Ήταν που λέτε μια φορά! - Point of view

Εν τάχει

Ήταν που λέτε μια φορά!


Τους πιο γνωστούς  στίχους των τραγουδιών που είπε ο Λάκης Παππάς , δεν τους έγραψε ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος , αλλά ο ... Γιάννης Αργύρης !


Για να θυμηθείτε - οι πιο παλιοί :
- Πάει κι αυτή η Κυριακή...
- Κάποιος γιορτάζει...
- Έλα μαζί μου, κάπου να πάμε...
- Μην κουραστείς να μ ' αγαπάς....

Αυτά είναι λίγα απο τα συναισθηματικά του τραγούδια..Εγραψε πολλά σατιρικά , στα οποία σατίριζε και τον εαυτό του..
Αν δεν υπήρχαν οι πιο παλιοί του ,  ο Ομηρος Αθηναίος , ο Γιώργος Οικονομίδης , ο  Ικαρος , ο Αρίας και ο πατέρας της Αλέκας Κανελλίδου στον κήπο του Μουσείου , ο οποίος όμως ήταν κυρίως μουσικός , ( στον οποίο ελέχθη η ωραιότερη ατάκα , όπως έπαιζε πολύ ρομαντικά το βιολί του , ντυμένος πολύ σίκ , με μαύρο παντελόνι, άσπρο σακάκι σάρσκιν , μαύρο πουκάμισο , άσπρη γραβάτα και μαύρο μαντηλάκι , όταν πάνω στην πιό ρομαντική στιγμή , με τρομερή  Αυγουστιάτικη πανσέληνο , ακούστηκε μιά ...αγριοφωνάρα απο πίσω :  " Ρε Γιάννη... Σαν ..αρνητική φωτογραφία είσαι , αδερφέ μου ") θα λέγαμε λοιπόν ότι ο Αργύρης ήταν πολύ μεγάλος κομπέρ , ίσως ο μακροβιότερος όλων στην δουλειά αυτή , με ένα προτέρημα που δεν  είχε κανείς άλλος  : Δεν είχε τίποτα γραμμένο !  Όλα του... κατέβαιναν εκείνη την ώρα....

Τα τραγούδια του , όσο μεν ήταν με τον Λάκη Παππά  τα έλεγε ο Παπάς , με την εκπληκτική του κιθάρα και την βραχνή φωνή του . Αλλά όταν ο Λάκης έφυγε για να φτιάξει δική του μπουάτ , μαζί με τον ανιψιό του , τον μετέπειτα πολύ γνωστό τραγουδιστή Δημήτρη Ψαριανό , που είχε την  τιμή να τραγουδήσει στον "Μεγάλο Ερωτικό" του Μάνου Χατζηδάκι , μαζί με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Φλέρυ Νταντωνάκη , ο Αργύρης αναγκάστηκε  να  τραγουδήσει πλέον αυτός ο ίδιος  , τα τραγούδια του...
¨Οσο για τον Λάκη , τιμωρήθηκε για την αποχώρησή του :
Το 1965 ηχογράφησε το τραγούδι : " Κι ήταν που λέτε μιά φορά , οπούχαμε εναν βασιληά  "... σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Χατζηδάκι , απο το έργο "Παραμύθι χωρίς όνομα " ... Το τραγούδι είχε γίνει μεγάλη επιτυχία , ο Λάκης είχε..ψιλοκαβαλήσει το καλάμι , αλλά η επιτυχία του δεν βασιζόταν στην ωραία πράγματι μουσική του , ούτε στην εκτέλεση του Λάκη , αλλά κυρίως στου στίχους του Καμπανέλλη , τους βαθύτατα..αντιβασιλικούς - για την εποχή εκείνη... Σας γράφω το πρώτο μέρος για να καταλάβετε για περί τίνος επρόκειτο :
" Ηταν που λέτε μιά φορά , οπούχαμε ενα βασιληά ,  - καλο ανθρωπάκι (!)
Βαριά του ερχόταν η δουλειά , κι ήταν "τα ζώα μου αργά " - καλό ανθρωπάκι (!)
Απ'το να τρέχει εδώ κι εκεί , κάλλιο είχε μάσα και πιοτί - κι εναν υπνάκι, αδειάζουνε τα μαγαζιά , κλέφτει τους νιούς η ξενητειά , πάει το ψωμάκι !!
Ετσι μας άφησε η χαρά κι έτσι μας βρήκε η συμφορά - και το φαρμάκι !
Ηταν που λέτε μιά φορά , οπούχαμε ενα βασιλιά , κάλο ανθρωπάκι ... "
Σκεφτείτε οι πιό παλιοί , ότι αυτά έγιναν  το 1965... Τότε , για πολύ λιγότερα ...σε έχαναν οι φίλοι σου!! Και σας πληροφορώ ότι οι άλλοι στίχοι ήταν ακόμα.. χειρότεροι !

