10 μύθοι για την κατάθλιψη - Point of view

Εν τάχει

10 μύθοι για την κατάθλιψη




Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που εμφανίζεται συχνά στις μέρες μας. Στην προσπάθεια αντιμετώπισής της πολλά ακούγονται και γράφονται, όπως αρκετά μεγάλη είναι και η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί μέσα από μύθους και μισές αλήθειες.
katathlipsi
Η κατάθλιψη μιμείται την άνοια
Στους ηλικιωμένους, η κατάθλιψη μπορεί να είναι η αιτία των προβλημάτων μνήμης, σύγχυσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις, παραληρητικών ιδεών. Ας μην τρέχει αμέσως το μυαλό μας ότι μπορεί ο άνθρωπός μας να πάσχει από άνοια επειδή η μνήμη του παρουσιάζει πτώση. Η θεραπεία ενδείκνυται όταν υπάρχει ανάγκη, καθώς και η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να παίρνουν φάρμακα.
Η θετική σκέψη βοηθά
Η παλιά συμβουλή «σκέψου θετικά» είναι μια πρακτική λύση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και όχι μόνο. Η πιο αισιόδοξη στάση ζωής βοηθάει όλους μας να αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος και η αρνητική συμπεριφορά μπορούν να αντικατασταθούν από πιο αισιόδοξες σκέψεις και μια πιο θετική διάθεση.
Η άσκηση την «απομακρύνει»
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική και μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει θετικά στα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
Στους άνδρες η κατάθλιψη δεν είναι τόσο εμφανής
Αρκετές φορές είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει έναν καταθλιπτικό άνδρα, ακόμη και αν βρίσκεται στο στενό του περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες μιλούν πολύ λιγότερο για τα συναισθήματά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αρκετοί έχουν μάθει να κρύβουν καλά αυτό που αισθάνονται, κατ’ επέκταση και τα συναισθήματα λύπης ή στενοχώριας. Αντίθετα, ο άνδρας μπορεί να παρουσιάζει κυρίως οξύθυμη, θυμωμένη, επιθετική ή ανήσυχη συμπεριφορά.
Καθένας μπορεί να πάθει κατάθλιψη
Καθένας μπορεί να πάθει κατάθλιψη, άσχετα από το τι δουλειά κάνει, από το αν έχει ή όχι οικονομική άνεση, από το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, από το αν είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη χώρα καταγωγής, ούτε με τη θρησκεία ή με τη γλώσσα που μιλάει και την κουλτούρα στην οποία έχει ανατραφεί.
Στατιστικά λέμε ότι η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε διπλάσιο βαθμό στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο εκδηλωτικές και εκφραστικές, μιλούν πιο εύκολα γι’ αυτό που αισθάνονται, καθώς και ότι αναζητούν πιο εύκολα βοήθεια όταν κάτι νιώθουν ότι δεν τους πάει καλά. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στο τέλος της εφηβείας.
Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη
Μερικά γεγονότα της ζωής προκαλούν θλίψη ή απογοήτευση, αλλά δεν γίνονται κλινική κατάθλιψη. Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη, αλλά ένα φυσιολογικό συναίσθημα μετά από μια απώλεια όπως ο θάνατος, ή έπειτα από διαζύγιο, απώλεια εργασίας, διάγνωση σοβαρού προβλήματος υγείας κ.ά..
Μπορεί να γίνει αντιληπτή αργά
Η κατάθλιψη μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται αργά και σταδιακά, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο τον  εντοπισμό της σε σχέση με μια ξαφνική ασθένεια που πιθανόν να κάνει την εμφάνισή της πιο εύκολα και γρήγορα. Μια κακή μέρα μετατρέπεται σε τέλμα καθώς μπορεί να ξεκινήσει από την  αποφυγή της εργασίας, του σχολείου ή των κοινωνικών εκδηλώσεων. Η αναζήτηση θεραπείας είναι απαραίτητη, βοηθώντας και προσφέροντας ανακούφιση σε ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων, βάζοντας έτσι φως στη ζωή του καταθλιπτικού ατόμου που βλέπει ότι μπορεί σταδιακά να αρχίσει να συμμετέχει και να απολαμβάνει τη ζωή.
Οικογενειακή ιστορία δεν είναι το πεπρωμένο
Αν η κατάθλιψη εμφανίζεται στο οικογενειακό δέντρο, αν υπάρχει δηλαδή κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση), αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστεί σε όλους όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη οικογένεια. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό χρειάζεται απλά να είναι πιο ευαίσθητα στην παρακολούθηση πρόωρων συμπτωμάτων κατάθλιψης και να αναλάβουν άμεσα θετική δράση, είτε αυτό σημαίνει μείωση του στρες και παροχή συμβουλών, είτε αναζήτηση θεραπείας μέσω ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου.
Δεν θα σταματήσουμε από μόνοι μας τη φαρμακευτική αγωγή
Τα αντικαταθλιπτικά πραγματικά δεν τα σταματάει κάποιος επειδή αισθάνθηκε καλύτερα. Ο ψυχίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να το κάνει αυτό εφόσον κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα, χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής.
Η ελπίδα για καλύτερες μέρες
Στα βάθη της κατάθλιψης οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή η απελπισία είναι μέρος της ασθένειας, δεν είναι πραγματικότητα. Μέσα από τη θεραπεία η θετική σκέψη αντικαθιστά σταδιακά τις αρνητικές σκέψεις. Ο ύπνος και η όρεξη βελτιώνονται, το ίδιο και η καταθλιπτική διάθεση.
via

Pages