Είσαι το πρεζόνι και το φαστφουντάδικο είναι ο προμηθευτής σου - Point of view

Εν τάχει

Είσαι το πρεζόνι και το φαστφουντάδικο είναι ο προμηθευτής σου



Η παχυσαρκία είναι σαν ναρκωτικό


Πώς το φαστφούντ μετατρέπει εξωτικά νησιά σε παραδείσους παχυσαρκίας.
Ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980. Όπου ανθεί ο συνδυασμός γρήγορου, λιπαρού φαγητού μαζί με αναψυκτικά (κοινώς φαστφούντ) και νωθρότητα, εκεί έχει συμβεί και η πιο εντυπωσιακή μετάλλαξη των κατοίκων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους. Πού; Μην ψάχνεις ανάμεσα σε συνήθεις ύποπτους (όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς). Καλύτερα ρίξε πρώτα μια ματιά σε μακρινές, εξωτικές χώρες.
Λαοί που έχουν… ξεφύγει. Ο χάρτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) δείχνει καθαρά όλα τα μέρη όπου οι κάτοικοι έχουν υποκύψει στον σύγχρονο τρόπο διατροφής (εις βάρος της υγείας τους). Στις πρώτες θέσεις… πάχους λόγω φαστφούντ σκαρφαλώνουν τώρα ταχέως το Μεξικό, το Ντουμπάι και το Κουβέιτ, καθώς και η Κίνα.
Όμως καμία χώρα δε συγκρίνεται με το παραδεισένιο, τροπικό Ναουρού (Nauru) στον νότιο Ειρηνικό, ακολουθούμενο από άλλα κοραλλιογενή νησιωτικά συμπλέγματα του ίδιου ωκεανού (Αμερικανική Σαμόα, Τόνγκα της Πολυνησίας, νησιά Κουκ, Τοκελάου, Παλάου, Νιούε, Ομοσπονδία της Μικρονησίας). Σε αυτά τα 8 κρατίδια η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει εντελώς.
Από νησί της χαράς, νησί της παχυσαρκίας. Το Ναουρού είναι ένα μικρό νησί εξωτικής ομορφιάς – έκτασης 21 τ.χλμ. και με πληθυσμό 9.400 κατοίκων – που απέχει ίση απόσταση από τη Χαβάη και την Αυστραλία. Είναι γνωστό και ως «Νησί της χαράς», αφού αποτελεί έναν τροπικό παράδεισο. Για τους επισκέπτες όμως – όχι πια για τους κατοίκους.
Η πλούσια σε φωσφορικά άλατα γη του Ναουρού αποτέλεσε σπουδαία εισοδηματική πηγή, που οδήγησε σε οικονομική ευημερία αλλά και δραματική μείωση των καλλιεργήσιμων εδαφών. Αποτέλεσμα; Η ευημερία έφερε πολλά εισαγόμενα τρόφιμα, δυτικό τρόπο ζωής, πολύ λίπος και θανατηφόρες χρόνιες ασθένειες.
Σύμφωνα με την Independent, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού είναι παχύσαρκοι – και μάλιστα οι πιο παχείς στον κόσμο (97% των ανδρών και 93% των γυναικών), ενώ σχεδόν οι μισοί πάσχουν από διαβήτη. Επίσης 3 στους 4 πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα. Παρόλα αυτά επιμένουν να καταναλώνουν τεράστια ανθυγιεινά γεύματα, αφού σύμφωνα με τις παραδόσεις τους οι πληθωρικές σωματικές διαστάσεις θεωρούνται δείγμα ευημερίας – παλιά μόνον οι φύλαρχοι των τροπικών νησιών είχαν μεγάλη περίμετρο κοιλιάς. Για ένα πράγμα καμαρώνουν: έχουν πολλούς πρωταθλητές στην άρση βαρών λόγω κοντού αναστήματος και μεγάλου βάρους.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα 7 νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού. Η γνωριμία των ιθαγενών με το φαστφούντ και τα δυτικού τύπου κρέατα στάθηκε μοιραία. Έβαλαν στην άκρη τις καρύδες, τις ρίζες των λαχανικών και τα ψάρια, που ήταν οι κύριες τροφές τους, και το έριξαν στα εισαγόμενα τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες με βοδινό και αρνίσιο κρέας, ενώ το αγαπημένο τους σνακ έγινε το ολόκληρο τηγανητό κοτόπουλο. Άπαξ και γνώρισαν αυτές τις γεύσεις, φαίνεται ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην παλιά διατροφή.
