Οι επιληπτικές κρίσεις δείχνουν μια λειτουργική συμπεριφορά στον εγκέφαλο ανάλογη μ’ αυτήν μιας μεγάλης ορχήστρας κατευθυνόμενη από κάποιο μαέστρο. Όπως στις ορχήστρες ο ήχος υψώνεται ξαφνικά και όλα τα όργανα συγχρονίζονται προς μια ηχητική κατεύθυνση, έτσι ακριβώς και στην επιληψία, όπως δείχνει το εγκεφαλογράφημα, έχουμε έναν απόλυτο συγχρονισμό εκφορτίσεων κάποιων κυττάρων που αργά και σταθερά μεταδίδεται στα διπλανά. Όπως η ορχήστρα φτάνει σε μια κορύφωση μουσικής απόδοσης, έτσι και τα εγκεφαλικά κύτταρα σε απόλυτο ταυτόχρονο συντονισμό εκφόρτισης βγάζουν εκείνα τα δυναμικά που οδηγούν σε μια επιληπτική κρίση. Έτσι με βάση αυτήν τη νοοτροπία, σήμερα η αντιεπιληπτική αγωγή πρέπει να ακολουθείται.
Μπορεί κανείς να συγκρίνει τον εγκέφαλο και τις επιληπτικές κρίσεις όπως τη σχέση του βιολιού με τη μουσική που παίζει. Όσο πιο γρήγορα παίζει το βιολί τόσο μεγαλύτερες είναι οι φθορές των χορδών του. Με ανάλογο τρόπο όταν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται στον εγκέφαλο, τα νευρικά κύτταρα «τραυματίζονται» και φθείρονται. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να το έχει υπόψη του ο διαγνώστης γιατρός τόσο για την πιστοποίηση των επιληπτικών κρίσεων όσο και για τη θεραπεία. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις αυξάνουν τη φθορά του εγκεφάλου και η φθορά με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής τους.
Πυρετικοί σπασμοί και εγκεφαλογράφημα
Σε περιπτώσεις πυρετικών σπασμών ιδιαίτερα όταν είναι επαναλαμβανόμενοι, η εικοσιτετράωρη εγκεφαλογραφική καταγραφή είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει διαφοροδιάγνωση για τυχόν «καλά κρυμμένη» επιληπτική προδιάθεση. Το εικοσιτετράωρο εγκεφαλογράφημα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακόμα και όταν ο ασθενής είναι απύρετος, μπορεί να δείξει αν υπάρχει επιληπτική δραστηριότητα ή όχι. Για τους γιατρούς αυτή η εξέταση αποτελεί σπουδαίο «εργαλείο» προκειμένου να γίνει μια διαφοροδιάγνωση και να πιστοποιηθεί η ανάγκη μιας θεραπευτικής αγωγής.
Πυρετικοί σπασμοί και επιληψία
Σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού σε νεαρή ηλικία έχουμε την εμφάνιση σπασμών που δεν θεωρούνται μορφή επιληψίας αλλά έχουν χαρακτηριστικά επιληπτικής κρίσης. Άσχετα με τα διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα ή τις αντιλήψεις των γιατρών σε ότι αφορά τη διαγνωστική καταχώριση αυτών των καταστάσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τέτοια άτομα είναι προδιατεθειμένα. Η εμφάνιση σπασμών μετά από υψηλό πυρετό είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εκφόρτισης, δηλαδή της επιληπτικής προδιάθεσης που έχουν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου.
Στέρηση ύπνου και ευκαιριακές επιληπτικές κρίσεις
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η στέρηση ύπνου δημιουργεί αναταραχή, στρες και πονοκεφάλους. Ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα η στέρηση ύπνου προκαλεί επιληπτικές κρίσεις. Πολλές μορφές επιληψίας για να διαγνωστούν χρειάζεται πρώτα να γίνει μια στέρηση του ύπνου και κατόπιν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Η στέρηση ύπνου πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν «ανακαλύπτεται» έστω και ελαφρά προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις. Τέλος, για ασθενείς που υπόκεινται τακτικά σε στέρηση ύπνου κυρίως λόγω επαγγελματικών καταστάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται θεραπευτική πρόνοια.
Υπάρχουν επιληπτικές κρίσεις , χωρίς παθολογικό εγκεφαλογράφημα
Είναι γεγονός ότι πριν από μια εικοσαετία, όταν το εγκεφαλογράφημα γινόταν με «πρωτόγνωρα» μέσα, πολλές επιληπτικές κρίσεις διέφευγαν της διαγνωστικής του ικανότητας. Σήμερα που το εγκεφαλογράφημα έχει αναπτυχθεί πολύ ως προς την ευαισθησία, την ανάλυση, τη διάρκεια και τον τρόπο καταγραφής, είναι αδύνατο να διαφύγει της προσοχής κάποια πιθανή επιληπτική δραστηριότητα. Βέβαια και η εμπειρία του διαγνώστη γιατρού παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάσει τα αποτελέσματα αυτής της σπουδαίας εξέτασης.