Εμπιστεύσου κι ας καείς - Point of view

Εν τάχει

Εμπιστεύσου κι ας καείς




Το «κάρμα» έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής λέξη στις μέρες μας, τόσο, που νιώθει κανείς ότι ανακαλύψαμε τον τροχό. Για να μην δανείζομαι λοιπόν σανσκριτικές λέξεις μιας και η ελληνική γλώσσα έχει πλούσιο λεξιλόγιο και ιστορία, το κάρμα είναι ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος και μας είναι γνωστός από την αρχαιότητα.
Σε αυτό το κείμενο δεν θα σας πω απολύτως τίποτα «πνευματικό», εξάλλου δεν είμαι δασκάλα σε οτιδήποτε. Μπορώ να σας πω όμως 5 αλήθειες, που έσπασα πολλές φορές το κεφάλι μου για να τις συνειδητοποιήσω. Και όταν το έκανα και τις εφάρμοσα… ένιωσα πολύ ωραία και έβαλα τη ζωή μου και τις σχέσεις μου σε τάξη.


Δεν εννοείται τίποτα!

Αν θες να πεις κάτι πες το. Αν δεν θέλεις να το πεις αλλά ταυτόχρονα θέλεις ο άλλος να καταλάβει τι θα ήθελες να του πεις, τότε θα βράσεις στο ζουμί σου και καλά θα κάνεις. Όχι, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να καταλάβει τι τρέχει στο κεφάλι σου. Και από όσο γνωρίζω, ο δημιουργός ασχολήθηκε μια ολόκληρη μέρα της δημιουργίας για να μας φτιάξει έτσι όπως είμαστε. Αν λοιπόν δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αναπηρίας, ώστε να μιλήσεις στη νοηματική ή με τα μάτια, χρησιμοποίησε το στόμα σου και πες ακριβώς αυτό που θέλεις στον άλλον. Οι σχέσεις μας θα ήταν θεαματικά καλύτερες αν εκφράζαμε ακριβώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να αφήνουμε οτιδήποτε να εννοηθεί.


Μην ερμηνεύεις το μυαλό των άλλων

Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να ερμηνεύουμε και να κρίνουμε τα πάντα. Όταν λοιπόν ερμηνεύεις αυτό που ο άλλος δεν σου λέει αλλά το εννοεί, τότε είναι σίγουρο ότι θα την πατήσεις. Όταν δε, ο άλλος σου μιλάει αλλά εσύ συνεχίζεις να ερμηνεύεις με τον δικό σου τρόπο τα πράγματα, τότε, το πιο πιθανό είναι ότι το κακό κάρμα θα σε αφήσει χωρίς φίλους και χωρίς σχέσεις. Τις περισσότερες φορές κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια, δημιουργούμε σενάρια στο μυαλό μας, έπειτα απαντάμε σε αυτά τα σενάρια και δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ώσπου κάποια στιγμή φτάνεις στην πόρτα και λες «άντε στο καλό εσύ κι ο γρύλος σου», αν βέβαια δεν μας το έχει πει ο άλλος πρώτα. Ειλικρινής διάλογος λοιπόν. Εάν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν σου ταιριάζει, επικοινώνησέ το.
Πες «Παρόλο που μου εξήγησες, για κάποιο λόγο μέσα μου αισθάνομαι ότι υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μου λες». Ή «Μου δημιουργείται η εντύπωση πως άλλα λες και άλλο συμβαίνει». Ή «Νιώθω ότι κάτι δεν ταιριάζει με αυτό που μόλις μου είπες». Βέβαια, αν αισθάνεσαι συνέχεια για κάποιον ότι άλλα σου λέει και άλλο συμβαίνει, μάζεψέ τα καλύτερα και πήγαινε σε άλλο λιμάνι. Γιατί το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρεις ποτέ άκρη. Αν αυτό όμως σου συμβαίνει τακτικά, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το πρόβλημα είναι μάλλον δικό σου.


Μην κρατάς μέσα σου πράγματα

Οι περισσότερες σχέσεις καταστρέφονται διότι υποχωρούμε και δεν μιλάμε. Είναι φυσικό σε μία σχέση να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά είναι εντελώς αφύσικο να σε προσβάλλει κάποιος ή να σου φερθεί άσχημα και να μην μιλήσεις. Διότι αν το κάνεις αυτό, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Ή να αρρωστήσεις ή να γίνεις ηφαίστειο και σε μια ασήμαντη αφορμή να εκραγείς.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για να καταστρέψεις οποιαδήποτε σχέση. Αν σε ενοχλεί κάτι, πες το εκείνη τη στιγμή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επικοινώνησέ το με την πρώτη ευκαιρία. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να το κάνεις, αν θέλεις να διατηρήσεις οποιαδήποτε μακροχρόνια σχέση. Έτσι, αφενός θα οριοθετήσεις τον εαυτό σου και αφετέρου θα ακούσεις και μια εξήγηση που μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση στα πράγματα.


Εμπιστεύσου κι ας καείς

Είναι προτιμότερο να εμπιστεύεσαι και να απογοητευτείς παρά να μην εμπιστεύεσαι καθόλου. Γιατί; Επειδή πολύ απλά το να εμπιστευτείς και να την πατήσεις είναι μία πιθανότητα. Το να μην εμπιστεύεσαι όμως σε κάνει να είσαι μόνιμα δυστυχισμένος. Δεν θα απολαύσεις ποτέ πως είναι να είσαι με κλειστά μάτια και να πέφτεις σε μια ορθάνοιχτη αγκαλιά. Στην τελική, ακόμα κι αν πέσεις κάτω, θα έχεις νιώσει υπέροχα σε όλη τη διαδρομή. Το να μην εμπιστεύεσαι δεν σε προστατεύει από τίποτα. Είναι η πιο χαζή ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνεις είναι να περιορίζεις τη χαρά και την αγάπη στη ζωή σου.


Μην εκδικείσαι

Εντάξει, φέρθηκες καλά κι εκείνος/η σε πρόδωσε. Τα ξέρω, είναι δύσκολο και θέλει το χρόνο του για να το ξεπεράσεις. Αλλά το να φερθείς ανόητα και να προσπαθήσεις να εκδικηθείς είναι αυτό που δεν πρέπει να αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου να κάνει. Εάν εκδικηθείς, τότε καλοδέχεσαι την προδοσία, δίνεις άφεση αμαρτιών στον άλλον και παίρνεις εσύ το βάρος της πράξης του. Διατήρησε την αξιοπρέπειά σου, αν θέλεις δώσε συγχώρεση, αν δεν θέλεις σήκω και φύγε και βρες κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η καλύτερη εκδίκηση.


Της Κατερίνας Τσίλλη

 via

Pages