Δες τη ζωή αλλιώς - Point of view

Εν τάχει

Δες τη ζωή αλλιώς



Μια νέα τάση που αναπτύσσεται παγκοσμίως είναι ένας επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας. Το μοντέλο που ακολουθήθηκε επί δεκαετίες τώρα, όχι μόνο δεν οδήγησε τους ανθρώπους στην ευτυχία, αλλά τους δημιούργησε ένα σωρό επιπλέον προβλήματα.
Το τίμημα του μοντέλου «δύναμη-δόξα-χρήμα και επιτυχία»  ήταν ατελείωτες ώρες εργασίας, άγχος, διαλυμένες οικογένειες και προβλήματα υγείας. Μέχρι στιγμής το τίμημα  αυτό φαίνεται να το έχουν πληρώσει άπειροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που κατάφεραν να κατακτήσουν το πολυπόθητο τρίπτυχο  «χρήμα-δύναμη-επιτυχία. Και ποιο είναι το όφελος αυτής την επιτυχίας, αν όχι το ευ ζήν; Μα τι είναι τελικά το ευ ζήν; Μήπως πρέπει να ορίσουμε εκ νέου αυτή την έννοια, όπως έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;
Έτσι λοιπόν ένας παγκόσμιος διάλογος ανοίγει, στον οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους τομείς. Μια προσωπικότητα από αυτές είναι η Αριάννα Χάφινγκτον, η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια της Huffington Post. Στο βιβλίο της “Δες τη ζωή αλλιώς” μεταφέρει αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο στο ευρύ κοινό.
business-tips
Το μήνυμά της ξεκάθαρο: για να κατακτήσουμε το πολυπόθητο ευ ζην θα πρέπει να ορίσουμε μια 3η παράμετρο της επιτυχίας, πέρα από το χρήμα και τη δύναμη.
Αυτή η παράμετρος αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: ευεξία, σοφία, δέος και προσφορά. Η επιλογή αυτών των τεσσάρων πυλώνων αναδεικνύει τις ελληνικές ρίζες της συγγραφέως. Η ευεξία, η σοφία και το δέος είναι σίγουρα έννοιες που έχουν εδραιωθεί στην Αρχαία Ελλάδα. Όσο για την προσφορά, η  Αριάννα  Huffington θεωρεί ότι είναι καταλυτική όχι μόνο για της προσωπική μας ευτυχία, αλλά και για την ανάπτυξη του πλούτου και της κοινωνίας μας.
Η Αριάννα έχοντας η ίδια βιώσει άπειρη δύναμη, πλούτο και επιτυχία, μπορεί να εγγυηθεί προσωπικά ότι δεν κρύβεται εκεί το μυστικό της ευτυχίας.
Στόχος του βιβλίου είναι η αφύπνιση του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να στραφούμε ως άνθρωποι και ως κοινωνίες σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Στις πραγματικές αξίες, σε εσωτερικές πηγές δύναμης όπως είναι το πνεύμα μας και σε γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους. Πέραν από την προσωπική της μαρτυρία σε σχέση με το θέμα καταθέτει και το συμπύκνωμα εκτεταμένης δημοσιογραφικής έρευνας.
work
Ερωτήματα που απαντώνται επιστημονικά στο βιβλίο είναι:
-Τι είναι το ευ ζήν;
-Τι αποτελέσματα έχει η στέρηση του ύπνου στη ζωή μας;
-Γιατί η επιτυχία δεν οδήγησε στην ευτυχία;
-Μπορούμε να προπονηθούμε για να ενισχύσουμε την ευεξία μας;
-Πως οι απαιτητικές καριέρες οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές των γυναικών;
-Πώς η προσφορά συμβάλει στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων;
-Γιατί το multitasking οδηγεί τελικά σε μείωση της παραγωγικότητας;
Το βιβλίο της Αριάννα  Huffington θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο “Μύθοι και πραγματικότητα για την ευτυχία και την επιτυχία”. Αυτό ακριβώς κάνει στην πράξη. Καταρρίπτει δημοφιλείς μύθους που έχουμε υιοθετήσει και πιστέψει δεκαετίες τώρα. Και όχι μόνο δεν μας οδήγησαν στην ευτυχία, αλλά μας απομάκρυναν σημαντικά από αυτή.
Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχει επλίδα!
Μπορούμε να ανατρέψουμε την πορεία αρκεί να αλλάξουμε τη νοοτροπία που μας οδήγησε εκεί και να συμπεριλάβουμε τους τέσσερις πυλώνες στο νέο ορισμό μας της επιτυχίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπουν  όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον παγκόσμιο διάλογο περί των αρχών της επιτυχίας.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Αριάννα  Huffington συμμετέχει στο διάλογο αυτό. Δεν είναι λίγο μια από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου να προσπαθεί να επηρεάσει τον κόσμο για τη σημασία του ευ ζήν.
Γιατί όπως λέει και η ίδια: “Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε συνέχεια τον τροχό. Δεν είναι καλύτερο να μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων ώστε να τα αποφεύγουμε οι ίδιοι;”



via

Pages