Τι σημαίνει «εμείς τα λέμε όλα μεταξύ μας» και τι σημαίνει αυτό το «όλα»; Δείτε πώς να αποφασίσετε τι δεν πειράζει να μοιράζεστε με τον σύντροφο σας!
Πρίν μερικές ημέρες, ο άντρας μου, μου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση «Αν κάποια μου την έπεφτε, θα ήθελες να το ξέρεις;» όχι με την έννοια να μου το κρύψει από δόλο αλλά από φόβο ότι ίσως αυτού του είδους η πληροφορία, να είναι υπερβολική και να δημιουργήσει πρόβλημα από εκεί που δεν υπάρχει. Με αφορμή αυτό το γεγονός αναρωτήθηκα: «Υπάρχουν πράγματα που δεν θα πρέπει να μοιραζόμαστε με τις σχέσεις μας;».
Πρίν μπούμε σε σχέση και παντρευτούμε, ήμασταν δύο ξεχωριστά άτομα και μέχρι και σήμερα, είμαστε ολοκληρωμένοι, έχουμε τα πάθη μας, τα όνειρά μας, τις ζωές μας.
Πρίν γνωριστούμε και πρίν γίνουμε ένα, υπήρχαν πράγματα που δεν θα μοιραζόμασταν με κανέναν, ούτε με κολλητό φίλο ούτε με γονείς ή συγγενείς και είναι φυσιολογικό σαν άνθρωπος, να θέλεις να κρατήσεις κάποια πράγματα για σένα.
Γιατί αυτή η ιδιωτικότητα, πρέπει να αλλάζει όταν μπαίνεις σε μια σχέση ή παντρεύεσαι; Οι σχέσεις προφανώς χρειάζονται εμπιστοσύνη για να ευδοκιμήσουν αλλά υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής διότι αυτό είναι και ένα μέρος που καθορίζει το ποιοι είμαστε ως ξεχωριστές οντότητες.
Πρίν λοιπόν αποφασίσετε εάν πρέπει να τα μοιράζεστε όλα με τον σύντροφό σας, χρειάζεται να ξέρετε τι θα αποδεχτεί ο σύντροφός σας μέσα στη σχέση σας και τι όχι.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μια άλλη γυναίκα, ρίχνεται στον άντρα σας. Εγώ προσωπικά αν ήταν έξω με φίλους του και συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα θιγόμουν. Θα μπορούσε μάλιστα να μου το πεί και να μην έτρεχε και τίποτα.
Αυτή η τακτική λειτουργεί πολύ καλά σε ορισμένες σχέσεις αλλά όχι σε όλες, ίσως όχι στις περισσότερες. Υπάρχουν άνθρωποι με τρομερές ανασφάλειες και θέματα ζήλιας που δεν αποδέχονται τέτοιου είδους δηλώσεις.
Εάν έχετε να κάνετε με έναν τέτοιο άνθρωπο που είναι και άνθρωπός σας, τότε ίσως πρέπει να ζυγίσετε το τι είναι σωστό να λέγεται και τι όχι βάσει του είδους της επικοινωνίας και της αλληλοεμπιστοσύνης που έχετε ως ζευγάρι, πρίν ξεκινήσετε να μοιράζεστε μαζί του κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς σας.
Αυτό φυσικά είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι μερικά πράγματα να τα βαριέται. Μπορεί δηλαδή να μην θέλει να ακούσει για τα οικογενειακά σας, για το πόσο πού τον αντιπαθούν οι γονείς σας ή το πόσο καλύτερα θα ήταν η οικογένειά σας αν έπιανε μια καλύτερη δουλειά.
Για όλα υπάρχει το κατάλληλο μέρος και η κατάλληλη στιγμή, ειδικά μέσα σε ένα γάμο. Το κλειδί βρίσκεται στο πώς, στο τι, στο πότε και στο πόσο θα μοιραστείτε οποιαδήποτε πληροφορία με τον σύντροφό σας.
Ο τρόπος για να ξεκαθαρίσετε το παραπάνω δίλημμα, είναι να μάθετε αν ο σύντροφός σας είναι δεκτικός σε ό,τι θέλετε να του πείτε. Μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για διάφορα άσχετα πράγματα και σταδιακά να οδηγήσετε τη κουβέντα σε αυτό που θέλετε, ώστε να δείτε τις αντιδράσεις του.
Εάν δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει, ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή. Εάν δείτε ότι αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και δείξει ότι τον ενδιαφέρει να μάθει περισσότερα, τότε προχωρήστε σε όλα όσα θέλετε να του πείτε.
Εάν θέλετε πραγματικά να εκμαιεύσετε μια απάντηση κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τι ψάχνετε. Εάν θέλετε τη συμβουλή του μπορείτε να πείτε «Μπορείς να μου πείς τί θα έκανες στη δουλειά, αν ήσουν στη θέση μου;».
Εάν θέλετε απλά να πείτε αυτό που σας συνέβη και δεν θέλετε τη γνώμη του, πείτε «Κάτι έγινε στο γραφείο σήμερα και θέλω να σου πω τη γνώμη μου».
Ειδικά το τελευταίο είναι πολλές φορές αιτία παρεξηγήσεων και τσακωμών καθώς στις μισές περιπτώσεις, ο ένας πηγαίνει στον άλλον απλά για να τα βγάλει από μέσα του, ο άλλος νομίζει ότι του ζητείται η γνώμη του και όταν αυτή η γνώμη δεν συμφωνεί με αυτόν που θέλει να μιλήσει απλά για να ανακουφιστεί, γίνεται χαμός. Είναι σημαντικό λοιπόν, πρίν οποιαδήποτε κουβέντα, να ξεκαθαρίσετε τόσο στον εαυτό σας όσο και στο σύντροφό σας τι ψάχνετε.
Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν τι θέλετε να μοιραστείτε και πώς, βοηθάει πολύ και τους δύο, ειδικά τους άντρες που λόγω της φύσης τους, έχουν τη τάση να διορθώνουν πράγματα, οπότε συνήθως σκέφτονται «Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το αναφέρει;».
Με αγάπη και υπομονή, ακόμη και ο πιο «κλειστός» συνομιλητής μπορεί να γίνει εξαιρετικός ακροατής για μια γυναίκα. Και τότε θα ανακαλύψετε πως μπορείτε να μοιραστείτε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας τη δεδομένη στιγμή, μόνο που προηγουμένως πρέπει να θυμάστε πως ό,τι είναι σωστό να ειπωθεί για εσάς, μπορεί να μην είναι για τον άλλον. Μαθαίνοντας να διακρίνετε αυτές τις αμοιβαία ωφέλιμες στιγμές είναι η βάση για μια μακροχρόνια και υγιή σχέση αγάπης.