Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων δικαίως θεωρείται ιταλική πατέντα. Η προέλευση της λέξης pizza λέγεται ότι προέρχεται από μια παλιά ιταλική λέξη που σημαίνει “ένα σημείο”, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στην ιταλική λέξη pizzicare, που σημαίνει “να τσιμπάω” ή “να κόβω”.
Πάντως, για πρώτη φορά σε γραπτή μορφή, η πίτσα εμφανίστηκε το 1000 μ.κ.ε. με τη μορφή της λέξης σε ναπολιτάνικη διάλεκτο picea ή piza, και πιθανότατα αναφερόταν στον τρόπο που η καυτή πίτα βγαίνει από τον φούρνο.
Μέχρι τον 16 αιώνα η ντομάτα ήταν άγνωστη στην Ιταλία και η πίτσα δεν περιείχε σάλτσα. Επίσης, το δεύτερο βασικό συστατικό της σημερινής πίτσας, η μοτσαρέλα, εμφανίστηκε στην ιταλική κουζίνα μόλις τον 19ο αιώνα!
Η διάσημη πίτσα Μαργαρίτα, με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, παρουσιάστηκε το 1889 από τον Ραφαέλε Εσπόζιτο, ο οποίος αφιέρωσε τη δημιουργία του στη βασίλισσα Μαργαρίτα, καθώς τα χρώματα της πίτσας αντιπροσώπευαν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.
Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση απο ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση απο τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν “πλακούντας” και στα Βυζαντινά χρόνια “πίτα”.
Τα μυστικά για τέλεια σπιτική πίτσα.
Στην πίτσα το μυστικό της επιτυχίας είναι φυσικά η βάση. Ένα σπιτικό ζυμάρι πάνω στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις με διάφορα φρέσκα υλικά και συνδυασμούς, ανάλογα με τη διάθεσή σου, με το τί βρίσκεται στο ψυγείο σου ή ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας ή της παρέας σου.
Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις ζύμη για πίτσα. Αρκεί να θυμάσαι το βασικό tip που είναι η σόδα και θα κάνει την πίτσα πιο αέρινη, πιο αφράτη.
Τα μυστικά της ζύμης
* Προσέξτε μην το παρακάνετε με το ζύμωμα ή όταν απλώνετε τη ζύμη στο ταψί. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με ζυμάρι, έτσι και για την πίτσα δεν θέλει να κουραστείτε πολύ. Ούτε εσείς, ούτε η βάση σας! Ιδιαίτερα την ώρα που την ανοίγετε για να την στρώσετε στο ταψί, φροντίστε να το κάνετε με γρήγορες και σύντομες κινήσεις για να μην χάσει τον αέρα και την αφράτη αίσθηση που της χαρίζει η μαγιά.
* Μην ξεχάσετε να λαδώσετε και τα χέρια σας. Όταν τελειώσετε με τα υλικά και το ζυμάρι βρίσκεται ακόμη στη λεκάνη έτοιμο για ζύμωμα, λαδώστε ελαφρά τις παλάμες των χεριών σας. Είναι το πιο απλό και έξυπνο μυστικό για να ζυμώσετε τη ζύμη αποτελεσματικά και όσο χρειάζεται. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και όσο απλώνετε τη ζύμη για το ταψί.
* Θα έχετε παρατηρήσει αρκετές φορές πως μέχρι να ψηθεί η πίτσα με τα αγαπημένα σας υλικά, η βάση της, ειδικά στο κέντρο, μαλακώνει και “ιδρώνει”! Τι μπορείτε να κάνετε; Πρώτα και κύρια να αλείψετε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο και ύστερα να στρώσετε τα υλικά. Ένας άλλος τρόπος είναι να ψήσετε για λίγα λεπτά τη ζύμη σκέτη στο φούρνο να πάρει ελαφρύ χρώμα και ύστερα να προσθέσετε τα υλικά.
* Πολύ σημαντικό, είναι να μην ακουμπήσει το αλάτι τη μαγιά, γιατί η μαγιά θα χάσει την ιδιότητα της και ζύμη μας, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει. Αντίθετα η ζάχαρη είναι η καλύτερη φίλη της μαγιάς.
