Πες μου τι τρως να σου πω τι άνθρωπος είσαι
Μύθος ότι η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά μαγειρεύει καλύτερα από κάθε άλλη Ευρωπαία. Έχει διαπιστωθεί ότι εμείς, οι τάχα μου οπαδοί της μεσογειακής διατροφής, ταΐζουμε τα παιδιά μας με περισσότερα γαριδάκια, πατατάκια, ετοιματζίδικα χάμπουργκερ, παγωτά αδιευκρίνιστης χημείας, σοκολάτες που περιέχουν «τύπο σοκαλάτας» και με πάσης φύσεως αναψυκτικά, κυρίως Coca-Cola
Διαφωνώ, αγαπητέ μου. Εσένα το λέω. Που από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ταβέρνες και καφενεία μηρυκάζεις τα ίδια και τα ίδια. Δηλαδή πως είτε φταίνε οι αρχισυνωμότες της τρόικας, είτε φταίνε τα χάλια της οικονομίας. Όχι, φίλε μου. Πριν από τη δραχμική χρεοκοπία προηγήθηκε η ολοσχερής περιφρόνηση προς την κουλτούρα. Όχι των βιβλίων. Αλλά του χαρακτήρα. Του μέτρου. Του ήθους. Της αυτογνωσίας. Με την ποσότητα προέκυψε η καταστροφική διαδικασία. Ορίστε, λοιπόν, όλη αυτή η μυθολογία για την πέτσινη ελληνική κουζίνα:
Μύθος ότι ο μέσος Έλληνας διατρέφεται καλύτερα. Αφού ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Ένας στους τρεις υπέρβαρος. Ένα στα τρία παιδιά χοντρομπαλάς. Και ένα στα τρία παιδιά ευτραφούτσικο.
Μύθος ότι το ψωμί παράγεται από ελληνικό στάρι. Αφού δύο στα τρία καρβέλια παρασκευάζονται από ύποπτα άλευρα Βουλγαρίας. Αφού το φούσκωμα των καρβελιών επιτυγχάνεται με χημικές ουσίες. Και αφού η γλουτένη καταστρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Μύθος ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κατανάλωναν το ίδιο με εμάς στάρι. Οι άνθρωποι, ως σοφοί που ήταν, χρησιμοποιούσαν άλευρα τύπου Ζέα ή Ζειά. Ονομασία από τον Δία του Ολύμπου. Άλευρα τα οποία για λόγους συμφερόντων απαγορεύτηκαν από τον εθνοσωτήρα Ελευθέριο Βενιζέλο.
Μύθος ότι η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά μαγειρεύει καλύτερα από κάθε άλλη Ευρωπαία. Έχει διαπιστωθεί ότι εμείς, οι τάχα μου οπαδοί της μεσογειακής διατροφής, ταΐζουμε τα παιδιά μας με περισσότερα γαριδάκια, πατατάκια, ετοιματζίδικα χάμπουργκερ, παγωτά αδιευκρίνιστης χημείας, σοκολάτες που περιέχουν «τύπο σοκολάτας» και με πάσης φύσεως αναψυκτικά, κυρίως Coca-Cola.
Μύθος ότι από τις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές δεκάδων chefs και άλλων τόσων αυτοσχέδιων μαγείρων αναβαθμίζονται οι παραδοσιακές συνταγές και προάγεται η ελληνική κουζίνα. Διότι, πρώτον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται επιβάλλονται από τις εμπορικές φίρμες και από ελάχιστες πολυεθνικές οι οποίες ελέγχουν και καθορίζουν τόσο το στομάχι μας όσο και την υγεία μας. Με απλά λόγια, οι εκπομπές αυτές εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Και δεύτερον, επειδή αντί για μαγειρική και για καλή πρώτη ύλη, εκείνο που βλέπουμε ως αποτέλεσμα είναι να φιγουράρουν μερικά εξαιρετικά διακοσμημένα πιάτα. Διακοσμητής πιάτων ο chef ο γνωστός!
Ο μέσος όρος ζωής θα αυξανόταν αλματωδώς αν τα πράσινα λαχανικά μύριζαν εξίσου ωραία με το μπέικον. Doug Larson, 1926-, Αμερικανός αρθρογράφος
Μύθος ότι το ελληνικό λάδι στην κατσαρόλα και στο τηγάνι κάνει καλό στην υγεία. Πλάνη. Γιατί αν το βράσουμε, το ψήσουμε, το τηγανίσουμε, σκοτώνουμε τις ευλογημένες ουσίες του. Το ελαιόλαδο ποτέ στην αρχή. Πάντα στο τέλος. Ωμό. Όπως μας το παρέδωσε η Φύση.
Μύθος ότι τα ψάρια και τα κρέατα που καταναλώνουμε προέρχονται από τα καταγάλανα ελληνικά νερά και τα αθάνατα βουνά. Μην τους πιστεύετε. Λένε ψέματα. Μόνο το 30% είναι ελληνικής προελεύσεως. Τα υπόλοιπα από Μαρόκο και Βουλγαρία. Στην καλύτερη περίπτωση.
Μύθος ότι το souvlaki είναι το πιο φτηνό φαγώσιμο προϊόν. Λάβε υπόψη σου ότι το κρέας είναι αμφίβολης προελεύσεως, ύποπτης ποιότητας και αδιευκρίνιστης χρονολογίας. Λάβε υπόψη σου ότι οι πατάτες είναι βιομηχανικές και προτηγανισμένες. Οτι οι ντομάτες με φυτοφάρμακα κατασκευασμένες. Και ότι οι πίτες με τα χειρότερα άλευρα φτιαγμένες. Ε, τότε χαώδης η απόσταση που χωρίζει το αληθινό κόστος από την τελική τιμή. Ε, τότε το σουβλάκι του 1,5 ευρώ είναι το πιο ακριβό φαγώσιμο προϊόν.
Μύθος αυτό που λένε ότι «με τα ελάχιστα που βγάζω είμαι αναγκασμένος να φάω πλαστική τροφή». Κάνεις λάθος, φίλε μου. Καλύτερα να αγοράζεις σωστή πρώτη ύλη και να τρως λιγότερο παρά να ξοδεύεις τα λεφτά σου καταναλώνοντας περισσότερο. Έτσι θα φροντίσεις τη φόρμα σου. Έτσι θα προστατεύσεις την υγεία σου. Και έτσι θα αναβαθμίσεις την ποιότητα της ζωής σου.
Μύθος ακόμα ότι έχουμε ανάγκη από διατροφολόγους και γυμναστήρια. Το δωρεάν καθημερινό βάδην, η καλύτερη γυμναστική. Η μετρημένη και ισομερώς κατανεμημένη καθημερινή τροφή, η καλύτερη διατροφή.
Και τέλος, μύθος ότι οι πλούσιοι διατρέφονται καλύτερα και οι φτωχοί χειρότερα. Διότι οι νεόπλουτοι αντί για κανονική, φυσική τροφή καταναλώνουν διακοσμημένα πιάτα, λουσάτα bar-restaurants και θηλυκά ή αρσενικά οφθαλμόλουτρα. Πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά για τη φιγούρα, το καμάκι και την πλάγια πορνεία.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Τουτέστιν, Πολιτισμός η ποιότητα. Γιατί η παροιμιώδης όρεξη του Νεοέλληνα για ποσότητα είναι το καλύτερο εργαλείο παραγωγής βαρβαρότητας!
@ Δημήτρης Δανίκας 10/08/2013