Η θεωρία της διαλείπουσας νηστείας - Point of view

Εν τάχει

Η θεωρία της διαλείπουσας νηστείας



Τι καλό(;) θα συμβεί στο σώμα σου 

αν δεν φας απολύτως τίποτα 

μέχρι αύριο το βράδυ;


Ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή μέσα από την άσκηση και τη διατροφή είναι γεμάτος από κανόνες που πολιορκούν το μυαλό κάθε άνδρα. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι κανόνες διαρκώς αλλάζουν, ανανεώνονται και αναθεωρούνται. Από όσο έχεις καταλάβει, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την ενέργειά σου, αλλά παχαίνουν. Τα όσπρια αδυνατίζουν, αλλά προκαλούν δυσανεξία. Η πίτσα είναι γεμάτη λίπος αλλά μπορείς να τη φας για πρωινό...


Η νέα, λοιπόν, διατροφική παραδοξότητα ακούει στο όνομα Διαλείπουσα Νηστεία. Καταργώντας όλα τα προηγούμενα κηρύγματα περί της απόλυτης υποχρέωσης που έχουμε όλοι να τρώμε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα ώστε να μην παχύνουμε ποτέ στη ζωή μας, η νέα θεωρία επιμένει ότι μένοντας νηστικός για πολλές ώρες ή μέρες, θα μειώσεις περισσότερο λίπος από την κοιλιά σου με απόλυτη ασφάλεια για την υγεία σου.

Η θεωρία της διαλείπουσας νηστείας

Στην ουσία, αυτό που προβάλλουν ως επιχείρημα ειδικοί επί του θέματος, είναι πως για αποτελεσματικότερη απώλεια λίπους, καλό είναι να μένεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή. Αρκεί αυτό το πρόγραμμα να έχει έναν δομημένο τρόπο, όπως:


> Νηστεία 24-48 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα: Τρως δείπνο την Κυριακή και δεν ξαναβάζεις φαΐ στο στόμα σου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

> Νηστεία 16/8: 16ωρη αποχή από φαγητό κάθε ημέρα, που ακολουθείται από μια διατροφική υπερφόρτωση 8 ωρών.
Ακούγεται ακραίο, αλλά το νόημα της διαλείπουσας νηστείας είναι ότι οδηγεί τις προσπάθειες του οργανισμού σου να νικήσει το λίπος σε πολύ προχωρημένα επίπεδα. Αν μέχρι σήμερα έχεις κάνεις τα πάντα για να χάσεις κιλά μένοντας πιστός στους ορθόδοξους κανόνες αδυνατίσματος και έκανες μια τρύπα στο νερό, μάθε εδώ γιατί η επιλεκτική αποχή από το φαγητό μπορεί να σε κάνει να τα καταφέρεις επιτέλους.



Κατανάλωσε περισσότερο λίπος για να προγραμματίσεις εκ νέου το μεταβολισμό σου

Όταν μείνεις για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, το σώμα σου θα πρέπει να βασιστεί κάπου ώστε να διατηρεί την ενέργειά του. Και το καύσιμο που αντλεί προέρχεται από το λίπος σου. Με λιγότερη τροφή στο στομάχι, ο μεταβολισμός αντιδρά ταχύτερα αυξάνοντας τον τρόπο που χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια, κυρίως κινητοποιώντας τα λιπαρά οξέα. Όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν γυμνάζεσαι και παράλληλα βρίσκεσαι σε δίαιτα. Απλά η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας άλλος, εξίσου αποτελεσματικός τρόπος.

Μείωσε τις αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα σου και κέρδισε λιγότερο σωματικό λίπος

Αυτό το σημείο πηγαίνει χέρι-χέρι με το προηγούμενο. Ενώ βρίσκεσαι σε προγραμματισμένη διαλείπουσα νηστεία και ταυτόχρονα γυμνάζεσαι,οδηγείς το σώμα σου να καίει γλυκογόνο ή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται στους μυς και στο συκώτι σου. Και όσο περισσότερο γλυκογόνο απολύεται, τόσο ο οργανισμός πασχίζει να το αντικαταστήσει γρήγορα.
Αυτό σημαίνει ότι, με το γεύμα που θα φας μετά την προπόνηση - τις ώρες που προγραμματισμένα σπας τη διαλείπουσα νηστεία - κάθε επιπλέον θερμίδα που θα βάζεις μέσα σου θα διασπάται διαρκώς ώστε να ισορροπήσει το ισοζύγιο γλυκογόνου. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον καύση λίπους. Και αυτό δεν είναι μια στιγμιαία κατάσταση. Θα καις πολλές θερμίδες, κυρίως από λίπος, για 24-48 ώρες μετά την άσκηση.

Αν διευθετήσεις και τη ροή των ορμονών σου, η απώλεια λίπους γίνεται ακόμη ευκολότερη υπόθεση

Η διαλείπουσα νηστεία έχει επιδράσεις σε έναν σημαντικό αριθμό ορμονών στο σώμα, κυρίως της αυξητικής ορμόνης (εκκρίνεται κυρίως όταν κοιμάσαι και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λειτουργία στην αποθεραπεία του συνόλου του οργανισμού). Όταν ξυπνάς και τρως το πρωινό σου, αυτομάτως ο εγκέφαλος σταματά την έκκριση αυξητικής ορμόνηςΠώς μπορείς να επιμηκύνεις αυτή την έκκριση; Απέχοντας από το πρωινό γεύμα.
Κάπως έτσι επεμβαίνει η νηστεία και στα επίπεδα της λεπτίνης, της κύριας ορμόνης που επηρεάζει το μεταβολισμό και την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούςΟι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι πραγματικά τόσο ισχυροί σύμμαχοι στην απώλεια λίπους, σε σημείο που οι bodybuilders να τις χρησιμοποιούν κατά κόρον πριν από ένα διαγωνισμό. Ελέγχοντας λεπτίνη και αυξητική ορμόνη πετυχαίνεις μείωση του λίπους και αύξηση των μυών. Ποια άλλη ορμόνη επωφελείται από αυτό; Η τεστοστερόνη, η ορμόνη που κάθε άνδρας επιθυμεί να έχει σε υψηλά επίπεδα.
via

Pages