Ο Λάκης , στο καινούριο του μαγαζί , δεν είχε πολλή δουλειά ..Ο κόσμος τον είχε μάθει μαζί με τον Αργύρη. Κι έτσι , άρχισε σιγά-σιγά να πίνει , κι όποιοι έμπαιναν μέσα ζοχαδιαζόντουσαν , οπότε για να τον καλύψει , άρχισε να τραγουδάει ο Δημήτρης ο Ψαριανός , που μέχρι τότε ήταν σερβιτόρος και λεγόταν... Μπέμπης  !  Ετσι άρχισε η καριέρα του !
Κι ενα βράδυ  , τελείως ξαφνικά , ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα στο μαγαζί ο...Κωνσταντίνος , που έκατσε σ'ενα τραπέζι , ενώ οι 2 ..ντουλάπες που τον συνόδευαν , έκατσαν σε ενα άλλο...
Αφού τους σέρβιρε ο Ψαριανός , ο Λάκης έπιασε την κιθάρα του - η ατμόσφαιρα δεν σήκωνε.. πλακίτσες - και άρχισε να τραγουδάει..
"Ας' τα αυτά - του λέει ο Κωνσταντίνος , θέλω τον Βασιληά !! "
Ναι μεν τον  ήθελε , αλλά πώς να γίνει  αυτό;;;;   Δηλαδή ο Λάκης δεν έπρεπε να κοιμηθεί στο σπίτι του  ξανά ;;;;
Δειλά-δειλά λέει : " Μεγαλειότατε , εχω πολύν καιρό να το τραγουδήσω και δεν το θυμάμαι "...
Οπότε σηκώνεται η μιά..ντουλάπα , πάει κοντά του και του λέει στο αυτί :
"Οταν ο Μεγαλειότατος ζητάει τον Βασιληά ... εσύ θυμάσαι τον Βασιληά.....Τόσο απλά ! "
Κι αρχίζει ο καϋμένος ο Λάκης να τραγουδάει με τρεμάμενη φωνή , περιμένοντας πότε... θα τούρθει!
Τελειώνει την πρώτη στροφή και ανακουφισμένος , αφήνει την κιθάρα του , ενω ο κόσμος χειροκροτούσε  ...  επίτηδες ...
" ΟΛΟ " του λέει ο Κωνσταντίνος! Κόντευε να κλάψει ο Λάκης.... " Δεν το θυμάμαΙ καθόλου Μεγαλειότατε "- λέει...
Ξανασηκώνεται η...ντουλάπα :    " Οταν ο Μεγαλειότατος λέει   "ΟΛΟ"  , εσύ το θυμάσαι ΟΛΟ..." !
Σχεδόν κλαίγοντας ο Λάκης , άλλωστε και οι στίχοι ταίριαζαν με.. κλάμα , αναγκάστηκε και το είπε όλο !
Οι..κουφάλες οι άλλοι πελάτες , τρελαθήκανε στο χειροκρότημα - για να την ... σπάσουν στον βασιλιά !!
Μετά απο λίγο , ο Κωνσταντίνος σηκώθηκε , έκανε νόημα σε μιά ντουλάπα να..πληρώσει , ο Λάκης δεν ήθελε να πάρει τα λεφτά ,          η..ντουλάπα  τα δικά της :  " Όταν ο Μεγαλειότατος θέλει να πληρώσει  , εσύ παίρνεις τα λεφτά "...
Τότε πήγαινα στον Λάκη τακτικά...μάλιστα με είχε βοηθήσει να αγοράσω μια καλή κιθάρα , απο τον Παναγή...και τον  έβλεπα πάρα πολύ συχνά ... Θυμάμαι λοιπόν οτι τουλάχιστον για ενα- δυό μήνες , κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα του μαγαζιού του  , έτρεμε όλόκληρος... Του  έλεγα να μην φοβάται , γιατί αν τον έπιαναν , δεν θα τον έπιαναν εκεί  μέσα , να τον βλέπουν όλοι.... Θα πήγαιναν στο σπίτι  του !
" Και ποιός σου είπε οτι στο σπίτι μου μπορώ και κοιμάμαι ;;;;; ; "    μου απηντησε ...
