Βρήκα μόνο έρημο και φίδια, άνθρωπο κανένα… - Point of view

Εν τάχει

Βρήκα μόνο έρημο και φίδια, άνθρωπο κανένα…



Κατεβαίνοντας απο το βουνό που ζούσα δεν περίμενα να βρώ αυτό που βρήκα,  μια απέραντη έρημο και εξαυλωμένα όντα. Μη νομίζετε ότι απο ψηλά βλέπεις τα πάντα και απο εκεί λίγα βλέπεις.
Αν ήμουν έξυπνος δεν θα κατέβαινα ποτέ, αν ήμουν πονηρός θα την κοπάναγα πάλι για το βουνό, υπάρχει όμως και αυτό που λέγεται καθήκον. Μπορεί να με προγραμμάτισαν λάθος, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι άλλο ισχυρότερο απο μένα, αυτή η εσωτερική φωνή που πάντα χαλάει τα σχέδια της λογικής και του υποδυνείδητου, το συναίσθημα, η αγάπη προς το συνάνθρωπο και τον κόσμο, η ανάγκη να διατηρηθεί η φευγαλέα ομορφιά, η αδυναμία μου στη τελειότητα, η τάση μου να κυνηγάω με πάθος το ομορφότερο, ο φόβος να μη βρεθεί κάτι εκτός δρόμου.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν ανεβεί σε βουνό. Eίναι ο άσχημος λόγος τους και η ασυνέπειά τους όμως που τα χαλάει όλα. Φαίνονται στο έμπειρο μάτι, που δεν πρέπει να το ταυτίσετε με την έλλειψη αγνότητας αλλά με την υπεροχή της έλλογης ηθικής, της σοφίας.
Ούτε ο Θεός έχει πεθάνει ούτε πρέπει να περιμένετε τα πάντα απο αυτόν. Ούτε μια στιγμή δεν θα μπορούσε να ζήσει κανείς έξω απο τη παρουσία του. Το θέμα είναι ότι δεν του μιλάτε και το κυριότερο ότι δεν έχετε μάθει να τον αισθάνεστε. Έχετε χάσει τη πίστη στον εαυτό σας και έχετε αφήσει τα φίδια να κροταλίζουν στην έρημο και να σας φοβίζουν. Έχετε ξεχάσει να σπέρνετε για να θερίσετε. Δεν κάνετε με αγάπη ότι κάνετε. Είστε απρόσεχτοι. Δεν ελπίζετε. Ο Παράδεισος αρχίζει πάντα από εδώ. Εσείς δεν τον βλέπετε.
Πολύ περίεργα θα ακούγονται όλα αυτά απο κάποιο που ασχολείται με τη τεχνολογία. Δεν είναι όμως, γιατί στη πορεία μου διεπίστωσα ότι παντού κάτι προυπάρχει. Κάτι που ο καθένας ανακαλύπτει για πρώτη φορά, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν υπήρχε είτε ότι ένας Δημιουργός δεν το έφτιαξε. Αυτή η έλλειψη ευαισθησίας που χάθηκε μέσα απο αναρίθμητες πλάνες απο τις οποίες πέρασε ο Ελληνικός λαός συνεχίζονται. Είναι αυτό που σας έχει κάνει όλους απρόσεκτους και επιρρεπείς στο λάθος. Η επιβίωση αυτού του πολιτικού συστήματος είναι ένα συλλογικό λάθος και πρέπει να διορθωθεί.
Για να διορθώσουμε κάτι που μας βγαίνει λάθος, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα. Αυτό αφορά όλους.
Η φιλοσοφία και η ικανότητα να σκέφτεσαι σωστά δεν είναι κάτι που αφορά κάποιους που έχουν την ικανότητα ή τη πολιτισμική εμπειρία να στοχάζονται. Όλοι μπορούν να το κάνουν. Είναι κάτι πολύ χρήσιμο το οποίο αποκτάται με μελέτη και πνευματική ωρίμαση και που όταν εφαρμόζεται στη ζωή έχει πολλά ωραία αποτελέσματα. Θα σας παρουσιάσω ένα παράδειγμα.
Όταν μίλησα σε ΜΜΕ για τους υδρογονάνθρακες και τα χημικά της Συρίας, έγινε αυτό που περίμενα. Υπήρξε οργανωμένη αντίδραση και τί δεν ειπώθηκε για μένα. Δέστε όμως το αποτέλεσμα. Δέστε τί συνέβη. Μερικοί που με προσέβαλλαν τότε, ακόμη συνεχίζουν να γλείφουν κόπρανα, ακόμη συνεχίζουν να εκτίθενται και να αυτοταπεινώνονται, όσα είπαν έμειναν μετέωρα. Εγώ απλά στηρίζοντας την αλήθεια παρέμεινα αυτό που εξαρχής ήμουν.
Η ηθική έχει πολύ μεγάλη ισχύ όταν εφαρμόζεται χωρίς περέκκλιση στη πράξη. Ακόμη τρώνε τη σκόνη μου… Στην υγειά τους!
Εγώ θέλω να σκέφτεσθε. Οι άλλοι όχι. Να το θυμάστε αυτό.
 Δρ.Γ.Ζουγανέλης
via

Pages