Έξι μαθήματα ζωής από τις πολεμικές τέχνες - Point of view

Εν τάχει

Έξι μαθήματα ζωής από τις πολεμικές τέχνες



Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon ενσωματώνει τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών στην καθημερινότητα προσφέροντας υπέροχες ιδέες για να τη βιώσουμε με ουσιαστικό και όμορφο τρόπο.

1. «Μη σκέφτεσαι, νιώσε. Όπως ένα δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Εάν συγκεντρώσεις όλη την προσοχή σου στο δάχτυλο, θα χάσεις όλο αυτό το ουράνιο μεγαλείο – Bruce Lee (Jeet Kune Do)

«Πόσες φορές το μυαλό μας χάνεται σε σκέψεις και αναμνήσεις του παρελθόντος ή ερωτήματα για το μέλλον; Τι σκέφτεσαι όταν πίνεις τον καφέ σου το πρωί; Σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της μέρας; Τι συνέβη χθες; Σκέφτεσαι στιγμιαία ασήμαντα πράγματα που θα έχεις ξεχάσει σε λίγα λεπτά; Ό,τι και αν σκέφτεσαι, δεν έχει σημασία. Το πρόβλημα είναι ότι απασχολείσαι από σκέψεις. Ο νους μας είναι ένα ακούραστο εργοστάσιο παραγωγής σκέψεων για το τώρα, το πριν, το μετά. Πόσες φορές, όταν πίνεις τον πρωινό σου καφέ, είναι το μυαλό σου τελείως άδειο από σκέψεις και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην εμπειρία του καφέ; Στη γεύση, την υφή του, τη θερμοκρασία του, τη μυρωδιά του, την αίσθησή του καθώς κατεβαίνει στον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι σου; Οι διαρκείς βόλτες που κάνει το μυαλό σε όλα τα πιθανά μέρη σε απομακρύνει από το πιο σημαντικό μέρος της ζωής σου, το Εδώ. Κι όλο αυτό το νοητικό ταξίδι στον πριν, το μετά, το εάν και το ίσως σου στερεί την πιο σημαντική σου στιγμή, το Τώρα. Σήμερα είναι ένας καφές που απολαμβάνεις μισό, αύριο ίσως ένα μουσικό κομμάτι, ένα ηλιοβασίλεμα, μια αγκαλιά, ένα γλυκό, μια συζήτηση με φίλους. Μη συγκεντρώνεις λοιπόν την προσοχή σου στη σκέψη (το δάχτυλο), νιώσε αυτό που σου συμβαίνει τώρα, μπες στην εμπειρία σου ολόκληρος/η».

2. «Βάλε τη σωστή ποσότητα δύναμης – ποτέ πάρα πολύ, ποτέ πολύ λίγο. Όλοι μας ξέρουμε ανθρώπους που απέτυχαν να κατορθώσουν ό,τι ξεκίνησαν να επιδιώξουν, επειδή δεν υπολόγισαν σωστά την ποσότητα προσπάθειας που χρειαζόταν. Στο ένα άκρο, βρέθηκαν πολύ μακριά από τον επιθυμητό στόχο. Στο άλλο, δεν ήξεραν πού να σταματήσουν» – Jigoro Kano (Judo)

«Η μη προσπάθεια ή η ανεπαρκής προσπάθεια οδηγεί σε στατικότητα και ίσως σε αποτυχία. Όμως και η υπερπροσπάθεια οδηγεί συχνά στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Πράγματι και στη ζωή είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα όριά μας. Όταν υπερπροσπαθούμε, όταν πιέζουμε, δεν κουράζουμε μόνο τον εαυτό μας πιο γρήγορα, αλλά πιθανόν να επηρεάζουμε και τις καταστάσεις αρνητικά. Στη ζωή υπάρχει καιρός για όλα. Καιρός για εργασία αλλά και για διασκέδαση. Καιρός για προσπάθεια αλλά και ανάπαυση. Η ανάπαυση και η διασκέδαση είναι απαραίτητες για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας και να διεκδικήσουμε αποτελεσματικότερα τους στόχους μας.

3. «Πραγματική νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού» – Morihei Ueshiba (Aikido)

«Τι σημαίνει να νικήσεις τον εαυτό σου; Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Στην καθημερινότητά μας συμβαίνει συχνά να πληγωνόμαστε από άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μας αδικούν, μας προσβάλλουν ή μας βλάπτουν με κάποιον τρόπο. Τότε πολύ φυσικά ίσως νιώσουμε θυμό, απογοήτευση ή ακόμα και λύπη. Όμως τελικά μία νίκη επί του εαυτού θα ήταν να κατανοήσουμε ότι κανείς δε μπορεί να μας κάνει θυμωμένους ή ευτυχισμένους. Τα συναισθήματά μας αλλάζουν διαρκώς. Ποιος αποφασίζει την ένταση αυτών των συναισθημάτων, τη διάρκειά τους καθώς και την αντίδρασή μας λόγω αυτών; Εμείς! Ο εαυτός μας αποφασίζει και αυτός παρατείνει/ενισχύει τον θυμό ή αντιδρά εκτός ελέγχου. Ο εαυτός μας αποφασίζει την ευτυχία και το πώς τη βιώνουμε.

