Το πρώτο βήμα του σώφρονα - Point of view

Εν τάχει

Το πρώτο βήμα του σώφρονα

Ο αλαζών Σειληνός Μαρσύας




Το πρώτο βήμα για να ζήσεις συνετά είναι το να απαρνηθείς την αλαζονεία.
Δες την απατηλή αφροσύνη του να είσαι ένας νευρικός ξερόλας, που το άστατο μυαλό του φλυαρεί συνέχεια γύρω από τις ασυλλόγιστες εντυπώσεις του για γεγονότα και άλλα άτομα, σπρώχνοντας με βια τις παρούσες εμπειρίες σε προσχηματισμένες κατηγορίες «Α, ναι, αυτό εδώ το πράγμα είναι ακριβώς έτσι και έτσι»
Δες τον κόσμο σαν καινούργιο -όπως είναι, με τους δικούς του όρους- μέσα από τα μάτια ενός αρχάριου. Το να ξέρεις πως δεν ξέρεις και το να έχεις θέληση να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις χωρίς να απολογείσαι με δειλία είναι πραγματική δύναμη και θέτει το στάδιο για μάθηση και πρόοδο σε κάθε προσπάθεια.
Οι πιο συνετοί ανάμεσά μας εκτιμούν τα φυσικά εμπόδια της γνώσης μας και έχουν την τόλμη να διαφυλάσσουν την αφέλεια τους. Καταλαβαίνουν πόσο λίγα όλοι μας πραγματικά γνωρίζουμε για οτιδήποτε. Τέτοιο πράγμα σαν την οριστική, την μια για πάντα γνώση, δεν υπάρχει.
Οι σοφοί δεν συγχέουν τις πληροφορίες η τα δεδομένα, οσοδήποτε θαυμάσια ή έξυπνα κι αν παρουσιάζονται, με την βαθιά γνώση ή την υπερβατική σοφία. Συχνά λένε πράγματα, όπως «Μμμ» ή «Ετσι, ε;» Άπαξ και αντιληφθείς πόσο λίγα πραγματικά γνωρίζουμε, δεν εξαπατάται τόσο εύκολα από τους φλύαρους, τους επιδειχτικούς τύπους και τους δημαγωγούς που σε χτυπούν στην πλάτη. Η ζωηρή περιέργεια είναι το έμβλημα της ευτυχισμένης ζωής.
Η αλαζονεία είναι η τετριμμένη μάσκα της δειλίας αλλά πολύ περισσότερο, είναι το πιο ισχυρό εμπόδιο για την ευτυχισμένη ζωή. Η καθαρή σκέψη και η υπεροψία δεν μπορούν λογικά να συνυπάρχουν. Άσχετα από εξωτερικές εμφανίσεις, η ανθρωπότητα δεν έχει έμφυτη, εγγενή ιεραρχία. Ο καθένας σε αυτό τον κόσμο είναι σημαντικός. Αν πραγματικά θέλεις να έχεις ήσυχο μυαλό και επιτυχία στις προσπάθειές σου, απέφευγε την υπεροψία..
Η έπαρση είναι μια σιδερένια πόρτα που δεν επιτρέπει την είσοδο σε καινούργια γνώση, σε εκτεταμένες δυνατότητες, ούτε σε εποικοδομητικές ιδέες. Το να ενδίδεις σε υπερβολική υπερηφάνεια για τις δικές σου γνώσεις, ικανότητες, ή εμπειρίες και να προσπαθείς να αποκτήσεις περισσότερη δύναμη η εξουσία από ότι σου ανήκει, είναι θανάσιμο.
Τέτοια θριαμβολογία όχι μόνο αποξενώνει τους άλλους, γιατί ασφυκτιά κάποιος όταν βρίσκεται γύρω του τέτοιος άξεστος αλαζόνας, αλλά οδηγεί επίσης σε ματαιοδοξία που εμποδίζει την αλλαγή προς μια υγιή κατεύθυνση. Εξακολουθείς να περιστρέφεσαι γύρω από τους γνωστούς κύκλους πιάνεσαι στα ίδια γλοιώδη δίκτυα. Ποτέ δεν συμβαίνει κατιτί το καινούργιο ή το εύθυμο.
Σταμάτα να φλυαρείς σαν την γαλιάντρα. Σημείωσε τι πραγματικά συμβαίνει, όχι απλά τι νομίζεις πως συμβαίνει η τι εύχεσαι να συνέβαινε. Να παρατηρείς και να ακούς.
Για να κάνεις οποιοδήποτε πράγμα καλά, πρέπει να έχεις την ταπεινοφροσύνη να το κάνεις, αδέξια στην αρχή, να ακολουθήσεις το ένστικτό σου, να χαθείς, να κάνεις λάθη και απροσεξίας. Έχε το θάρρος να αναλάβεις κάτι κι ας το κάνεις ακόμη κι αδέξια. Οι μη αξιοσημείωτες ζωές είναι σημαδεμένες από το φόβο του να μη δείχνουν ικανές όταν προσπαθούν κάτι καινούργιο
Οι νέες εμπειρίες έχουν την έννοια του να εμβαθύνουν τη ζωή μας και να μας προωθούν σε νέα επίπεδα ικανοτήτων δεν έχουν την έννοια του να χρησιμοποιούνται από τους υπερόπτες σαν τροφή για να τονώσουν τις εκ των προτέρων υιοθετημένες απόψεις τους και τα συμπεράσματά τους..
Η σημαντική γνώση και η προσωπική καθοδήγηση κατοικούν σε απροσδόκητα μέρη. Αν επιθυμείς να τις δεις και να επωφεληθείς από αυτές όταν έρθεις σε επαφή μαζί τους, τότε προστάτεψε τον εαυτό σου για να μη γίνεις ματαιόδοξος, και άκριτα αυτάρεσκος...
Η νόμιμη περηφάνια μετά την εκπλήρωση ενός-δύσκολα- κερδισμένου αξιόλογου στόχου δεν πρέπει να συγχέεται με την αλαζονεία, που χαρακτηρίζεται από το να ασχολούμαστε συνέχεια με τον εαυτό μας και από την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα αισθήματα και τις υποθέσεις των άλλων..


Επίκτητος
via

Pages