taboo στο seX? - Point of view

Εν τάχει

taboo στο seX?






Υπάρχει, «ηθικό» και «ανήθικο», «φυσιολογικό» και «μη» στον έρωτα; 

Όπως ο καθένας είναι διαφορετικός ε σ ω τ ε ρ ι κ ά αλλά και ε ξ ω τ ε ρ ι κ ά , έτσι και οι σεξουαλικές μας «α ν ο χ έ ς» δ ι α φ έ ρ ο υ ν από άτομο σε άτομο.

Κάνοντας μια γρήγορη βόλτα στον κόσμο, παρατηρήσαμε πως τα ταμπού στο σεξ διαφέρουν από χώρα σε χώρα και πολιτισμό, κάνοντας κάποιες συνήθειες να μας φαίνονται περίεργες.

Στο Θιβέτ, είναι σύνηθες το φαινόμενο της πολυανδρίας, καθώς αρκετές φορές μια γυναίκα παντρεύεται εκτός από τον άνδρα της όλα τα αδέρφια του όσο μικρά και να’ναι, που όταν ενηλικιωθούν κάνουν σεξ μαζί της.

Ενώ στην Αφρική, μια γυναίκα της φυλής Rega όταν θα συναντήσει εντελώς τυχαία έναν άνδρα σε μια παράμερη περιοχή, του παραδίδεται χωρίς δεύτερη σκέψη και αν ο άνδρας δεν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή θα γελάσει σε βάρος του όταν βρεθεί με τις φίλες της.

Για τους άντρες Σίου είναι μεγάλη προσβολή να μη δεχτείς να κάνεις σεξ με τις γυναίκες τους.

Στο Λίβανο, είναι νόμιμο οι άντρες να έχουν σεξουαλικές επαφές με ζώα, αρκεί αυτά να είναι θηλυκά, ενώ στο Γκουάμ της Ωκεανίας, υπάρχουν άντρες που ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό και, έναντι αμοιβής, απαλλάσσουν τις νεαρές κοπέλες από το βάρος της παρθενιάς.

Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα εύλογο ερώτημα: βάση ποιων πολιτισμικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και άλλων παραγόντων μπορούμε, λοιπόν, να κρίνουμε τι είναι φυσιολογικό, ή ηθικό στην ερωτική πράξη;

Σύμφωνα με τον νευρολόγο- ψυχίατρο δρ Θάνο Ασκητή, διδάκτορα της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας:

«Η κοινωνία , η θρησκεία, ο πολιτισμός είναι παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το σεξ σήμερα όπως και στο παρελθόν.

Οι παράγοντες αυτοί διαμορφώνουν στερεότυπα, ταμπού, προσδοκίες και κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι μια « η θ ι κ ή» ή «φ υ σ ι ο λ ο γ ι κ ή » σεξουαλική πράξη.

Ωστόσο, το ηθικό και το φυσιολογικό θα πρέπει κυρίως να προσδιορίζεται από το πως νιώθουν και από τι επιθυμούν οι δύο σύντροφοι μέσα στην σεξουαλική επαφή.

Το απόλυτο κριτήριο είναι ο σεβασμός της σωματικής ακεραιότητας, της ψυχικής υγείας και της προσωπικότητας του συντρόφου».

Η ελληνική κοινωνία αντιμετώπιζε, για πολλά χρόνια, την συζήτηση για το σεξ και την σεξουαλική υγεία μέσα από μια έντονα συντηρητική νοοτροπία.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν προφανής σε πολλά στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας: έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, απουσία ενημέρωσης για το σεξ από το γονεϊκό περιβάλλον, διαστρεβλωμένη ενημέρωση γύρω από θέματα σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ευτυχώς, στις μέρες μας, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό και ο διάλογος για το σεξ αντιμετωπίζεται με πολύ λιγότερη επιφύλαξη.

Συχνά οι ίδιοι οι γονείς είναι εγκλωβισμένοι σε ταμπού και προκαταλήψεις με αποτέλεσμα να σιωπούν, ή και να απαγορεύουν στα παιδιά τους κάθε συζήτηση που αφορά στο σεξ.

Ωστόσο στις μέρες μας αυτό συμβαίνει λιγότερο γιατί οι νέοι γονείς ενημερώνονται όλο και περισσότερο μέσα από τη βιβλιογραφία, ειδικούς και ενημερωτικές εκπομπές.

Τα βιώματα και οι αντιλήψεις που υιοθετεί το άτομο από την πατρική οικογένεια, η στάση και η αντίληψη των γονιών σε σχέση με το ρόλο και τη σεξουαλικότητά τους, αποτελούν πρότυπο και βίωμα για το κάθε άτομο, που συχνά υιοθετεί και επαναλαμβάνει.

Πως όμως δημιουργούνται τα ταμπού που περιορίζουν τις επιθυμίες μας;

«Τα ταμπού στη σεξουαλική επαφή προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη της κοινωνίας να οριοθετήσει και να προστατεύσει την ανθρώπινη κοινωνία (όπως για παράδειγμα, το ταμπού της αιμομιξίας).

