Η προληπτική αφαίρεση οργάνων δεν είναι για χόρταση
Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη δυστοπική ειδησεογραφία του μέλλοντος. 15 Μαρτίου 2019. Η 43χρονη αμερικανίδα σταρ Αντζελίνα Τζολί υπεβλήθη σε προληπτική αφαίρεση νεφρού, ενώ προγραμματίζει μέσα στην επόμενη διετία μια ακόμη προφυλακτική επέμβαση που την κρατάει για έκπληξη. Σε ένα εξομολογητικό άρθρο της στους «New York Times», η βιονική γυναίκα του Χόλιγουντ περιέγραψε όλα τα στάδια της ολικής νεφρεκτομής. Ο Μπραντ Πιτ και τα έξι παιδιά τους στάθηκαν κοντά της σε ακόμη μία μάχη κατά της επάρατης νόσου.
Ομολογώ ότι προ δύο ετών (όταν αποφάσισε να υποβληθεί στη διπλή προληπτική μαστεκτομή και στην ακόλουθη επέμβαση αναδόμησης στήθους) είχα ταχθεί αναφανδόν υπέρ της «γενναίας απόφασης» της Αντζελίνα Τζολί. Διότι σήμερα, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν (ή να σιωπούν) για την «κακιά αρρώστια», που οι περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης ταυτίζουν τον καρκίνο του μαστού με «ροζ κορδελάκια» (συνήθως πάνω σε μοντέλα με εφαρμοστά T-shirts), η Τζολί υπενθύμισε κάτι διόλου αυτονόητο.
Οτι πίσω από τις «ένοχες μεταλλάξεις γονιδίων» δεν κρύβονται μόνο νυστέρια και ζοφερές, «μακριά από εμάς», στατιστικές. Κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες. Η δική της, έστω πασπαλισμένη με γλυκερή χολιγουντιανή εσάνς, ενέπνευσε και ευαισθητοποίησε εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, ενώ «άνοιξε» επιτέλους το ντιμπέιτ γύρω από τα γενετικά τεστ και την ανάγκη εξοικείωσής μας με πολύτιμες (συχνά ιδιαίτερα επώδυνες) γενετικές πληροφορίες.
Αυτή τη φορά έχω την αίσθηση ότι η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων από τη σταρ που ενσάρκωσε τη «Λάρα Κροφτ» – παρά την ενθουσιώδη υποδοχή με την οποία έγινε και πάλι δεκτή από οργανώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον καρκίνο – έχει καταντήσει σκέτο ναρκισσευόμενο hype βιολογικού τρόμου (ένα case study που ενδεχομένως να έθελγε τον καναδό σκηνοθέτη και μετρ του είδους Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ). Kάτι δηλαδή σαν τα φιαλίδια με το αίμα της που η μακάβρια εκκεντρική Αντζελίνα φύλαγε στο παρελθόν σε μίνι μπαρ ξενοδοχείων.
Η συνταγή ίδια με αυτήν προ διετίας
Μια ακόμη «ακραία» προληπτική επέμβαση, ένα ακόμη σπαρακτικό άρθρο στους «New York Times» (διανθισμένο με τα περί «εμμηνόπαυσης») και ύστερα από δύο ημέρες οι γνωστοί τίτλοι: «Η πρώτη εμφάνιση της Τζολί μετά την αφαίρεση και των ωοθηκών της στα Kids’ Choice Awards». Φυσικά περιστοιχισμένη από τις υπέροχες κόρες της, φυσικά πιο απαστράπτουσα, φυσικά πιο σέξι (παρά… την εμμηνόπαυση) και τέλεια από ποτέ.
Αυτό που με βγάζει εκτός εαυτού, πέρα από την εξόχως «αμερικανικής» αισθητικής κοινοποίηση της δεύτερης προληπτικής επέμβασης, είναι η ηρωοποίηση της 39χρονης Τζολί η οποία, υπενθυμίζω για όποιον το έχει λησμονήσει, έχει μεν βεβαρημένη κληρονομικότητα αλλά δεν έχει νοσήσει ποτέ από καρκίνο (ούτε προεξοφλείται ότι θα νοσήσει).
Πώς να το κάνουμε, ο δικός της Γολγοθάς δεν είναι τόσο ανηφορικός. Δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση του γάλλου αμυντικού της Μπαρτσελόνα Ερίκ Αμπιντάλ που το 2011, σε ηλικία μόλις 31 ετών, διαγνώσθηκε με όγκο στο ήπαρ. Και που εν συνεχεία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος (με δότη τον ξάδελφό του Ζεράρ) για να επανέλθει έναν χρόνο και κάτι αργότερα «νικητής της ζωής» σε ένα κατάμεστο και κατασυγκινημένο Καμπ Νου.
Οχι, η Αντζελίνα Τζολί (εκτός από κάποιες «ανησυχητικές» πρόσφατες εξετάσεις) δεν έχει καμία σχέση με τα εκατομμύρια των γυναικών ανά τον κόσμο (στο Ντένβερ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Σάο Πάολο, στη Λαμία), οι οποίες πήραν μια μέρα στα χέρια την ιστολογική που θα τους άλλαζε τη ζωή.
Χρήσιμο το «Angelina effect» όπως το αποκαλούν πλέον οι ειδικοί και το μότο «Η γνώση είναι δύναμη» που διασπείρει με τις απανωτές προληπτικές αφαιρέσεις οργάνων της η αμερικανίδα σταρ. Μόνο που, όπως παραδέχεται και η ίδια στο πρόσφατο άρθρο της: «Δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος να παρουσιάσω καρκίνο».
Προφανώς, Αντζελίνα. Διότι ο κίνδυνος αποσοβείται πλήρως μόνο αν είσαι καρχαρίας ή έχεις ήδη μετέλθει ήδη εις τας αιωνίους μονάς.
@ Παπαδημητρίου Λένα