάς είναι διαθέσιμο και σε προσιτές τιμές!
Ναι, πράγματι, ο Δαρβίνος είχε δίκιο. Κακώς τον εκαταράσθησαν οι φανατικοί θρησκόληπτοι και θρησκομανείς. Μονάχα που έλειψε ίσως ένα βασικό κεφάλαιο εις την επιστημονική του πραγματεία το οποίο όμως ημείς, οι νεώτεροι διάδοχοι και συνεχιστές του έργου του καλούμαστε να πράξουμε.
Το κεφάλαιο αυτό θα μπορούσε να επιγράφεται «Ολοταχώς πίσω στον πίθηκο». Από κει που προήλθημεν κάποτε, στην αχλύ του χρόνου, στον γνόφο της προ-ιστορίας, στα σπάργανα του βίου της γαλαζοπράσινης Γης μας.
Αλλά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν χρειάζεται ίσως καν να συμπληρωθεί το έργο του μεγάλου πρωτοπόρου επιστήμονα. Διότι και να συμπληρωθεί, ποιος θα το διαβάσει; Ποιος θα δώσει σημασία; Ποιος θα το μελετήσει; Και ποιος θα το αντικρούσει; Ουδείς!
Είναι όλοι απησχολημένοι… με πρόσωπα βυθισμένα στους ωκεανούς του κυβερνοχώρου, φτιάχνοντας προφίλ, τρολάροντας γνωστούς και αγνώστους, ποστάροντας ό,τι είναι σημειώδες στην κενότητά του… Ποια παντρεύτηκε; Ποια έμεινε έγκυος για πολλοστή φορά; Τι είπε ο τάδε στο δείνα; Πώς ξύπνησε αργά το απομεσήμερο ο έτσι; Γιατί ξύρισε το μούσι του ο κούκλος και δεν βλέπεται; Τι έφαγε η ωραία της μεσημεριανής ζώνης; Τι φόρεσε η βουβάλω και δεν είδε τα χάλια της στον καθρέφτη; Κι είναι αλήθεια, χώρισε η ξινή της βραδινής εκπομπής; Απίστευτο!
Κι αν βρει κανείς λίγο χρόνο ανάμεσα στις πυρετικές του δραστηριότητες… βγάζει μια ‘σέλφι’ με τον λατρεμένο του τραγουδιστή… πολύτιμο, ανεκτίμητο απόκτημα! Και με ύφος και βλέμμα που αν το έβλεπε ο αρχι-πίθηκος του Βόρνεο και ο παλαιο-χιμπατζής της Σουμάτρας θα έφτυναν τις μπανάνες στην οθόνη του πανάκριβου smartphone.
Κι άντε να αλλάζεις κινητό κάθε δυο μήνες!