Πότε το μυαλό μας… κατεβάζει διακόπτες; - Point of view

Εν τάχει

Πότε το μυαλό μας… κατεβάζει διακόπτες;




Το να έχεις ανοιχτό μυαλό είναι μεγάλο προτέρημα. Σημαίνει ότι δεν απορρίπτεις αβίαστα νέες γνώσεις και θεωρίες, που είναι αντίθετες με όσα πιστεύεις. Όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος δείχνει απρόθυμος να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε σωστά τα νέα στοιχεία που απειλούν να γκρεμίσουν τα πιστεύω μας.

Η… δολιοφθορά του εγκεφάλου


Υπάρχουν λοιπόν φορές που το ίδιο το μυαλό μας συνωμοτεί εναντίον μας; Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πιθανό, λένε οι ψυχολόγοι.

 Όπως εξηγούν, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πληροφορία που καταρρίπτει τις παγιωμένες μας απόψεις, τότε ο εγκέφαλος…κατεβάζει τους διακόπτες. Η ικανότητά μας να συνθέτουμε και να επεξεργαζόμαστε νέα στοιχεία σχεδόν αδρανοποιείται. 

Έτσι, αντί να δούμε καθαρά αν υπάρχει μια αλήθεια πίσω από τη νέα πληροφορία, αρχίζουμε τις παρερμηνείες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο τρανές είναι οι αποδείξεις τόσο πιο πολύ εμείς επιμένουμε να διαφωνούμε. 

Πάρε τον έλεγχο 

Γι΄ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα διαβάσεις ή θα ακούσεις κάτι που δε συνάδει με όσα πιστεύεις, αλλά σου ανοίγει μια νέα προοπτική, μην αφήσεις το μυαλό σου να κατεβάσει τους διακόπτες του. Η απεγνωσμένη προσκόλληση σε λανθασμένες ιδέες και απόψεις εμποδίζει την εξέλιξη και, επιπλέον, δείχνει έλλειψη θάρρους.
via

Pages