Πως θα είναι οι Ιερείς και οι Μοναχοί στις έσχατες ημέρες - Point of view

Εν τάχει

Πως θα είναι οι Ιερείς και οι Μοναχοί στις έσχατες ημέρες



Έλεγε σχετικά με τους ιερείς, αρχιερείς και μοναχούς των εσχάτων χρόνων, ο Άγιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής:
«Μέχρι συντελείας του αιώνος, παιδί μου, δεν θα εκλείψουν οι προφήτες Κυρίου του Θεού, καθώς ποτέ δεν θα λείψουν και οι εργάτες του σατανά.
Στις έσχατες όμως ημέρες, όσοι θα δουλέψουν αληθινά στο Χριστό, θα κρύψουν έξυπνα τους εαυτούς τους από τους ανθρώπους.
Και αν δεν κάνουν σημεία και τέρατα οπως σήμερα, θα βαδίζουν πάντα στο δύσκολο δρόμο με κάθε ταπείνωση.
Αυτοί θα βρεθούν στη Βασιλεία του Θεού μεγαλύτεροι απο τους σημειοφόρους πατέρες. Διότι στην εποχή τους δεν θα υπάρχει κανείς που να τον βλέπουν να κάνει σημεία θαυμαστά, ώστε να αναζωπυρώνεται το φρόνημά τους για να προχωρούν σε πνευματικούς αγώνες. Διότι όσοι θα κατέχουν τους ιερατικούς θρόνους σε όλον τον κόσμο, θα είναι εντελώς ακατάλληλοι, και δεν θα έχουν ιδέα από αρετή.

Αλλά και οι ηγέτες των μοναχών θα είναι όμοιοι. Θα έχουν καταβληθεί από τη γαστριμαργία και την κενοδοξία, ώστε θα αποτελούν μάλλον σκάνδαλο για τους ανθρώπους και όχι υπογραμμό. Για αυτό θα παραμεληθεί η αρετή. Θα βασιλεύει παντού η φιλαργυρία. Αλλοίμονο όμως στους μοναχούς που θα ευπορούν σε χρυσάφι. Διότι αυτοί θα είναι όνειδος στα μάτια του Κυρίου και δεν πρόκειται να δουν Θεού πρόσωπο.
Μοναχοί και λαϊκοί θα τοκίζουν τα χρήματά τους. Δεν θα προτιμούν να τους τα πολλαπλασιάζει ο Θεός με την ελεημοσύνη στους φτωχούς. Για αυτό και, αν δεν απομακρυνθούν από αυτή την πλεονεξία, θα καταποντιστούν στον τάρταρο.

Τότε, λοιπόν, καθώς είπα και προηγουμένως, από άγνοια θα πλανηθούν οι πιο πολλοί στο χάος της πλατείας και ευρύχωρης οδού της απωλείας».
(ΑΓΙΟΣ ΝΗΦΩΝ 
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΝΗΣ)
(Απόσπασμα από το βιβλίο:
 «ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ»
 από ανέκδοτο χειρόγραφο του 1334)

Άφησε στην Εκκλησία 5.300.000 ευρώ!


του Κώστα Παππά- από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ακόμα και οι δωρεές, οι οποίες στο παρελθόν ήταν πολλές προς την Εκκλησία, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Μια ιστορία στο Ρέθυμνο, όμως, ήρθε να μας θυμίσει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (πάντα θα υπάρχουν!) που προσφέρουν μετά τον θάνατό τους βοήθεια στους συνανθρώπους τους, επιλέγοντας την Εκκλησία ως τον πιο αξιόπιστο «διαχειριστή» της κληρονομιάς τους.


Ειδικά σε αυτή την εποχή των μεγάλων αναγκών τέτοιες προσφορές αποτελούν οξυγόνο για το τεράστιο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων. Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, μια τέτοια μεγάλη περιουσία κληροδότησε στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσικόγιας. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο, καθώς το σύνολο της περιουσίας που κληροδότησε ο επιχειρηματίας στην τοπική Εκκλησία ήταν πολύ μεγάλο. Η συγκινητική προσφορά του 96χρονου έκανε μεγάλη αίσθηση, ενώ για παν ενδεχόμενο την υπόθεση στη συνέχεια ανέλαβε το ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνήσει, ως όφειλε, την πηγή αυτών των χρημάτων και αν είχαν αποδοθεί στο ελληνικό κράτος οι φόροι.

Επειτα, λοιπόν, από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα πιστοποίησε ότι όλα αυτά τα χρήματα αποκτήθηκαν νόμιμα και οι φόροι είχαν καταβληθεί και έτσι η διαδικασία απόδοσης της περιουσίας στην Εκκλησία μπήκε στο τελικό της στάδιο. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αποδέχθηκε την κληρονομιά.


Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» ρίχνει σήμερα φως στη ζωή και στο μοναχικό τέλος του Γιώργου Τσικόγια και σας παρουσιάζει αυτόν τον μεγάλο φιλάνθρωπο!

