Πιστεύουν οι επιστήμονες στο Θεό; - Point of view

Εν τάχει

Πιστεύουν οι επιστήμονες στο Θεό;



Και ναι  και όχι. Νομπελίστες και καταξιωμένοι ερευνητές, που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον βωμό της επιστήμης, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα – το οποίο απλώς διατυπώνουν με διαφορετικές λέξεις ο καθένας.
Τα μάτια τους έχουν δει πολλά, επομένως αξίζει να τους προσέξουμε. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ξεκίνησαν ως άθεοι, αλλά στην πορεία ομολόγησαν ότι έμειναν έκθαμβοι από τη σοφία και την πολυπλοκότητα που ανακάλυψαν. Ας δούμε τι έχουν πει κάποιοι κορυφαίοι επιστήμονες.
Γιατροί: Πρώτα εμείς, μετά αναλαμβάνει ο Θεός. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ειδικά στην ιατρική, το ποσοστό όσων επιστημόνων πιστεύουν είναι πολύ υψηλότερο από κάθε άλλο κλάδο. Σύμφωνα με τον Δρ. J. Edward Hill, πρόεδρο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, η πίστη σε μία ανώτερη οντότητα είναι ζωτικής σημασίας για ένα γιατρό, γιατί του δίνει την ικανότητα να περιθάλπει σωστά τους ασθενείς του – ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ζωή κρέμεται από μια κλωστή.
Πολλοί γιατροί – κυρίως χειρουργοί – παραδέχονται επίσης ότι στα δύσκολα κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν έναν άνθρωπο, όμως από ένα σημείο και μετά νιώθουν ότι καθοδηγούνται από κάποιο θεϊκό χέρι. Πρώτα εμείς, μετά αναλαμβάνει ο Θεός, λένε χαρακτηριστικά.
Μαξ Πλανκ: Στην επιστήμη ο Θεός βρίσκεται στον επίλογο. Ο Γερμανός φυσικός και νομπελίστας Μαξ Πλανκ (Max Planck -1858-1947), πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας, έχει κάνει την εξής εύστοχη παρατήρηση: Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι στοχαστές όλων των εποχών ήταν βαθιά θρησκευόμενοι. Ο συνδυασμός επιστήμης και πίστης στην ύπαρξη του Θεού είναι αναπόφευκτος, κατά την άποψή του. Απλώς στη θρησκεία κάθε σκέψη ξεκινάει με την παραδοχή της ύπαρξης του Θεού, ενώ στην επιστήμη ο Θεός βρίσκεται στον επίλογο της κάθε θεωρίας, στην ολοκλήρωσή της.
Δαρβίνος: Το βασικότερο επιχείρημα. Ο πασίγνωστος Άγγλος φυσιοδίφης και γεωλόγος Κάρολος Δαρβίνος (Charles Darwin (1809-1882), θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης, με σπουδές επίσης στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Θεολογία, εμβάθυνε όσο λίγοι στην ποικιλομορφία των ειδών του πλανήτη μας – κάνοντας τα στην κυριολεξία… φύλλο και φτερό. Κατά την άποψή του, το πιο βασικό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να…χωνέψει πως όλο αυτό το επιβλητικό και θαυμαστό σύμπαν προέκυψε από καθαρή τύχη.
Αϊνστάιν: Οι νόμοι έχουν νομοθέτη. Ο νομπελίστας φυσικομαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955), απαντώντας σε γράμμα νεαρής μαθήτριας (η οποία τον ρωτούσε αν οι επιστήμονες προσεύχονται), της έγραψε ότι οποιοσδήποτε ασχολείται σοβαρά με την επιστήμη, καταλήγει στην εξής πεποίθηση: Οι νόμοι του σύμπαντος αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας Νους – ένα πνεύμα πολύ ανώτερο από το ανθρώπινο. Μπροστά του εμείς, με τις περιορισμένες δυνάμεις μας, θα πρέπει να αισθανόμαστε ταπεινοί.
Για τον Αϊνστάιν όλα ήταν μαθηματικά. Καθόλου παράξενο λοιπόν που οδηγήθηκε τελικά σε ένα συμπέρασμα πίσω από το οποίο κρύβεται η απόλυτη, τετράγωνη, μαθηματική λογική: Εφόσον υπάρχουν νόμοι που διέπουν το παγκόσμιο στερέωμα, τότε υπάρχει και νομοθέτης.
Ουόλτερ Κον: Σεβασμός, ευλάβεια και μυστήριο. Ο Ουώλτερ Κον (Walter Kohn (1923-), Αμερικανός θεωρητικός φυσικός αυστριακής καταγωγής και νομπελίστας, βραβευμένος για την επίμονη προσπάθειά του να εξερευνήσει τη δομή της ύλης και τις ηλεκτρονικές της ιδιότητες, έχει δηλώσει ότι βλέπει τη θρησκεία μέσα από τα μάτια ενός καθαρού επιστήμονα. Όμως ομολογεί ότι η σκέψη του έχει επηρεαστεί από τα λεγόμενα του Αϊνστάιν πως υπάρχει μια δύναμη πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ανθρώπινη. Ο Κον υπογραμμίζει ότι και εκείνος νιώθει απολύτως το ίδιο, μαζί με μια αίσθηση δέους και ευλάβειας προς ένα μεγάλο μυστήριο.
Πολ Ντέιβις: Εξαιρετικά ευφυές σχέδιο. Ο Πολ Ντέιβις (Paul Davies (1946-), Άγγλος πανεπιστημιακός καθηγητής Φυσικής, Αστροβιολογίας, Κοσμολογίας και θεωρητικός των κβαντικών πεδίων, έχει αναφέρει σε βιβλία του ότι, κατά την άποψή του, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις πως κάτι συμβαίνει πίσω από τα πάντα. Συγκεκριμένα φαίνεται σαν κάποιος να ρύθμισε τέλεια τους αριθμούς που απαιτούνται για να δομηθεί η φύση, επειδή ήθελε να κατασκευάσει αυτό το σύμπαν. Οι νόμοι της φυσικής μοιάζουν να είναι προϊόν ενός εξαιρετικά ευφυούς σχεδίου. Το σύμπαν δείχνει να επιτελεί κάποιον συγκεκριμένο σκοπό – ο σχεδιασμός του είναι εντυπωσιακός, υποστηρίζει.
Χένρι Σάφερ: Έτσι λοιπόν το έκανε ο Θεός! Ο Χένρι Σάφερ (Henry Schaefer (1944-), Αμερικανός πανεπιστημιακός καθηγητής κβαντικής χημείας, έχει πλέον συνειδητοποιήσει για ποιον λόγο ασχολείται με την επιστήμη της χημείας. Σύμφωνα με όσα γράφει στα βιβλία του, για εκείνον η αξία και η χαρά της επιστήμης φανερώνονται τις περιστασιακές στιγμές όπου ανακαλύπτει κάτι καινούριο και λέει στον εαυτό του: Α, έτσι λοιπόν το έκανε ο Θεός! Όπως σημειώνει, ο στόχος του είναι να κατανοήσει έστω και ένα τόσο δα κομματάκι από το σχέδιο του Θεού.
edwhellas

Pages