Επίσης οι συνήθειές μας, οι σκέψεις μας, οι προσωπικοί μας περιορισμοί, οι σωστές και λάθος επιλογές μας είναι όλα μέρη του εαυτού μας. Εάν η τωρινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, τότε ίσως κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξουμε. Αλλάζοντας για παράδειγμα κάποιες μη βοηθητικές συνήθειες δαμάζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και αυτή την αλλαγή μπορούμε να τη δούμε σαν μια μορφή νίκης».

4. «Το αδύνατο είναι απλά μια μεγάλη λέξη, η οποία χρησιμοποιείται πολύ από ανθρώπους που βρίσκουν ευκολότερο να ζήσουν στον κόσμο όπως τους δόθηκε παρά να εξερευνήσουν τη δύναμη που έχουν για να τον αλλάξουν. Το αδύνατο δεν είναι πραγματικότητα, είναι μία γνώμη. Το αδύνατο δεν είναι κάποια δήλωση. Είναι ένα τόλμημα. Το αδύνατο είναι μια δυνατότητα. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Το αδύνατο είναι ένα τίποτα» – Muhammad Ali (Boxing)

«Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για το παραπάνω γνωμικό, καθώς μιλάει από μόνο του. Το αδύνατο και το απίθανο είναι απλώς όρια που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και το αδύνατο μπορεί να είναι προσωρινό. Πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, όχι μόνο γιατί δε σταμάτησαν να προσπαθούν, αλλά και γιατί πίστεψαν ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουν. Δοκίμασε να πιστέψεις ότι όλα είναι δυνατά και να ελευθερώσεις το μυαλό σου από πεποιθήσεις που σε περιορίζουν να πας παραπέρα. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Εάν ήξερα ότι όλα είναι δυνατά, τι θα έκανα σήμερα;».

5. «Άδειασε το μυαλό σου, γίνε χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, σαν το νερό. Εάν βάλεις νερό σε μία κούπα, εκείνο γίνεται η κούπα. Εάν βάλεις νερό σ’ ένα μπουκάλι, γίνεται το μπουκάλι. Εάν το βάλεις στην τσαγιέρα, γίνεται η τσαγιέρα. Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου» – Bruce Lee

«Το νερό προσαρμόζει τη μορφή του ανάλογα με το δοχείο που το περιέχει. Το απόφθεγμα μας προτείνει να αδειάσουμε το μυαλό μας και να γίνουμε άμορφοι και ασχημάτιστοι. Τι εφαρμογές μπορεί να έχει αυτό στην καθημερινότητά μας; Κάποιες φορές οι ήδη σχηματισμένες αντιλήψεις μας, οι γνώσεις, οι σκέψεις και οι προκαταλήψεις μας μας εμποδίζουν να «κυλήσουμε». Αντίθετα, αντιστεκόμαστε στη ροή των πραγμάτων ή, καλύτερα, ο νους μας αντιστέκεται. Νιώθουμε ένα δύσκολο συναίσθημα και λέμε «γιατί να νιώθω έτσι, θέλω να νιώσω διαφορετικά». Ή ζούμε μια κατάσταση που δε μας ικανοποιεί και λέμε «δεν αντέχω άλλο». Ίσως αν αποδεχόμασταν αυτό που μας συμβαίνει, αν πετάγαμε από το μυαλό μας τις προκαταλήψεις για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, εάν αδειάζαμε την κούπα των «πρέπει» μας και ήμασταν έτοιμοι να αμφισβητήσουμε για λίγο όσα ξέρουμε, τότε ίσως η κούπα μας να γέμιζε με κάτι καινούργιο. Η δύναμη του νερού είναι διπλή: κυλάει και συγκρούεται. Κυλάω σημαίνει δεν αντιστέκομαι, αλλά αφήνομαι και αποδέχομαι. Συγκρούομαι σημαίνει ότι έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω, να κατακτήσω, να νικήσω».

6. Οι πέντε αρχές του Judo:

Παρατήρησε προσεκτικά τον εαυτό σου και την κατάστασή σου, παρατήρησε προσεκτικά τους άλλους και το περιβάλλον σου.
Άδραξε την πρωτοβουλία σε ο,τιδήποτε αναλαμβάνεις
Σκέψου όλες τις πλευρές, πράξε με αποφασιστικότητα
Ξέρε πού να σταματήσεις
Παράμεινε στο μέσο – Jigoro Kano
«Εφαρμόσιμες σχεδόν σε κάθε ζήτημα της ζωής, οι αρχές αυτές αναφέρονται στα εξής χαρακτηριστικά: Πρώτα απ΄ όλα, στην παρατήρηση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, του εαυτού μας, των άλλων και του περιβάλλοντός μας. Η παρατήρηση είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της εμπειρίας μας. Μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το πώς θα κινηθούμε σε σχέση με την κατάσταση. Κατά δεύτερον, αναφέρονται στην αρχή της πρωτοβουλίας, δηλαδή στο να συμμετέχουμε ενεργά και να καινοτομούμε. Η ανάλυση όλων των πτυχών ενός θέματος και η αποφασιστικότητα να αναλάβουμε δράση είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και το να γνωρίζουμε τα όριά μας και τα όρια των άλλων ή της κατάστασης. Και τέλος, επισημαίνουν την παραμονή στο μέσο, δηλαδή την αποφυγή των ακροτήτων σε ό,τι επιδιώκουμε. Σκέψου ένα ζήτημα που σε απασχολεί και δες εάν θα μπορούσες να εφαρμόσεις τις αρχές αυτές!».

* Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon: 
Συμβουλευτική ψυχολόγος 
 NLP Practitioner / www.happymind.gr

http://www.goldenmag.gr
via

Pages