Η δυσκολότερη ερώτηση των εξετάσεων: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μελέτης; - Point of view

Εν τάχει

Η δυσκολότερη ερώτηση των εξετάσεων: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μελέτης;




Τι πρέπει να φάτε πριν τις εξετάσεις; Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μελετήσετε το δυσκολότερο κεφάλαιο; Σ αυτές αλλά κι άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, σχετικά με τις βέλτιστες τεχνικές μελέτης, προσφέρει απαντήσεις μια πρόσφατη έρευνα. Κατ’ αρχήν, εξετάζοντας εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου επαναλαμβανόμενα πριν από ένα διαγώνισμα, εξασκείς τον εγκέφαλο να ανακτά και να εφαρμόζει τις γνώσεις που έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματικότερη από το να διαβάσεις εκ νέου το σχολικό βιβλίο, λέει ο Jeffrey Karpicke, επίκουρος καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Purdue. "Εάν για παράδειγμα πρόκειται να εξεταστείς στην ενότητα που αφορά το πεπτικό σύστημα", προσθέτει, "εξασκήσου εξηγώντας πως λειτουργεί από την αρχή του έως το τέλος του το πεπτικό σύστημα, αντί να μελετάς τη λίστα με τα όργανα που το συνθέτουν ". 

Στην πρώτη τάξη του λυκείου  στη Νέα Υόρκη, ο Keenan Harrell αγόρασε βιβλία με έτοιμα διαγωνίσματα και υπέβαλλε τον εαυτό του σε μία αδιάκοπη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια λύνοντας 30 διαγωνίσματα που αφορούσαν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο (SAT). «Έλυνα ξανά και ξανά μέχρι εξαντλήσεως» αναφέρει. Η προσπάθεια τελικά απέδωσε. Ο  Harrell , 19 ετών σήμερα,  έγινε τελικά δεκτός στο ”University of North Carolina”, το πανεπιστήμιο των ονείρων του. 

Η αργή αλλά σταθερή άνοδος των αποτελεσμάτων του, τόνωνε την αυτοπεποίθηση του και τον παρακινούσε να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Επίσης, τα διαγωνίσματα που επίλυε για εξάσκηση, ανέπτυξαν την ικανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων σε πραγματικές συνθήκες γραπτών εξετάσεων, όπως για παράδειγμα τον επιμερισμό των θεμάτων σε μικρότερα και ευκολότερα. Επιπλέον, ο ύπνος παίζει σημαντικότατο ρόλο στις επιδόσεις, αλλά με δύο αναπάντεχους τρόπους. «Μελετήστε τα δυσκολότερα κεφάλαια πριν πέσετε για ύπνο το τελευταίο βράδυ πριν τις εξετάσεις. Αυτή η προσέγγιση διευκολύνει αργότερα στην ανάκληση της ύλης που μελετήσατε »  λέει ο Dan Taylor, επικεφαλής της έρευνας πάνω στον ύπνο και την υγεία στο University of North Texas in Denton. 

Και προσθέτει, «μην ξυπνήσετε νωρίτερα από το συνηθισμένο για να διαβάσετε, θα παρέμβει στις διεργασίες του εγκεφάλου σχετικά με τη μνήμη». Μια κοινή μαθητική συνήθεια, η ολονυχτία για διάβασμα, είναι μάλλον κακή ιδέα. Παρ’ όλο που πάνω από το 60% των φοιτητών το εφαρμόζει, αυτή η πρακτική οδηγεί τελικά σε χαμηλότερους βαθμούς» αναφέρει η Pamela Thacher αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Canton, στηρίζοντας την άποψη της σε μια μελέτη του 2008 πάνω σε 120 μαθητές. Αυτή η πρακτική παρεμποδίζει επίσης την δυνατότητα αιτιολόγησης και δυσχεραίνει τη μνήμη για τέσσερις ημέρες. Είναι γνωστό σε όλους ότι επιβάλλεται να φάτε πρωινό την ημέρα του μεγάλου διαγωνίσματος. Τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες αργής αφομοίωσης, όπως η βρώμη, βοηθούν ιδιαίτερα. Αλλά από ότι φαίνεται, η διατροφή που κάνατε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα επηρεάζει επίσης την απόδοση σας. 

