Είναι δύσκολο να είσαι ειλικρινής; - Point of view

Εν τάχει

Είναι δύσκολο να είσαι ειλικρινής;




Το να είσαι ειλικρινής σημαίνει να λες πάντα την αλήθεια, να εκφράζεις πάντα τις πραγματικές σκέψεις και τα αληθινά συναισθήματά σου. Το να μην λες ψέμματα είναι μια αρετή που σε κάνει άτομο αξιόπιστο και άξιο σεβασμού. Το να είσαι ειλικρινής αντανακλάται σε κάθε μικρή πράξη της ζωής σου και σε κάθε ένα από τα λόγια σου.


Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να είσαι ειλικρινής επειδή καμιά φορά η αλήθεια πονάει. Για αυτό ακριβώς το λόγο, για να είναι κάποιος ειλικρινής πρέπει να είναι συμπονετικός, διακριτικός και να προσπαθεί αυτά που θα πει να μην προσβάλλουν τον άλλον. Μπορούμε πάντα να είμαστε ειλικρινείς, απλά λέγοντας αυτό που νομίζουμε ή αυτό που έγινε χωρίς να φοβόμαστε ή να προσδοκάμε κάτι.

Το να λες ψέμματα μπορεί να κάνει την ζωή σου πιο άνετη, μπορεί εξαπατώντας τους άλλους να επωφεληθείς αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως όταν το ψέμα έρθει στο φως και όλα ανακαλυφθούν θα χάσεις ότι σημαντικό έχεις πάρει από αυτό. Το να εξαπατάς είναι και αυτός ένας τρόπος ζωής. Είναι σαν να διαιρείς την ύπαρξή σου και να ζεις μια διπλή ζωή υποκρινόμενος. Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι πρωτίστως ασυνέπεια προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Ακόμη και ένα μόνο ψέμα καμιά φορά αρκεί για να χάσει το άτομο την αξιοπιστία του.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η αλήθεια. Αλλά αυτός που λέει την αλήθεια που ειλικρινά αντιλαμβάνεται η σκέψη του, κάνει τα λιγότερα λάθη επειδή ενεργεί με καλή πίστη. Είναι σημαντικό να είμαστε πρόθυμοι να πούμε την αλήθεια όταν χρειάζεται και αυτή μας η ειλικρίνειά μπορεί να αποτρέψει μια παρεξήγηση ή μια απάτη. Τα ειλικρινή άτομα δεν εξαπατούν τον εαυτό τους, έχουν το μυαλό τους σε τάξη, δεν έχουν συνειδησιακές συγκρούσεις, είναι αυθεντικά και έχουν την γνώση πως η αλήθεια επικρατεί τελικά. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να ζούμε σε ειρήνη με τον εαυτό μας και με τους άλλους, να είμαστε αυθόρμητοι, να τηρούμε τις υποσχέσεις μας, να μιλούμε και να ενεργούμε έντιμα και δίκαια.

Pages