Η τοπική υγειονομική υπηρεσία κάνει τα πάντα για να τους πείσει τουλάχιστον να κινούνται διοργανώνοντας ομαδικές βόλτες γύρω από το αεροδρόμιο του νησιού, γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες, μάλλον όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Πάει η μεξικάνικη κουζίνα. Εν τω μεταξύ άλλη μια χώρα μετανιώνει πικρά που ενέδωσε στις σειρήνες του φαστφούντ και των αναψυκτικών, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλο δημόσιο πρόβλημα στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με το globalpost, το Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται Νο 1 στον κόσμο αυτή τη στιγμή στην παιδική παχυσαρκία και Νο 2 σε παχύσαρκους ενηλίκους, προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να στρέψει τους Μεξικανούς πίσω στην παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα (βασισμένη στο καλαμπόκι, τα φασόλια και τις πιπεριές τσίλι), για να τους γλυτώσει από τα υψηλά επίπεδα καρδιοπαθειών και διαβήτη.
Το φαστφούντ στον Περσικό Κόλπο. Επιδημία παχυσαρκίας σημειώνεται πλέον και στον Περσικό Κόλπο εξαιτίας της διατροφής φαστφούντ. Σύμφωνα με την Arabianbusiness, σήμερα τα περισσότερα ορθοπεδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ντουμπάι – και γενικότερα της Μέσης Ανατολής (Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν κλπ.) – αφορούν τα γόνατα των υπέρβαρων, αφού το σώμα τους δυσκολεύεται να διαχειριστεί το επιπλέον βάρος. Δεν έφτανε δηλαδή ο ανατολίτικος τρόπος ζωής (συνδυασμός ακινησίας και άφθονου λιπαρού, γρήγορου φαγητού – κυρίως το βράδυ), προστέθηκε και το (δυτικής προέλευσης) φαστφούντ και το κακό απέγινε, σημειώνουν οι συντάκτες.
Η Κίνα κόλλησε τις νόσους του πλούτου. Οι κάτοικοι της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης χώρας στον κόσμο αποκτούν ραγδαία ορισμένα μοντέρνα προβλήματα υγείας, τα οποία αποκαλούνται και ασθένειες του πλούτου (εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγγειακά νοσήματα, διαβήτης). Σύμφωνα με την China Daily, σε κάποιες πόλεις το 34% των Κινέζων 20-69 ετών είναι πλέον υπέρβαρο. Καθόλου παράξενο, αφού οι αμερικανικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού εξαπλώνονται στη χώρα με τρελούς ρυθμούς στοχεύοντας στη διαρκώς αυξανόμενη μέση τάξη και τραβώντας σαν μαγνήτης τη νεολαία.
Έτσι η Κίνα καταναλώνει πλέον διπλάσια ποσότητα κρέατος από τις ΗΠΑ. Όσο για την παραδοσιακή, αγροτική κινέζικη διατροφή με φυτικές πρωτεΐνες και χαμηλή χοληστερόλη, μάλλον θα γίνει μακρινή ανάμνηση για τη νέα γενιά, η οποία έχει ήδη αρχίσει να πάσχει από διαβήτη 4 φορές περισσότερο από τα νεαρά Αμερικανόπουλα.
Η παχυσαρκία είναι σαν ναρκωτικό. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Όπως προτείνει ο αρθογράφος της αγγλικής Huffington Post, διαιτολόγος Rob Blakeman, η παχυσαρκία λόγω φαστφούντ δεν πρέπει να κατατάσσεται στις ασθένειες αλλά στις καταστρεπτικές συνήθειες (βίτσια). Διότι, όταν εθιστείς σε τέτοιου είδους διατροφή, είναι πολύ δύσκολο να τη σταματήσεις, έστω και αν ξέρεις ότι σε βλάπτει: είσαι πλέον το πρεζόνι και το φαστφουντάδικο είναι ο προμηθευτής σου, καταλήγει ο ίδιος.
Μηδενική παχυσαρκία. Υπάρχει; Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές, φυσικά και υπάρχουν χώρες όπου η παχυσαρκία είναι άγνωστη λέξη. Ανάμεσα τους η Ιαπωνία και η Κορέα, όπου το ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων είναι πραγματικά αμελητέο (κάτω από 4%).
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί πιο θανατηφόρος από την ασιτία.
via

Pages