Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν θυμώνεις; - Point of view

Εν τάχει

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν θυμώνεις;





Ο θυμός είναι μια απόλυτα φυσική αντίδραση και μικρές εκρήξεις ορισμένες φορές βοηθούν να εκτονώνεται η πίεση. Τι γίνεται όμως όταν οι εκρήξεις θυμού και τα ξεσπάσματα γίνονται καθημερινό φαινόμενο;



thymos Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που ο θυμός κάνει την εμφάνισή του;



Νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως τα συχνά ξεσπάσματα αυξάνουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών, την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ένταση του πόνου.


Θυμός και πόνος πάνε μαζί 

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία έδειξε πως ο θυμός για παλαιότερα λάθη και περιστατικά έχει επίπτωση ακόμη και στο πως βιώνουμε τον πόνο. Οι ερευνητές ρώτησαν 50 άνδρες και γυναίκες αναφορικά με λάθη και χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος.

Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «PLoS One» δείχνουν πως όσοι «προσκολλώνται» στις άσχημες αναμνήσεις νιώθοντας θυμό για τις λανθασμένες επιλογές τους, είναι πιο πιθανό να βιώνουν εντονότερα τον σωματικό πόνο σε σχέση με όσους υιοθετούν μια πιο θετική στάση ζωής του τύπου «περασμένα – ξεχασμένα».


Ο θυμός βλάπτει σοβαρά την υγεία



thymos-woman 

Οι επιβλαβείς συνέπειες του θυμού στο σώμα γίνονται ολοένα και περισσότερο τεκμηριωμένες. Όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας, οι παλμοί της καρδιάς γίνονται ταχύτεροι και η αρτηριακή πίεση αγγίζει «κόκκινο». Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα επίπεδα της γλυκόζης για να δώσουν στους μυς την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται ενώ τα επινεφρίδια αντλούν μεγαλύτερη ποσότητα αδρεναλίνης. Μαζί με τα παραπάνω διευρύνεται η κόρη του ματιού αλλά και οι πνεύμονες, στην προσπάθειά τους να πάρουν το απαιτούμενο οξυγόνο.
Όπως καταλαβαίνεις δηλαδή ο θυμός δεν έχει μόνο ψυχολογικό αντίκτυπο αλλά και σωματικό αφού η οργή σωματοποιείται και προκαλεί αλλαγές στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και των οργάνων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι περισσότεροι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ενεργητικοί όταν θυμώνουμε με την όραση και την ακοή να γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και μόλις η οργή περάσει και ηρεμήσουμε οι λειτουργίες επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα.

Ο κίνδυνος για την υγεία βέβαια εμφανίζεται όταν το σώμα εκτίθεται συχνά σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και όχι κάθε φορά που εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας, κάτι που σε ένα βαθμό είναι απόλυτα υγιές και απαραίτητο.


Αν συγκρατείς τα νεύρα σου επιβαρύνεις την καρδιά; 

Η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε φορά που βρισκόμαστε εκτός εαυτού. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε περιπτώσεις που κρατάμε το θυμό μας ή διατηρούμε την οργή ακόμη και μετά το ξέσπασμα.

Σουηδοί επιστήμονες εξέτασαν δείγμα 2.755 εργαζομένων στη Στοκχόλμη και βρήκαν πως όσοι δεν εκφράζουν ανοιχτά το θυμό τους, ακόμη κι αν υπέστησαν άδικη μεταχείριση στη εργασία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όσοι απέφευγαν τη σύγκρουση και δεν εξωτερίκευαν τα συναισθήματά τους είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που αντιπαρατέθηκαν ανοιχτά με τον διευθυντή.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο παρατεταμένος θυμός αυξάνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση, βλάπτοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόκληση εγκεφαλικού.


Η κακή διάθεση βλάπτει και τους πνεύμονες 

Αλλά δεν είναι μονάχα η καρδιά που επηρεάζεται από τον τρόπο που εκφράζουμε τον θυμό μας. Η κακή διάθεση και οι εκρήξεις θυμού κάνουν κακό και στους πνεύμονες μας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ των Η.Π.Α. που χρησιμοποιώντας μια κλίμακα μέτρησης θυμού, την Cook – Medley κλίμακα που χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους, προσπάθησαν να εκτιμήσουν το κατά πόσο υπάρχει συνάφεια θυμού – βλάβης των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν υψηλότερη "βαθμολογία" θυμού παρουσίαζαν περισσότερα ή πιο έντονα αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί ίσως και να οφείλεται στις ορμόνες του στρες που πιθανότατα αυξάνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς.


Η οργή σε κάνει επιρρεπή και σε ιώσεις

Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης πως ο θυμός μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστήμονες του Χάρβαρντ ζήτησαν από υγιείς ανθρώπους να επικεντρωθούν σε δύο συναισθήματα βιώνοντας θυμό και συμπόνια. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μέτρηση ανοσοσφαιρίνης, την πρώτη γραμμή άμυνας, για να μετρηθεί ο βαθμός άμυνας του οργανισμού.

Όπως αποδείχτηκε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το στρες καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό ενώ τα υψηλά επίπεδα στρεσογόνων ορμονών, όπως η κορτιζόλη, επηρεάζουν την ικανότητα αντίστασης σε μολύνσεις.

Οι εκρήξεις θυμού αφήνουν πληγές ανοιχτές 

Ομοίως, κάθε φορά που χάνουμε την ψυχραιμία μας, επιβραδύνουμε και τους μηχανισμούς του οργανισμού για επούλωση. Ακόμη και μικρά τραύματα μπορεί να αργήσουν να επουλωθούν αν έχουμε συχνές εκρήξεις θυμού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν από 98 υγιείς εθελοντές να υποστούν μικρά εγκαύματα για να εξεταστεί ο χρόνος επούλωσής τους. Επί οκτώ ημέρες, το έγκαυμα ελεγχόταν καθημερινά και σημειωνόταν η εξέλιξη της επούλωσής του.

Όπως αποδείχτηκε, όσοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν το θυμό τους και είχαν συχνά αρνητικά συναισθήματα είδαν την πληγή να επουλώνεται πολύ πιο αργά σε σχέση με όσους μπορούσαν να αποκτούν καλή διάθεση μετά από κάποιο άσχημο γεγονός και να βλέπουν τα πράγματα από μια πιο αισιόδοξη οπτική, κάτι που πιθανότατα να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα των θυμωμένων.


Η συμβουλή μας:
 
Περασμένα  ξεχασμένα και καλή διάθεση για υγεία ψυχική και σωματική στο φουλ!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα
via

Pages