Όταν 16 φοιτητές υποβλήθηκαν σε τεστ προσοχής και ταχύτητας σκέψης μετά από μια βδομάδα διατροφής υψηλής σε λίπη, με λίγους υδατάνθρακες, πολύ κρέας, αυγά και τυρί η απόδοση τους μειώθηκε κατακόρυφα. Από την άλλη πλευρά στους φοιτητές που περιέλαβαν φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους η απόδοση βελτιώθηκε, λέει ο Cameron Holloway ανώτερος κλινικός ερευνητής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Ο εγκέφαλος απαιτεί συνεχής τροφοδότηση ενέργειας και έχει “περιορισμένη μπαταρία σε εφεδρεία” προσθέτει. Παρ’ όλο που πολλοί έφηβοι επιμένουν πως μελετάνε καλύτερα ενώ ακούν μουσική ή ανταλλάσσουν μηνύματα με φίλους, η έρευνα δείχνει ακριβώς το αντίθετο: πληροφορίες που μελετήθηκαν μεταξύ περισπασμών είναι λιγότερο πιθανό να ανακληθούν αργότερα λέει η Nicole Dudukovic αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Trinity College, Hartford, Conn. Στην έρευνα που έκανε, ζητήθηκε από φοιτητές να κατηγοριοποιήσουν και να σχολιάσουν εικόνες από περισσότερα από 100 αντικείμενα

Έπειτα δοκιμάστηκαν σε άλλες 100 εικόνες που είδαν ενώ άκουγαν παράλληλα ρυθμικούς ήχους, και  τους ζητήθηκε να απαντήσουν ποιες είχαν δει και πως τις κατηγοριοποίησαν. Το αποτέλεσμα ήταν πως οι φοιτητές απέδιδαν καλύτερα χωρίς περισπασμούς. “Οι φοιτητές έχουν την πεποίθηση πως μπορούν να κάνουν τα πάντα και ότι δεν τους αποσπάται η προσοχή από τη μουσική ή από το θόρυβο σε μία καφετέρια, λέει ή Dr. Dudukovic. Αλλά παρ’ όλο που οι ήχοι “τους κάνουν να νιώθουν πιο χαλαροί” δεν τους βοηθούν στους βαθμούς του τετραμήνου. 

O Bryan Almanza λέει πως δεν τα πήγε καλά στις εισαγωγικές εξετάσεις PSAT επειδή δεν ήξερε πώς να προετοιμαστεί. Κοιμόταν λίγο και έτρωγε μόνο ένα μπολάκι δημητριακά για πρωινό. Κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος κάποιες ερωτήσεις φυσικής τον έκαναν να νιώθει νευρικός και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί , “θα κοπώ” θυμάται τον εαυτό να νομίζει εκείνη τη στιγμή. Ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για εξετάσεις, τον δίδαξε να κοιμάται καλά, να τρώει καλό πρωινό και να ηρεμεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Στην επόμενη εξέταση SAT έγραψε πολύ καλύτερα. Συμβουλές για να μην αγχώνεστε τη μέρα των εξετάσεων Ακόμα και αν οι μαθητές είναι πλήρως προετοιμασμένοι, το άγχος μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο στις εξετάσεις. 

Περίπου 35% των μαθητών είναι τόσο αγχωμένοι πριν σημαντικά διαγωνίσματα που επηρεάζεται η απόδοση τους λέει ο Richard Driscoll, ψυχολόγος ο οποίος έχει μελετήσει το άγχος των γραπτών εξετάσεων. Για να απαλύνει το φόβο των εξετάσεων η Julie Hartline, επικεφαλής σύμβουλος στο Campbell High School, ξεκίνησε μια σειρά σεμιναρίων 3 εβδομάδων για να διδάξει στους εφήβους τεχνικές διαχείρισης άγχους. Μια τέτοια τεχνική που αποδεδειγμένα ανεβάζει το βαθμό, είναι να διδάξεις τον εαυτό σου να δει το τεστ με άλλο μάτι. Φαντάσου τον εαυτό σου σε μια κατάσταση δύσκολη μεν, που μπορείς να καταφέρεις δε, για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να φανταστεί ότι σκοράρει, ένας ορειβάτης ότι πατάει στην κορυφή ενός βουνού. 

Στη συνέχεια προσπαθεί να δειςτον εαυτό σου στην αίθουσα του διαγωνίσματος, και φαντάσου ότι αισθάνεσαι το ίδιο ωραία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κερδίσετε μεγάλη αυτοπεποίθηση την κρίσιμη μέρα. Επιπλέον, το να επισκεφθείτε το τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων μερικές μέρες πριν μπορεί να μειώσει το στρες. Ένα νιώθετε ακόμα αγχωμένοι καταγράψτε τους φόβους σας σ' ένα χαρτί 10 λεπτά πριν το διαγώνισμα, λέει ο Ο Δρ Beilock, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Σε μια μελέτη προτάθηκε σε κάποιους αγχωμένους μαθητές να καταγράψουν τις ανησυχίες, ενώ σε κάποιους άλλους όχι. Αυτοί που ακολούθησαν την συγκεκριμένη πρακτική, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το να εκφράζεις τις ανησυχίες σου ανακουφίζει τον εγκέφαλο. ______   ~ SUE SHELLENBARGER      Wall Street Journal 

 via

Pages