Αποτελούν χαρακτηριστικό κέντημα στο μαντίλι της Δυσδαιμόνας στον Oθέλλο, έχουν γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman («Άγριες Φράουλες») και στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές. Παραπέμπουν σε στιγμές απόλαυσης, έχουν το χρώμα του πάθους και θυμίζουν καρδιά. Το άρωμά τους είναι χαρακτηριστικό και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών. Είναι γλυκές και ζουμερές, τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, γιαούρτι ή σαντιγί, και φυσικά συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Εντρυφήστε, λοιπόν, στα μυστικά του καρπού του πάθους και γευτείτε όσα έχει να σας προσφέρει.
Μια κόκκινη ιστορία
Στη Γηραιά ήπειρο, οι πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν το Μεσαίωνα στη Ρώμη και η μόνη γνωστή ποικιλία την περίοδο αυτή προερχόταν από τις Άλπεις. Σημαντικές αλλαγές στην καλλιέργειά της παρατηρήθηκαν όταν στην Ευρώπη ήρθαν οι πολύ μεγαλύτερες αμερικανικές φράουλες και στη συνέχεια οι ποικιλίες από τη Χιλή, που οι συνεχείς διασταυρώσεις τους οδήγησαν περίπου στις τωρινές φράουλες. Στις μέρες μας, τη μεγαλύτερη παραγωγή φράουλας στον κόσμο έχουν οι ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ευρωπαϊκή φράουλα, που τη βρίσκουμε και αυτοφυή σε διάφορες περιοχές.
Το φυτό του πάθους
Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Fragaria, και είναι φυτό μικρό – συνήθως έρπον και πολυετές, αν και η εντατική καλλιέργεια το έχει πια μετατρέψει σε μονοετές. Υπάρχει άγρια και ήμερη, με τον καρπό της πρώτης να είναι πιο μικρός, αρωματικός και γλυκός. Η φραουλιά ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούλιο και οι καρποί της ωριμάζουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν καρπούς όλο το χρόνο. Το φυτό αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και προσαρμόζεται σε όλα τα είδη χώματος. Όμως, μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ένας παγετός, οι πολλές βροχές και η ξηρασία μπορεί να το βλάψουν, ενώ είναι ευαίσθητο στους ρύπους.
«Ναι μεν, αλλά…»
Μπορεί οι φράουλες να έχουν πολλά να μας προσφέρουν, πρόκειται όμως για μια από τις πιο επιβαρημένες με φυτοφάρμακα τροφές. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγετε τις βιολογικές, ακόμα και αν αγοράζετε λιγότερες επειδή κοστίζουν λίγο περισσότερο. Όσο για την επιλογή, προσέχετε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράζετε όσες έχουν από μικρό μέχρι φυσιολογικό μέγεθος και φυσικά τόσες όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Τέλος, είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.
Οδηγίες για το σπίτι
● Oι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, γι’ αυτό καλό είναι να τις καταναλώνετε το συντομότερο δυνατόν και να μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από μερικές ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους -αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει- σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες. Αν και η κατάψυξη δεν συνιστάται, μπορείτε, αν θέλετε, να τις βάλετε σε ένα δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη, να τις αφήσετε στην κατάψυξη και μόλις παγώσουν, να τις βάλετε στα ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα.
● Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο να τις βάζετε σε σουρωτήρι και να τις πλένετε με άφθονο νερό μαζί με τα κοτσανάκια τους, χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν. Φροντίστε να τις πλένετε όταν είναι να τις χρησιμοποιήσετε.
@Μαρίας Παπαδοδημητράκη
Τι δεν ξέρετε για τις φράουλες: Εντάξει, τις αγαπάτε και τις τιμάτε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τι δεν ξέρετε όμως για τις φράουλες; Θα σας αποκαλύψουμε εμείς σήμερα κάποια μυστικά γύρω από το πιο νόστιμο και κόκκινο φρούτο. Τις απολαμβάνουμε φρέσκες όταν ο καιρός αρχίζει και γίνεται ζεστός και η μέρα μεγαλώνει. Οι φράουλες τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, λικέρ, σε γλυκά, φαγητά και ποτά. Οι σεφ αρέσκονται στο να δημιουργούν υπέροχες σαλάτες με φράουλες και ξηρούς καρπούς και οι ζαχαροπλάστες να στολίζουν γλυκά τους με το υπέροχα αρωματικό και γευστικό φρούτο.
*Οι φράουλες είναι το μοναδικό φρούτο όπου ο σπόρος βρίσκεται στην εξωτερική όψη και όχι εσωτερικά. Μάλιστα ο μέσος όρος των σπόρων σε κάθε φράουλα είναι 200.
*Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια του τριαντάφυλλου. Τώρα εξηγούνται όλα. Για αυτό τις αγαπάμε, τις λαχταράμε και είναι τόσο γευστικές και μυρωδάτες.
*Οι φράουλες έχουν την ιδιότητα να φυτρώνουν κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως εάν φυτέψετε φέτος φράουλες, τότε κάθε χρόνο θα εμφανίζονται στο ίδιο σημείο για περίπου 5 χρόνια.
*Οι Αμερικανοί καταναλώνουν τόνους φράουλες ετησίως. Φρέσκες πάντα διότι μαζί με τις κατεψυγμένες και τα παγωτά η ποσότητα ανεβαίνει. Σε μία μελέτη που έγινε σε παιδιά ηλικίας 9 ετών, οι μικροί δήλωσαν ότι οι φράουλες είναι το αγαπημένο τους φρούτο. Είναι κάτι σαν την καραμέλα της φύσης.
*Στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο για τις φράουλες. Μέσα στο μουσείο λειτουργεί κατάστημα δώρων όπου ο περιηγητής μπορεί να βρει από μαρμελάδα φράουλας μέχρι και μπύρα φράουλας.
*Οι ιθαγενείς Αμερικανοί έτρωγαν φράουλες πολύ πριν τους Ευρωπαίους. Μάλιστα τις απολάμβαναν πριν καν πατήσουν οι Ευρωπαίοι το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο.
*Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι φράουλες είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. Τις έδιναν σε περιπτώσεις κατάθλιψης, λιποθυμίας, πυρετού, πέτρα στα νεφρά, πονόλαιμο ακόμη και για κακή οσμή στόματος.
Μους λευκής σοκολάτας με φράουλες και ροζ πιπέρι
Υλικά:
12-14 φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
300γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας
100 ml γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 ασπράδια αυγών
5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ κ.σ. κόκκους ροζ πιπεριού
12-14 φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
300γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας
100 ml γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 ασπράδια αυγών
5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ κ.σ. κόκκους ροζ πιπεριού
Εκτέλεση: Σε ένα γουδί χτυπάτε τους ροζ κόκκους πιπεριού μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη ώστε να γίνει μια ροζ πούδρα. Κόβετε τις φράουλες σε κομμάτια πασπαλίζετε με τη πούδρα και τις αφήνετε στην άκρη για να εμποτιστούν.
Με τη βοήθεια του μπεν μαρί λιώστε τη σοκολάτα σας. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και αφήστε το να κρυώσει.
Επίσης, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος αρκετά καλά. Κάντε το ίδιο και με τα ασπράδια των αυγών και προσθέστε σε αυτές τις 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρης άχνης. Χτυπήστε το μείγμα για περίπου τρία λεπτά.
Έπειτα, αναμείξτε όλα τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, και ανακατέψτε ελαφρά και καλά μέχρι να είναι το μείγμα σας απολύτως ομοιόμορφο.
Βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Γαρνίρετε με τις φράουλες στην κορυφή.
Καλή απόλαυση