Πώς να «διαβάζετε» τους ανθρώπους! - Point of view

Εν τάχει

Πώς να «διαβάζετε» τους ανθρώπους!



Δε θα ήταν υπέροχο να καταλαβαίνουμε τα πάντα για έναν άνθρωπο απλώς και μόνο ρίχνοντάς του μια ματιά; Ο Σέρλοκ Χολμς το κάνει συνέχεια και είναι συναρπαστικό!
Ο Σέρλοκ είναι βέβαια φανταστικός χαρακτήρας και σχεδόν κανείς δε διαθέτει τις εκπληκτικές ικανότητές του στην πραγματική ζωή. Μπορούμε όμως να γίνουμε λίγο περισσότερο σαν κι αυτόν αν ξέρουμε τι πρέπει να παρατηρούμε.
Ο Sam Gosling κατέχει τις σωστές και επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους που πρέπει να εφαρμόζουμε για να «διαβάζουμε» σωστά τους άλλους. Ο Gosling ειδικεύεται στην Ψυχολογία της Προσωπικότητας και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Παρακάτω θα δούμε:
– Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε όταν προσπαθούμε να «διαβάσουμε» κάποιον
– Πώς να διαμορφώσουμε σωστή πρώτη εντύπωση
– Τι δείχνει το σπίτι ενός ανθρώπου
– Τι δείχνει το προφίλ κάποιου στο Facebook
– Πώς θα καταλάβουμε ότι κάποιος προσποιείται


Τι κάνει λάθος ο Σέρλοκ Χολμς
Είναι αδύνατο να βγάλουμε πάγια και αναλυτικά συμπεράσματα για κάποιον από μια ασήμαντη παρατήρηση. Ο Σέρλοκ θα δει ένα μερικό αποτύπωμα από σόλα παπουτσιού στον τοίχο και θα συμπεράνει ακριβώς πώς έπεσε κάποιος και γιατί. Στην πραγματικότητα, όμως, το σημάδι μπορεί να έγινε με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που πρέπει να παρατηρούμε, σύμφωνα με τον Gosling, είναι τα «συμπεριφορικά κατάλοιπα». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούμε συγκεκριμένες τάσεις και μοτίβα.
Για παράδειγμα, ο Gosling παρατηρεί τις προσωπικές φωτογραφίες με τις οποίες στολίζει κάποιος το σπίτι του. Από τις δεκάδες διαφορετικές φωτογραφίες που θα μπορούσε να διαλέξει κανείς, γιατί διάλεξε αυτές τις τρεις ή πέντε; Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν τον άνθρωπο ως επιστήμονα, ως πατέρα ή ως κάτι άλλο;
Χρησιμοποιεί τρεις βασικές κατηγορίες για τις ενδείξεις που μας δίνει κάποιος για την προσωπικότητά του:
1. Ισχυρισμοί ταυτότητας: Δίνουν πληροφορίες για τον ίδιο τον άνθρωπο ή για το πώς θέλει να τον βλέπουν οι άλλοι. Μουσική, τατουάζ και μπλουζάκια με στάμπες και φράσεις κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή. Οι «ισχυρισμοί ταυτότητας» είναι αυθόρμητες δηλώσεις για τις απόψεις μας, τους στόχους μας και τις αξίες μας.
2. Ρυθμιστές συναισθήματος: Για παράδειγμα, η φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου δεν προβάλλεται για να τη θαυμάζουν οι άλλοι. Το κάνει κάποιος για δική του ευχαρίστηση, επειδή του προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
3. Συμπεριφορικά κατάλοιπα: Αυτά συνήθως αναζητά ο Σέρλοκ Χολμς. Ό,τι αφήνουμε πίσω μας δείχνει ποιες ήταν οι τελευταίες μας κινήσεις.
Να εμπιστεύεσαι την πρώτη σου εντύπωση – Αλλά να αναθεωρείς αν χρειαστεί
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι συνήθως ακριβείς. Είτε σωστές είτε όχι, μας επηρεάζουν πολύ και δυσκολευόμαστε να τις αλλάξουμε στην πορεία.
Πότε η πρώτη εντύπωση είναι σχεδόν πάντα σωστή; Εάν κάποιος μοιάζει ιδιαίτερα εξωστρεφής ή σίγουρος για τον εαυτό του, τότε μάλλον είναι.
Τι δείχνουν τα ρούχα; Το ακριβό γούστο, το αβυσσαλέο ντεκολτέ και τα αμάνικα μπλουζάκια που αποκαλύπτουν τα γυμνασμένα μπράτσα είναι σχεδόν πάντα σημάδι ναρκισσισμού.
Τι δείχνει το προφίλ στο Facebook
Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ένα προσωπικό προφίλ στο Facebook αποτελεί χρησιμότατη πηγή πληροφοριών για την προσωπικότητα κάποιου, ασχέτως αν κάποια στοιχεία ξέρουμε ότι είναι εντελώς προσποιητά και αποσκοπούν στην ενίσχυση της εικόνας του ατόμου.
Για παράδειγμα, όσο κι αν θέλει κάποιος να φαίνεται καλλιεργημένος ή λάτρης της περιπέτειας, στο τέλος οι κινήσεις του (φωτογραφίες, εκδηλώσεις στις οποίες πηγαίνει κ.λπ.) θα το αποδείξουν ή θα το διαψεύσουν. Επίσης, οι πραγματικοί φίλοι που ξέρουν τον άλλον καλά θα καταλάβουν και δε θα διστάσουν να κατακρίνουν προσποιητές συμπεριφορές.
Τι δείχνει το σπίτι και το γραφείο
Το εξωτερικό του σπιτιού μπορεί να δείξει πόσο κοινωνικό είναι το άτομο. Για παράδειγμα, ένας περιποιημένος κήπος και ο πλούσιος χριστουγεννιάτικος στολισμός δείχνουν ότι το άτομο είναι φιλικό και φιλόξενο.
Στο εσωτερικό του σπιτιού, τα μοντέρνα έπιπλα και οι προηγμένης τεχνολογίας συσκευές δείχνουν ότι το άτομο είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες.
Η τάξη και η οργάνωση μέσα στο σπίτι δείχνουν επίσης ένα άτομο αξιόπιστο και ευσυνείδητο. Αν το σπίτι είναι ζεστό και άνετο, τότε το άτομο χαρακτηρίζεται πιθανότατα από εξωστρέφεια.
Οι ανοιχτές πόρτες, τα λουλούδια και τα σοκολατάκια επάνω στα τραπεζάκια ή το γραφείο δείχνουν επίσης ότι το άτομο είναι ανοιχτό να υποδεχτεί κόσμο οποιαδήποτε στιγμή.
Ο Gosling τονίζει ότι και η θέση των αντικειμένων παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν οι κορνίζες και τα κάδρα κοιτάζουν προς τον καναπέ, όπου κάθονται συνήθως οι επισκέπτες, αυτό σημαίνει ότι το άτομο λαμβάνει υπ’ όψιν του όσους θα επισκεφθούν το σπίτι.
Καταλαβαίνουμε επίσης αν το άτομο προσποιείται από το πόσο διαφέρει η διακόσμηση στο κάθε δωμάτιο. Όσο πιο προσωπικός ο χώρος, τόσο πιο αξιόπιστα στοιχεία δίνει για την προσωπικότητα του ατόμου.

Pages