- Θα έρθετε στο σπίτι για τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι;
– Κοίτα μαμά, μάλλον όχι. Δεν έχω μιλήσει ακόμη με τον Γιάννη αλλά μας έχει καλέσει και η μητέρα του.
– Α… Καλά λοιπόν… Κάνετε ό,τι θέλετε. Εμείς θα είμαστε με τους παππούδες, όπως πάντα, και ελπίζω να έρθει και κάποιο από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εκτός αν φτάσαμε να γιορτάζουμε μονάχοι.
– Μαμά, μην κάνεις τα πράγματα πιο δύσκολα. Ας κάνουμε Χριστούγεννα στους γονείς του Γιάννη και κάνουμε Πάσχα μαζί.
– Ναι παιδί μου, όπως σας βολεύει εσάς καλύτερα. Εγώ το είπα για να δω και τα εγγόνια μου. Που μεγαλώνουν και δεν θα έχουν αναμνήσεις από την γιαγιά και τον παππού.
– Ναι βρε μαμά αλλά και οι γονείς του Γιάννη τα έχουν εγγόνια και θέλουν να τα δουν.
– Η αδερφή σου, τα ξαδέλφια σου και ο θείος και η θεία μου είπαν ότι θα έρθουν. Αν θέλετε να λείπετε μόνο εσείς, επιλογή σας είναι και θα την σεβαστώ. Αλλά να ξέρεις αυτές οι μέρες είναι για να είναι όλη η οικογένεια μαζί.
– Και τα πεθερικά μου οικογένεια είναι ρε μαμά…
– Αν εσύ τους θεωρείς οικογένεια σου έτσι θα είναι. Αλλά εμείς είμαστε πιο κοντά και θα ξοδέψετε λιγότερα χρήματα σε βενζίνες, δε θα κουραστούν και τα παιδιά.
– Κοίτα μαμά ή μόνη εναλλακτική λύση που έχω να σου προτείνω είναι, αν φυσικά το θέλεις, να καλέσεις και τους γονείς του Γιάννη για Χριστούγεννα.
– Ε ναι, και πέρσι που τους χιλιοπαρακάλεσα να έρθουν. Ήρθαν και ήταν μέσα στα μούτρα και το ένα τους ξίνιζε και το άλλο τους βρομούσε. Ααααχ…!!!!!! (βαθύς αναστεναγμός) Μονάχα ο Θεός δεν με εγκαταλείπει εμένα. Εγώ τόσα χρόνια τις γιορτές της περνάω με την μάνα μου και τον πατέρα μου και την οικογένεια μου. Αλλά εσείς είστε νέοι. Άλλα ήθη και άλλα έθιμα. Εντάξει, μην ανησυχείτε κάντε τα σχέδια σας θα μιλήσουμε από το τηλέφωνο για τις ευχές. Να δω και ποιος θα φάει την γαλοπούλα και το χοιρινό που έχω στην κατάψυξη. Ψώνισα και εγώ για όλη την οικογένεια. Ξέχασα πως είμαστε μισοί πια. Και έκανα και πολλά γλυκά. Που να τα δώσω…; Ααααχ…!!!!! (βαθύς αναστεναγμός)
Ο διάλογος αυτός είναι σχεδόν κλασσικός πια σε πολλές οικογένειες στην Ελλάδα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η περήφανη Ελληνίδα μάνα προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να σε πείσει να γίνει το θέλημα της χωρίς τις περισσότερες φορές να σου αφήνει περιθώρια επιλογής αφού το «κάνε ότι νομίζεις» που θα σου πει θα είναι ραντισμένο με πολλή ειρωνεία και μια διάχυτη απειλή.
Γιορτινές οικογενειακές συγκρούσεις που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθούν και σε οικογενειακές συρράξεις. Γιορτινά τραπέζια αμηχανίας και πίεσης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί και αν όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το γιορτινό κλίμα πολλές φορές δεν φτάνει μέχρι το εορταστικό τραπέζι και διαφωνίες αλλά και παλιά άλυτα προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους.
Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται να είναι πιο δεμένα με τις παραδόσεις που θέλουν όλη την οικογένεια μαζί στις γιορτές και δύσκολα ανταποκρίνονται σε αλλαγές στο σύνηθες τελετουργικό. Η λύση είναι μία: Διαπραγμάτευση. Χωρίστε τις γιορτές. Που θα κάνετε Χριστούγεννα, που Πρωτοχρονιά και που Θεοφάνια. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια ισορροπία μεταξύ οικογένειας δικής σας ή του συντρόφου σας ή των φίλων σας. Σχεδιάστε μια φόρμουλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας ώστε να αποφύγετε οδυνηρές συγκρούσεις και συναισθηματικούς εκβιασμούς. Να ξέρετε πως οι άνθρωποι που τολμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από ό,τι η παράδοση απαιτεί θεωρούνται από τα παλιά μυαλά της οικογενείας λίγο αιρετικοί, άκαρδοι και εγωιστές.
Τα οικογενειακά τραπέζια έχουν για μένα μια ανάμικτη γεύση. Σε αυτά που σχεδόν μου επιβλήθηκε η παρουσία ήταν μια πικρή ανάμνηση. Σε αυτά που ήθελα να είμαι εκεί ένιωσα αγάπη και θαλπωρή. Προτιμώ τα «τραπέζια» που δεν περιμένω με ανυπομονησία το πότε θα τελειώσουν. Είναι πολύ πιο όμορφο να είσαι σε μια γιορτή όπου ο καθένας ανυπομονεί να βρεθεί εκεί.
Εύχομαι λοιπόν σε όλους σας να περάσετε τις γιορτές όπως το επιθυμείτε. Είτε θέλετε να μείνετε μόνος, είτε θέλετε να διασκεδάσετε με φίλους, είτε θέλετε να περάσετε οικογενειακά αυτές τις μέρες, να ξέρετε πως αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας και ούτε προσβάλει κάποιον, ούτε δείχνει αδιαφορία.