Το πιο μοναχικό επάγγελμα του κόσμου - Point of view

Εν τάχει

Το πιο μοναχικό επάγγελμα του κόσμου




Αυτός ο άνθρωπος κάνει το πιο μοναχικό επάγγελμα του κόσμου
Στα βάθη της Ρώσικης στέπας, σε αρμονία με την φύση.
Πόσο τυχερός άνθρωπος ! Αυτός και το άπλετο τοπίο. Αυτός και η Φύση σε κάθε της έκφανση. Μέσα στους πάγους και συντροφιά με την ανάσα του. Ο Vyacheslav Korotki [Βιάτσεσλαβ Κορότκι] είναι εξ αντικειμένου ο πιο μοναχικός άνθρωπος του πλανήτη, διότι το επάγγελμα που κάνει του δίνει το μοναδικό πλεονέκτημα σε έναν μοναχικό βίο, δίχως συνεργάτες και περισπάσεις από ανθρώπους.
Το να είναι κανείς μετεωρολόγος δεν τον καθιστά αυτομάτως μοναχικό, όμως η περίπτωση του Vyacheslav Korotki είναι τελείως διαφορετική. Πριν από 30 χρόνια το ρωσικό κράτος τον διόρισε στη θέση του μετεωρολόγου σε ρωσικά πλοία και εν συνεχεία στη Χοντοβαρίκα, ένα από τα πλέον απομακρυσμένα σημεία της Αρκτικής. Δουλειά του είναι να μετράει καθημερινά τη θερμοκρασία, τους ανέμους, το χιόνι και τα λοιπά μετεωρολογικά δεδομένα.
Vyacheslav Korotki  (3)
Για τους συμπατριώτες του Ρώσους θεωρείται ένας «polyamiki» δηλαδή «άνθρωπος-εξερευνητής των πόλων» ένας από τους τελευταίους που έχουν μείνει πλέον στη χώρα. Το αξιοσημείωτο με τον Korotki είναι ότι στην κανονική του ζωή δεν είναι μοναχικός. Δεν είναι εργένης, δεν αποδέχθηκε αυτή τη θέση διότι έτσι και αλλιώς θεωρούσε τον εαυτό του αποσυνάγωγο της κοινωνίας. Αντιθέτως, μπορεί να μην κατάφερε να κάνει παιδιά, αλλά είναι παντρεμένος. Μόνο που για να δει τη γυναίκα του περνάει μια ολόκληρη περιπέτεια. Η σύζυγός του ζει στον Αρχάγγελο, μια πόλη που βρίσκεται μια ώρα απόσταση από εκεί που είναι ο Κορότκι. Όχι όμως με το αυτοκίνητο ή με τρένο, αλλά με ελικόπτερο.
Vyacheslav Korotki  (2)
Το ζευγάρι δεν έκανε ποτέ παιδιά. Μάλιστα, όπως παραδέχεται ο Korotki, κάθε φορά που επισκέπτεται την γυναίκα του, νιώθει τρόμο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την παραφύση βουή της πόλης, τους δρόμους, τα φανάρια, τα οχήματα, τους ανθρώπους. Ό,τι δηλαδή δεν βλέπει καθημερινά στην αχανή στέπα που ζει.

Ο 63χρονος Korotki αποτέλεσε το θέμα της φωτογράφου Evgenia Arbugaeva [Ευγενία Αρβουγκάγιεβα] που για τις ανάγκες του φωτογραφικού project που ετοίμαζε χρειάστηκε να περάσει πολλές μέρες μαζί του και να ζήσει από κοντά την απόκοσμη μοναξιά της Αρκτικής.
??????????????????

Ο New Yorker φιλοξένησε κάποιες από τις φωτογραφίες της σειράς, που αποτυπώνουν με ιμπρεσιονιστικά χρώματα την εύγλωττη μοναξιά του ανθρώπου μπρος στο γιγάντιο σκηνικό της φύσης.
«Οι πόλεις του είναι κάτι ξένο, δεν μπορεί να το αποδεχτεί», λέει η Arbugaeva για τον Vyacheslav Korotki. «Πίστευα ότι θα γνωρίσω έναν μοναχικό άνθρωπο που έτρεξε να ξεφύγει από τον κόσμο εξαιτίας κάποιας βαριάς τραγωδίας που τον βρήκε. Δεν είναι αλήθεια όμως. Δεν νιώθει ποτέ μόνος. Χάνεται μέσα στην τούνδρα, μέσα στις χιονοθύελλες. Δεν έχει την αίσθηση του εαυτού που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι σαν να είναι ο ίδιος ο άνεμος. Είναι σαν να είναι ο ίδιος ο καιρός»
??????????????????

