Τι λέει η νευροβιολογία για τον έρωτα - Point of view

Εν τάχει

Τι λέει η νευροβιολογία για τον έρωτα





Οι διεργασίες του εγκεφάλου, η σεροτονίνη, η οξυτοκίνη, ο εθισμός, η οπτική επαφή, ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας ή πολύ απλά ο έρωτας. Τι είναι έρωτας; Πότε τον νιώθεις; Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εκτεθούν σε αυτό το συναίσθημα; Η επιστήμη μελετά, κάνει μετρήσεις και πειράματα αλλά είναι αδύνατον να μην παραδεχθεί πως είναι μία από τις πιο σημαντικές και πιο ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν καταλήγει.







Ο έρωτας είναι εθιστικός

Σκεφτείτε τις πρώτες ημέρες ενός έρωτα. Τότε που νιώθεις εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι και δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει. Όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας. Ως νευροδιαβιβαστής, η ντοπαμίνη έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία. Παράλληλα με την ντοπαμίνη ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου ανθρώπου αυξάνει και την ορμόνη του στρες με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακόρυφη μεταβολή στους καρδιακούς παλμούς και στην πίεση του αίματος. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και τόσο ισχυρά με εκείνα που έχει κάποιος που κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και εθιστικών διεγερτικών όπως η μεθαμφεταμίνη.

Ο έρωτας σε βασανίζει

Η χημεία του έρωτα περιλαμβάνει την μείωση της σεροτονίνης. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας. Η μείωσή της έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να χάνει την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου να αγωνιά από άγχος, αβεβαιότητα και συναισθηματική αστάθεια. Όταν ο δείκτης της σεροτονίνης πέφτει αναγκαζόμαστε να προσκολληθούμε μανιωδώς σε κάτι ή κάποιον που θα μας προσφέρει σταθερότητα. Το στοιχείο της εμμονής είναι βασικό. Η φράση »τρελά ερωτευμένος» δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. 





Ο έρωτας σε κάνει απρόσεκτο

Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο. Όταν είμαστε ερωτευμένοι η εγγενής ρύθμιση αλλάζει και τότε δεν έχουμε αίσθηση του κινδύνου.

Ο χρόνος φέρνει την αγάπη

Οι χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν. Η οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη είναι γνωστές ως »ορμόνες της αγάπης», αφού σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή αμέσως μετά.

Οι άνδρες είναι »οπτικά θηρία»

Οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων ανδρών εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι άνδρες ερωτεύονται με τα μάτια ενώ οι γυναίκες λειτουργούν περισσότερο εγκεφαλικά. 





Οι γυναίκες θυμούνται τις λεπτομέρειες

Οι εγκέφαλοι των γυναικών στον έρωτα εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη. Σημειώνεται ότι ο ιππόκαμπος καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεφάλου στις γυναίκες εν συγκρίσει με τους άνδρες. Δίδαγμα: Ό,τι κι αν κάνουν οι άνδρες, οι γυναίκες θα το θυμούνται πολύ καλά.

Η μαγεία της οπτικής επαφής

Τα νεογέννητα και οι ερωτευμένοι έχει αποδειχθεί πως έχουν ένα κοινό. Αυτό δεν είναι άλλο από την οπτική επαφή. Η επαφή με τα μάτια είναι είναι το βασικό μέσο για τη συναισθηματική σύνδεση. Το μαγευτικό βλέμμα δεν είναι μόνο μια ρομαντική ιδέα, αλλά μια βιολογική πραγματικότητα. Επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός συνδυασμός.

Αν νιώθετε »κόμπο» στο στομάχι, αν η καρδιά σας »φτερουγίζει» τότε το πιο πιθανό είναι να είστε ερωτευμένοι. Αφήστε τον εγκέφαλο να κάνει τη δουλειά του. Εσείς απλά αφεθείτε και απολαύστε ένα από τα πιο ισχυρά και καθηλωτικά συναισθήματα που μπορείτε να βιώσετε.







Πηγή: 
via

Pages