"Παει κι αυτή η Κυριακή"      ...πάει και ο Λάκης....
Δ.Β.
Υ.Γ. Η πλάκα είναι οτι όταν ξεκίνησα να γράφω , ήθελα να σας πώ , τα καταπληκτικά για την εποχή τους λογοπαίγνια του Αργύρη....αλλά με παρέσυρε ο Λάκης !! Ο Λάκης  ηταν μαθητής  του Μηλιαρέση, κι όποιος ήταν μαθητής του Μηλιαρέση , ήξερε να παιζει κιθάρα...Ο Λάκης , δεν είχε λεφτά για ακριβή κιθάρα και είχε αγοράσει μια ...φτηνή , πάλι του Παναγή , αλλά απο ξύλο καρυδιάς !
Ενας Γάλλος  , ο Robert Bouchet , στενός φίλος του διάσημου  κιθαριστικού ζεύγους Ida Presti & Alexandre Lagoya ,πού  άκουγε καθε μέρα τα προβλήματά τους με τις κιθάρες τους , χωρίς να τους πεί τίποτα , μελέτησε πολύ τους παληούς κατασκευαστές, διάλεξε τα ξύλα που ήθελε ,βρήκε το κατάλληλο βερνίκι , αντέγραψε αρχικά την κιθάρα Torres , έφτιαξε μιά κιθάρα και ενα απόγευμα , όταν ιδωθήκανε , τους έδωσε την κιθάρα και τους είπε να την δοκιμάσουν . Τρελλάθηκαν !!! Τον παρακαλούσαν να τους πεί πού την βρήκε... Οπως καταλαβαίνετε ,  έγινε  κατασκευαστής για τις... καλύτερες κιθάρες στον κόσμο : Το όνομά  Bouchet , και το να εχεις κιθάρα απο αυτόν , ήταν ενα άπιαστο όνειρο !!    Κάτι σαν τα βιολιά Stradivarius !
Σε μιά άλλη μπουάτ - οχι επώνυμη - , τραγουδούσε η ..Τζοβάνα Φραγκούλη . Αν και 14 χρονών τότε  , είχε ακριβώς το ίδιο μπόϊ με το σημερινό ,και την έφερνε και την έπαιρνε η μάνα της - για τον...φόβο των Ιουδαίων . Τραγουδούσε  μαζί με  κάποιον Θοδωρή Κάτσαρη...  κακό τραγουδιστή , κακό κιθαρίστα , με ενα μόνον πλεονέκτημα : Είχε μια πολύ πλούσια , γριά - γκόμενα ! Η οποία , καψουρεμένη , του έκανε δώρο στην γιορτή του...τί;;;
Μιά κιθάρα Bouchet !!!
Βούηξε τότε η Πλάκα : Ο Κάτσαρης παίζει με Bouchet !
... Μα αφού δεν ξέρει να παίζει !
... Ναί , μαλάκα , αλλά εχεις εσύ Bouchet ;;;
Και σιγά-σιγά , πήγαν όλοι να τον ακούσουν , ή μαλλον να ακούσουν την  κιθάρα ! Στο τέλος πήγε και ο Λάκης  να τον ακούσει , ομολογουμένως με... ματωμένη την καρδιά ! Η αλήθεια είναι οτι η μεν κιθάρα είχε όντως καταπληκτικό ήχο , αλλά ο κιθαρίστας ήταν για.... σφάξιμο...
Ο κακομοίρης ο Λάκης δεν άντεξε πολύ και σηκώθηκε σιωπηλά να φύγει .. Ο Κάτσαρης όμως τον είδε απο την  σκηνή  και του είπε- ειρωνικά :  "Απο τώρα φεύγετε κύριε Παππά ;  Δεν σας άρεσε ;"
Ο Λάκης έκανε τότε μιά κίνηση του χεριού του, που σημαίνει " άσε μας κι εσύ " και είπε την φράση που συνόδευσε απο τότε τον Κάτσαρη , μέχρι που δεν μπόρεσε πιά να μείνει στην Πλάκα :
" Ασε μας ρε...ημικλασσικέ " !!
Δ.Β.

Pages