Ηταν ένας άνθρωπος που, αν και πολύ επιτυχημένος στη δουλειά του, λίγοι γνώριζαν λεπτομέρειες για τη ζωή του, καθώς ζούσε για πολλά χρόνια απομονωμένος, λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, σε έναν πύργο (!) που είχε φτιάξει.
Ο Τσικόγιας είχε έρθει στην Κρήτη με τους γονείς του, πρόσφυγας, το 1922 από τη Μικρά Ασία. Τα πρώτα χρόνια έζησε δύσκολα, αλλά σύντομα η οικογένειά του άρχισε να δημιουργεί μεγάλη περιουσία. Ο πατέρας του κατασκεύαζε πέταλα για άλογα, ενώ η μητέρα του, όπως και όλες οι γυναίκες της εποχής, δεν εργαζόταν. Σε μικρή ηλικία έχασε τον αδελφό του, έτσι για πολλά χρόνια είχε δίπλα του μόνο τους γονείς του. Επέλεξε να μην παντρευτεί και να μη δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Αποφάσισε να αφοσιωθεί στη δουλειά του.
Ετσι τη δεκαετία του 1970 άνοιξε το πρώτο κατάστημα με ηλεκτρικά είδη στην πόλη του Ρεθύμνου. Ολοι όσοι τον θυμούνται κάνουν λόγο για έναν εργατικό επιχειρηματία, που όμως δεν σπαταλούσε καθόλου χρήματα για την προσωπική του ευχαρίστηση. Ζούσε λιτά, χωρίς παρέες, η μοναδική ασχολία του ήταν η δουλειά του και κάποιες φορές το ποδόσφαιρο.
Παλιοί Ρεθυμνιώτες θυμούνται ότι ήταν πολύ καλός τερματοφύλακας. Οσα χρήματα έβγαζε τα επένδυε είτε σε ακίνητα είτε σε νέες δουλειές. Αργότερα ασχολήθηκε και με τα ποτά, διατηρώντας μια κάβα. Σιγά σιγά και με μια πολύ συντηρητική ζωή δημιούργησε μια περιουσία εκατομμυρίων. Ωστόσο, το τέλος του ήταν μοναχικό... Γι’ αυτό είχε ζητήσει από την Εκκλησία να τον φροντίζει στα τελευταία χρόνια της ζωής του και να αναλάβει την κηδεία του. Οπως κι έγινε.


Οι όροι της διαθήκης

Ενδιαφέρον πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζουν οι όροι τις διαθήκης, με την εκπλήρωση των οποίων ουσιαστικά πραγματοποιούνται και οι επιθυμίες του διαθέτη. Ο Γιώργος Τσικόγιας είχε εκφράσει πολλές φορές τη βούλησή του να συνδράμει οικονομικά στην ανακατασκευή ενός κτιρίου για τη στέγαση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου. Επιθυμούσε, επίσης, να δίδονται τα ενοίκια των τριών καταστημάτων του στα τρία συσσίτια της Μητρόπολης και ζητούσε να παραμείνουν οι ενοικιαστές στα καταστήματα για όσο το επιθυμούν.


«Θα γίνει ίδρυμα με το όνομα Θεομήτωρ, όπως ο ίδιος μας είχε παρακαλέσει»



Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «Δεν έχουν έρθει ακόμα χρήματα, αφού ακολουθούν άλλες διαδικασίες όπως ο φόρος κληρονομιάς. Ακόμα δεν έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα. Θα γίνει ένα ίδρυμα, όπως το προβλέπει και η διαθήκη». Σε ερώτηση της «Ορθόδοξης Αλήθειας» για το ύψος του ποσού της κληρονομιάς ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος απάντησε: «Τα χρήματα ήταν 5.300.000 ευρώ και με τον φόρο κληρονομιάς θα μείνουν 4.500.000. Το ίδρυμα αυτό το έχουμε ήδη ονομάσει με το όνομα που ήθελε ο διαθέτης, δηλαδή Θεομήτωρ, και θα στεγάζει όλες τις ανάγκες για κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, συνέδρια της Μητροπόλεως κ.λπ. Υπάρχει ήδη ένα κτίριο φτιαγμένο από το 1974, το οποίο ήταν υπό κατάρρευση, που είχε φτιάξει ο μακαριστός προκάτοχός μου Μητροπολίτης Τίτος. Το κτίριο παρουσιάζει πολλά στατικά προβλήματα και ήταν κενό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό, λοιπόν, το κτίριο 3.000 τ.μ. θα ανακατασκευασθεί για να στεγάσει όλες αυτές τις ανάγκες. Θέλω να πω ακόμα πως μέσα σε αυτό το κτίριο θα είναι και μια μονάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης. Υπάρχει ένας σύλλογος με το όνομα Αγάπη και έχει 27 παιδάκια με νοητική υστέρηση. Αυτή η μονάδα, λοιπόν, θα γίνει κέντρο αποθεραπείας και διημέρευσης αυτών των παιδιών. Ολες αυτές οι δράσεις θα φιλοξενηθούν σε αυτό το κτίριο». Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης, σε ερώτηση της «Ορθόδοξης Αλήθειας», υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας ήταν ένας άνθρωπος είχε στενές σχέσεις με την Εκκλησία. 



via

Pages