Τα εις «–όνιο» και το μυστήριο μιζερόνιο - Point of view

Εν τάχει

Τα εις «–όνιο» και το μυστήριο μιζερόνιο




Στη σωματιδιακή φυσική δεσπόζουν τα μικροσωματίδια της ύλης τα οποία έχουν ωραία και ευφάνταστα ονόματα συνήθως με την εύηχη κατάληξη «–όνιο». Τα πιο γνωστά μας, ήδη από το δημοτικό, είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια του πυρήνα καθώς και τα δαιμονισμένα ηλεκτρόνια που κάνουν σβούρες γύρω από αυτόν. Υπάρχουν όμως και άλλα «σωματίδια» όπως τα φωτόνια, μποζόνια, φερμιόνια, λεπτόνια που είναι φορείς δυνάμεων και ύλης. Απ’όλα αυτά τα «–όνια» καθορίζεται το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο που υπάρχει στο σύμπαν.

Κατ’ αντιστοιχία, στην ανθρώπινη κοινωνία η καθημερινή μας ζωή και η συναναστροφή μας με τους άλλους εξαρτάται από αντίστοιχα «σωματίδια συμπεριφοράς» τα λεγόμενα «συμπεριφερόνια» (μην τα ψάξετε στον Μπαμπινιώτη, οι ορισμοί από δω και κάτω στο κείμενο είναι δικοί μου). Αυτά είναι μικρά – μικρά πραγματάκια που όλα μαζί συνθέτουν την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του καθενός από μας. Το πιο σημαντικό από αυτά τα «συμπεριφερόνια» είναι το λεγόμενο «μιζερόνιο». Τι είναι όμως αυτό το μυστήριο μιζερόνιο;






Το μιζερόνιο είναι ο φορέας της γνωστής αρνητικής δύναμης που λέγεται μιζέρια. Συναντάται και ως γκρίνια που απορρέει συνήθως από την παθητική αποδοχή μιας δυσάρεστης κατάστασης κι έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τα μιζερόνια δημιουργούνται συνήθως από αρνητικά βιώματα και το βασικό σύμπτωμα του φορέα τους είναι το διαρκές αίσθημα της ρουτίνας και του ανικανοποίητου. 

Τα μιζερόνια δεν μένουν στον φορέα τους αλλά εκπέμπονται σε κύματα κατά τη συναναστροφή. Ο φορέας μπορεί να είναι ένα άτομο ή ένα σύστημα ατόμων (βλ. π.χ. ΜΜΕ) που επικοινωνεί με άλλα άτομα. Η εκπομπή μιζερονίων γίνεται εύκολα αντιληπτή λόγω των ακόλουθων συμπτωμάτων:

Μόνιμα κατσούφικη έκφραση, αδυναμία χαμόγελου για τον φορέα-πομπό.

Δίνεται έμφαση στα κακά νέα κι όχι στα καλά. Κι όχι μόνο δίνεται έμφαση αλλά πολλές φορές σκόπιμα διογκώνονται για να κυριαρχήσουν στο ψυχολογικό σύμπαν.

Αντιπάθεια σε οτιδήποτε μπορεί να φέρει αλλαγή σε κατεστημένες καταστάσεις.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών. 

Τα μιζερόνια που εκπέμπονται από άτομα σε παρέες είναι πρωτογενή ενώ τα μιζερόνια που εκπέμπονται από συστήματα δεν είναι πρωτογενή αλλά έχουν υποστεί την κατάλληλη τεχνική επεξεργασία, είναι δηλαδή σαν να λέμε τεχνητά και κατάλληλα κατασκευασμένα με σκοπό να πολλαπλασιάζονται τα πρωτογενή μιζερόνια των δεκτών. 





Η ασπίδα απέναντι στα μιζερόνια είναι το «μιζερόμαχο πεδίο». Ένα πεδίο εσωτερικών δυνάμεων που δημιουργεί μια αύρα γύρω από το κάθε άτομο και το προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις των μιζερονίων. Ανεξάρτητα από το περιβάλλον, το οποίο βέβαια επηρεάζει, κάθε άτομο μπορεί να φορτίσει κατάλληλα το «μίζερομαχο πεδίο» του με μερικές απλές κινήσεις. Ευγένεια, αισιοδοξία, γνώση, δημιουργία, φροντίδα της υγείας κλπ δρουν ευεργετικά στο «μιζερόμαχο πεδίο». Επειδή το πεδίο αυτό χάνει την έντασή του με τον χρόνο, πρέπει να προσπαθούμε να το φορτίζουμε συνεχώς και να μην το αφήνουμε να εκφορτιστεί. 

Την επόμενη φορά που θα είσαστε σε κάποια παρέα ή θα παρακολουθείτε τηλεόραση ή θα διαβάζετε εφημερίδες, ψάξτε να βρείτε όσους εκπέμπουν μιζερόνια (προσοχή, μπορεί να είστε κι εσείς ένας από αυτούς). Με λίγη προσοχή θα τους ανακαλύπτετε αμέσως κι όσο μπορείτε καλύτερα να τους αποφεύγετε αφού δύσκολα μπορείτε να τους αλλάξετε. Δυστυχώς σήμερα είναι πολλοί γιατί το ευνοούν οι συνθήκες. Εκεί ακριβώς όμως είναι και το μεγάλο στοίχημα: Να αντισταθούμε στα ολοένα αυξανόμενα μιζερόνια και να κάνουμε την αντεπίθεσή μας με τις λίγες στην αρχή, αλλά συνεχώς ενισχυόμενες «αντιμίζερες δυνάμεις» (φορέας τους τα «αντι-μιζερόνια» που είναι αντίθετα φορτισμένα). Να μάθουμε να βλέπουμε τα θετικά, να σκεπτόμαστε δημιουργικά, να μην κουραζόμαστε να μαθαίνουμε και να νοιαζόμαστε. 

via

Pages