* Η ζύμη δεν ανοίγει μέσα σε λαδωμένο ταψί και έτσι θα παιδευτείτε … αντ’ αυτού ανοίξτε τη στον πάγκο, πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσει. Μην την κουράσετε πολύ, θέλειτε να έχει αφράτη υφή, όσο λεπτή και να την κάνετε.
* Το αμερικάνικο τρικ. Αντί να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμό μέρος, κάντε το αντίθετο. Στη Νέα Υόρκη συνηθίζουν να αφήνουν το ζυμάρι να φουσκώσει στο ψυγείο. Φτιάξε τη ζύμη και αφήστε τη στο ψυγείο για δύο με τρεις μέρες. Βάλτε σε ζεστό μέρος να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 με 1 ½ ώρα και στη συνέχεια απλώστε στο ταψί και ψήστε. Οι gourmet της πίτσας λένε πως τα αρώματα, η γεύση και η υφή της είναι πολύ διαφορετική, ενώ δεν θα έρθει στο στόμα ποτέ αυτή η ελαφριά ξινή γεύση του ψημένου αλευριού με τη μαγιά.
* Θα δείτε πως πολλά ζυμάρια περιέχουν μόνο αλάτι. Λογικά θα σκεφτείτε, αφού η πίτσα είναι αλμυρό γεύμα. Κι όμως, η ζάχαρη θα βοηθήσει τη ζύμη να γίνει πιο τραγανή και να πάρει πιο ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Από την άλλη, λίγη ζάχαρη θα ισορροπήσει το ελαφρώς ξινό αποτέλεσμα από τη διεργασία του αλευριού με τη μαγιά.
Υλικά για 5 άτομα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml σόδα σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
1-2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml σόδα σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
1-2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό νερό και τη σόδα, προσθέτετε τη μαγιά, ανακατεύετε και αφήνετε για 10 λεπτά.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μισό αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθετέ σιγά- σιγά το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύετε ελαφρά.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μισό αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθετέ σιγά- σιγά το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύετε ελαφρά.
Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη συνέχιστε προσθέτοντας πότε λάδι και πότε αλεύρι.
Όταν η ζύμη είναι ελαστική, αλλά δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη. Σκεπαστέ την και αφήστε την άκρη για μισή ώρα να φουσκώσει.
Απλώστε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε τη ζύμη όσο λεπτή θέλετε. Λαδώστε ένα ταψάκι και στρώστε το ζυμάρι.
Και τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε: Το τι θα βάλετε στην πίτσα εξαρτάται καθαρά από το γούστο σας. Εμείς σας δίνουμε κάποιες ιδέες.
* Παραδοσιακή ιταλική με φρέσκια ντομάτα, φυλλαράκια βασιλικό (στο τελείωμα μετά το ψήσιμο) και μοτσαρέλα.
* Ελληνική με μπόλικη ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι και τριμμένη φέτα. Πασπαλίστε με ρίγανη και ραντίστε ελαφρά με ωμό ελαιόλαδο πριν τη σερβίρετε.
* Με μανιτάρια και προσούτο. Σερβίρετε με φρέσκια ρόκα πάνω από τη ζεστή πίτσα και αφού ραντίσετε με αρωματικό πικάντικο λαδάκι.
* Η κλασική σάλτσα ντομάτας για την πίτσα δεν μαγειρεύεται. Ο πιο εύκολος αλλά και γευστικός τρόπος για να ετοιμάσετε τη σάλτσα ντομάτας, είναι να ανοίξετε ένα ντοματάκι κονκασέ και αφού το στραγγίσετε από τα πολλά υγρά του, ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και ανακάτευε, η σάλτσα είναι έτοιμη και γευστικότατη.
Ψήνετε στους 180ο βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Την αφήνετε 5 λεπτα να ξεκουραστεί και σερβίρετε.
Δείτε τις φώτο για περισσότερο έμπνευση. Καλές δημιουργίες και καλή απόλαυση.