Ζει όπως ακριβώς πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, σε αρμονία και σε ισορροπία με την φύση, με την γη που τον φιλοξενεί. Δεν γνωρίζουμε αν το επέλεξε ο ίδιος ή αν η Δύναμη τον επέλεξε, μάλλον τέτοια προνομιακή μεταχείριση είναι επιλογή της Δύναμης. Άραγε γνωρίζει πόσο τυχερός είναι ή απλώς έχει «αποδεχτεί την μοίρα του» Κανείς δεν ξέρει πέρα από τον ίδιο.
Αλήθεια ΕΣΥ θα μπορούσες να ζήσεις έτσι;
Μπορείς να φανταστείς την ζωή στην Γη, κάπως έτσι, με μοναχικότητα και πμευματικότητα;
Μπορείς να φανταστείς την ζωή χωρίς καταναλωτισμό, τεχνολογία και τσιμεντουπόλεις;
Μπορείς να φανταστείς την ζωή χωρίς θρησκείες, πολιτικές, αγορές, σουπερ μάρκετ, ποδόσφαιρο, σταρ και αηδίες;
Μπορείς να φανταστείς το οτιδήποτε πέρα από τις εμφυτεύσεις / μιμίδια σου;
Τα ανθρώπινα ζώα έτσι θα καταφέρουν να ζουν, όταν από ανθρώπινα ζώα στο μαντρί των πόλεων εξελιχθούν σε ανθρώπους.
Αν και όταν !
1. Ο Vyacheslav Korotki σε βόλτες έξω κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι σε ένα εγκαταλελειμμένο φάρο που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, για να συγκεντρώσει τα καυσόξυλα και να ζεστάνει το σπίτι του.
2. Ο Vyacheslav Korotki ζει και εργάζεται στην Αρκτική στο φυλάκιο του Khodovarikha, σε ένα ξύλινο σπίτι του περασμένου αιώνα, που έγινε μετεωρολογικός σταθμός το 1933. Βάζει όλα τα δεδομένα που συλλέγει σε ένα περιοδικό.
3. Τα Μετεωρολογικά περιοδικά, ένας άτλαντας των νεφών, καθώς και άλλα βιβλία και πίνακες δεδομένων, διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια στο τραπέζι του Korotki. Η φωτογραφία του Γιούρι Γκαγκάριν αποκόπηκε από ένα άρθρο εφημερίδας για το θάνατό του, το 1968.
4. Ο Vyacheslav Korotki με τα γόνατά του βαθιά μέσα στην παγωμένη στη Θάλασσα του Barents, να μετρά τη στάθμη του νερού.
5. Το ραδιόφωνο που χρησιμοποιεί ο Korotki για να αναμεταδώσει τα δεδομένα του σε έναν άλλο μετεωρολογικό σταθμό, ο οποίος στη συνέχεια τα αναμεταδίδει στην Μόσχα. Λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθήκών που μετράει, με τους δυνατούς ανέμους και ισχυρές χιονοθύελλες οι μεταδόσεις του μπορεί να καθυστερήσουν για μέρες.
6. Ένα κτίριο σπιτιού με σπίρτα, είναι μια περιστασιακή κατασκευή για τον Korotki στην Αρκτική μοναχικότητα και στον άπλετο χρόνο.
7. Ο Korotki απολαμβάνει ένα τσιγάρο στο χειροποίητο σκάφος του στην απέραντη τη θάλασσα του Barents
8. Μια άποψη από το Βόρειο Σέλας, στο Khodovarikha, στις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Το περίπτερο της μέτρησης, βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από το σπίτι όπου ο Korotki ζει κι εργάζεται και καταγράφει τη θερμοκρασία του αέρα. Εκείνη την ημέρα, ήταν μείον τέσσερις βαθμούς Fahrenheit.
9. Ο Korotki παρατηρεί το τοπίο από το παράθυρο του σπιτιού του, μια ημέρα μετά από μια ισχυρή καταιγίδα έχοντας καλύψει το έδαφος με χιόνι.
10. Μια άποψη της Θάλασσας του Barents από ένα παράθυρο του Mikhail Somov, ένα πλοίο που μεταφέρει τρόφιμα και προμήθειες στο σταθμό Korotki μια φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πλοήγησης. Από το πολύμηνο ταξίδι, τα μέλη του πληρώματος δικαιούνται μια απόλαυση ενός πορτοκαλιού την εβδομάδα.
11 -15 Στιγμές μοναχικότητας.
Photographs by Evgenia Arbugaeva

??????????????????

??????????????????

??????????????????


??????????????????

??????????????????

via

Pages