Ο Ραβίνος και ο Θησαυρός - Point of view

Εν τάχει

Ο Ραβίνος και ο Θησαυρός





Κάποτε, ζούσε στην Κρακοβία ένας Ραβίνος που λεγόταν Ισαάκ. Ένα βράδυ, ονειρεύτηκε ότι έπρεπε να ταξιδέψει στην Πράγα, όπου ένας θησαυρός βρισκόταν θαμμένος κάτω από μια μεγάλη γέφυρα στο παλάτι του βασιλιά. Ο Ραβίνος αρχικά δεν έδωσε καμία σημασία στο όνειρο, αλλά όταν το ξαναείδε για έκτη φορά, αποφάσισε τελικά να ψάξει για τον θησαυρό.

Μετά από ένα μακρινό ταξίδι, ο Ραβίνος έφτασε στην Πράγα και αμέσως κίνησε για το παλάτι. Η γέφυρα όμως φρουρούνταν μέρα – νύχτα από στρατιώτες. Ο Ραβίνος άρχισε να παρατηρεί τη γέφυρα κρατώντας απόσταση ασφαλείας, αλλά όπως στεκόταν εκεί κάθε μέρα, τελικά προκάλεσε υποψίες στον αρχηγό των φρουρών. Πλησίασε λοιπόν τον Ραβίνο και τον ρώτησε τι γύρευε στο παλάτι. Εκείνος κατάλαβε ότι ο φρουρός ήταν ευγενικός άνθρωπος και του διηγήθηκε το όνειρό του.

Ο φρουρός γέλασε δυνατά. «Αν είναι δυνατόν, Ραβίνε, φαίνεσαι σοφός άνθρωπος και παίρνεις στα σοβαρά τα όνειρα; Αν ήμουν τόσο αφελής όσο εσύ, δεν θα βρισκόμουν εδώ τώρα, αλλά στην Πολωνία. Και θα σου εξηγήσω γιατί. Βλέπω κι εγώ ένα όνειρο ξανά και ξανά. Μάλιστα, έτυχε να το δω και χτες το βράδυ. Στο όνειρό μου, μια φωνή μου λέει να πάω στην Κρακοβία, στο σπίτι κάποιου Ισαάκ και να σκάψω σε μια γωνιά της κουζίνας όπου υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Τι λες εσύ Ραβίνε, δεν θα ήταν τρέλα αν ταξίδευα όλη αυτή τη διαδρομή ρωτώντας για κάποιον που ονομάζεται Ισαάκ; Οι μισοί άντρες σε αυτή την πόλη έχουν το ίδιο όνομα!».

Ο Ραβίνος έμεινε έκπληκτος. Ευχαρίστησε τον φρουρό και επέστρεψε στην Κρακοβία όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Έτρεξε στο σπίτι του και άρχισε να σκάβει σε όλες τις γωνιές της κουζίνας. Εκεί βρήκε έναν θησαυρό που ήταν τόσο μεγάλος, ώστε δεν τον απασχόλησαν τα χρήματα ξανά για όλη την υπόλοιπη ζωή του. 


Κάπως ετσι συμβαίνει σε όλους μας. Οι θησαυροί που αναζητούμε βρίσκονται πάντα πολύ πιο κοντά από ότι μπορεί να φανταζόμαστε. Σπάνια όμως μπορούμε να τους αντιληφθούμε αμέσως. Και έτσι, πολλές φορές, ο μόνος τρόπος για να τους ανακαλύψουμε, είναι να ταξιδέψουμε μακριά και μετά από μικρό ή μεγάλο διάστημα αναζήτησης να ανακαλύψουμε ότι ήταν πάντα εκεί, μπροστά μας

Ίσως ο θησαυρός δεν βρίσκεται καν κάπου εκεί έξω, αλλά μέσα μας, στα συναισθήματα και στο νου μας. Εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε να φτάσουμε την πολυπόθητη ευτυχία.

via

Pages