Στοιχειώδης ψυχολογία - Point of view

Εν τάχει

Στοιχειώδης ψυχολογία




Ένας διάσημος ψυχολόγος είχε αγοράσει ένα αγρόκτημα μόνο για διασκέδαση. Κάθε φορά που έριχνε σπόρους στα οργωμένα αυλάκια ένας στρατός από μαύρα κοράκια έκανε έφοδο και καταβρόχθιζε τους σπόρους του. Τελικά, καταπίνοντας την περηφάνια του, ο ψυχολόγος απευθύνθηκε στον ηλικιωμένο γείτονά του, τον Μουλά Νασρεντίν.



Ο Μουλάς μπήκε μέσα στο χωράφι κι έκανε όλες τις κινήσεις του φυτέματος, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα σπόρο. Τα κοράκια όρμησαν, διαμαρτυρήθηκαν για λίγο και πέταξαν μακριά. Ο Μουλάς επανέλαβε την διαδικασία την επόμενη μέρα και μετά την επόμενη, κάθε φορά κάνοντας τα πουλιά να φεύγουν μπερδεμένα και πεινασμένα. Τελικά, την τελευταία μέρα έσπειρε το χωράφι με σπόρους∙ ούτε ένα κοράκι δεν μπήκε στον κόπο να έλθει.


Όταν ο ψυχολόγοος προσπάθησε να ευχαριστήσει τον Μουλά, ο Μουλάς μουρμούρισε: «Απλή στοιχειώδης ψυχολογία», είπε. «Την έχεις ακουστά;»


Θυμήσου, αυτή είναι μια πολύ απλή, στοιχειώδης ψυχολογία: μην χώνεις τη μύτη σου στις υποθέσεις των άλλων. Εάν κάνουν κάτι λάθος, εκείνοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους κάνει να το συνειδητοποιήσουν. Αν εκείνοι δεν αποφασίσουν να το συνειδητοποιήσουν δεν υπάρχει τρόπος και θα έχει σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά σου. Η πρωταρχική σου ευθύνη είναι να μεταμορφώσεις τη δική σου ύπαρξη. Και όταν η ύπαρξή σου μεταμορφωθεί, τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν εκουσίως. Εσύ γίνεσαι ένα φως και οι άνθρωποί αρχίζουν να βρίσκουν το μονοπάτι τους με τη βοήθειά του φωτός σου. Όχι ότι εσύ τους πηγαίνεις, όχι ότι τους πιέζεις να δουν. Το φως σου, που φωτίζει έντονα, είναι αρκετή πρόσκληση∙ οι άνθρωποι αρχίζουν να έρχονται. Οποιοσδήποτε χρειάζεται το φως θα έρθει σε σένα. Δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις κανέναν, επειδή το ίδιο το κυνήγι είναι ανόητο. Κανένας δεν έχει αλλάξει κανέναν ενάντια στη θέλησή του. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που συμβαίνουν τα πράγματα. Αυτή είναι απλή, στοιχειώδης ψυχολογία∙ την έχεις ακουστά…; Απλά περιορίσου στον εαυτό σου.



OSHO
via

Pages