Ωστόσο, πολλά από τα σύγχρονα ταμπού αντικατοπτρίζουν στερεοτυπικές και συντηρητικές αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου, όπως για παράδειγμα το στερεότυπο ότι, η γυναίκα πρέπει να είναι λιγότερο διεκδικητική στο ερωτικό παιχνίδι.

Βεβαίως, πολλά από αυτά τα ταμπού τείνουν να ξεπεραστούν στη σύγχρονη εποχή », τονίζει ο δρ Ασκητής.

Ρωτήσαμε τον δρ Θάνο Ασκητή να μας σχολιάσει, πως οι σύγχρονοι Έλληνες αντιμετωπίζουν 4 συνηθισμένα ταμπού.

Σεξ από το πρώτο ραντεβού;

Φαίνεται πως το ταμπού αυτό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται πολύ πιο άνετα να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς να επενδύουν συναισθηματικά στον ερωτικό σύντροφό τους.

Η συμπεριφορά αυτή ενισχύεται συχνά και από την σύγχρονη κοινωνία που προβάλλει για το σύγχρονο άνθρωπο το πρότυπο του δυναμικού και «ακούραστου» άνδρα που προσδιορίζεται από το πόσες ερωτικές κατακτήσεις έχει.

Αντίστοιχα, όλο και περισσότερο σήμερα προβάλλεται το πρότυπο της γυναίκας που είναι απελευθερωμένη και δεν διστάζει να προβάλλει τον ερωτισμό της.

Μίλα μου βρώμικα...

Ο τρόπος που το ζευγάρι θα επιλέξει να βιώσει την σεξουαλική πράξη είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση.

Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να θέλουν και να νιώθουν άνετα με τον τρόπο που εκφράζονται και επικοινωνούν την ανάγκη τους για σεξουαλική επαφή.

Ερωτικές φαντασιώσεις! 

Οι ερωτικές φαντασιώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικότητας του ατόμου και εκφράζουν τον πόθο και την επιθυμία για την ερωτική επαφή.

Πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μιλούν για τις φαντασιώσεις του.

Ωστόσο, η συζήτηση των φαντασιώσεων ανάμεσα στο ζευγάρι μπορεί να ενθαρρύνει σημαντικά την οικειότητα και την εγγύτητα στο ζευγάρι και να αποτελέσει έναν θετικό ενισχυτή επικοινωνίας.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι ο ένας σύντροφος να σέβεται τα όρια του άλλου.

Στάσεις ταμπού...

Σαφώς, υπάρχουν ταμπού που αφορούν την σεξουαλική συνεύρεση όπως για παράδειγμα το πρωκτικό σεξ, που συχνά προκαλούν ερωτήσεις και αγωνία ανάμεσα στους συντρόφους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο σύντροφοι οφείλουν να επικοινωνούν ανοιχτά τις σκέψεις τους προκειμένου να μπορέσουν να απολαμβάνουν αμοιβαία την σεξουαλική επαφή. 

Σεξουαλική απελευθέρωση και ενημέρωση. 

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ξεπεράσει πολλά από τα ταμπού, που τον κρατούσαν δέσμιο στο παρελθόν. 

Ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι μακροχρόνιες συνέπειες της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της ενημέρωσης είναι αρνητικές. 

Ο δρ Ασκητής διαφωνεί με την παραπάνω άποψη και εξηγεί πως: 

«Η ενημέρωση γύρω από το σεξ και την σεξουαλική υγεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό παράγοντα για την ερωτική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. 

Μέσα από την σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, ο σημερινός άνδρας και η σύγχρονη γυναίκα είναι σε θέση να διεκδικήσουν καλύτερα την σεξουαλική τους υγεία, να νιώσουν πιο όμορφα με τον εαυτό τους και τον σύντροφο τους και να απαλλαγούν από προκαταλήψεις και στρεβλές αντιλήψεις που καθιστούν το σεξ μυστήριο, άγνωστο ή ανήθικο».

 Μπορεί να είμαστε περισσότερο απελευθερωμένοι σεξουαλικά, ωστόσο δεν είμαστε και όλοι εξοικειωμένοι και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε εύκολα τα όποια ταμπού, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί πολλές φορές, πρόβλημα και στη σχέση μας! 

Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ο δρ. Ασκητής προτείνει το ζευγάρι να προσπαθεί να επικοινωνήσει και να συζητήσει για τα ταμπού και τους φόβους που απασχολούν τον ένα από τους δύο. 

«Η επικοινωνία για το πως νιώθουν μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την συναισθηματική και σεξουαλική εγγύτητα τους και να τους βοηθήσει να βρουν τρόπους για να αντλούν αμοιβαία ευχαρίστηση. 

Ωστόσο, ο κάθε ερωτικός σύντροφος θέτει τα δικά του όρια και προσδιορίζει τον τρόπο που θέλει να εκφράζεται ερωτικά. 

Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς τα όρια και τις επιθυμίες, τις δικές του αλλά και του συντρόφου του, προκειμένου να βιώσουν και οι δύο ευχάριστα την σεξουαλική επαφή».

Pages