Κυψελίδα (κερί) του αυτιού: Μην τη σκαλίζεις, υπάρχει λόγος! - Point of view

Εν τάχει

Κυψελίδα (κερί) του αυτιού: Μην τη σκαλίζεις, υπάρχει λόγος!


Άλλος χρησιμοποιεί μπατονέτα, άλλος τα κλειδιά του, ενώ άλλοι, πιο ριψοκίνδυνοι, καταφεύγουν σε ξυλαράκια, καρφίτσες ή ειδικά μηχανήματα που διαφημίζει η τηλεόραση. Κάποιοι απευθύνονται ακόμα και σε… ειδικούς – αφήνοντάς τους να  επιχειρούν με κοίλα αναμμένα κεριά και αιθέρια έλαια μέσα στο αφτί τους. Τι επιδιώκουν όλοι τους; Να αφαιρέσουν το κερί, τη γνωστή κιτρινωπή ουσία από τα αφτιά τους. Αν όμως ήξεραν πόσο χρήσιμο είναι αυτό το κερί, θα άλλαζαν γνώμη αυτομάτως.

Τείχος προστασίας

Η κυψελίδα (κερί) είναι ένα μείγμα εκκρίσεων, που παράγεται από ειδικούς σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι ένα δύσοσμο υλικό, που αποτελείται από κερατίνη, λιπαρά οξέα, αλκοόλες και χοληστερόλη. Αυτό το μείγμα καθαρίζει, λιπαίνει και προστατεύει το δέρμα του αφτιού από το νερό, τη σκόνη και τις μολύνσεις από μύκητες και βακτηρίδια – έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Ακόμα εμποδίζει αντικείμενα ή μικρά έντομα να μπουν μέσα στο αφτί και να βλάψουν τη μεμβράνη του τυμπάνου.

Υγρό και ξερό κερί: δεν έχουμε όλοι το ίδιο

Η ποσότητα του κεριού που εκκρίνει ο οργανισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Άλλοι άνθρωποι παράγουν πολύ και άλλοι λίγο. Ο φόβος και το άγχος (όπως και το μπάνιο, σε ορισμένους ανθρώπους) κάνουν το αφτί να εκκρίνει περισσότερο κερί. Η σύστασή του αλλάζει επίσης ανάλογα με την εθνικότητα: Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Monell Chemical Senses Center στην Philadelphia, οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί έχουν υγρή, κιτρινοκαφετιά κυψελίδα ενώ οι Ασιάτες και οι Αμερικανοί ιθαγενείς ξηρή και λευκή, που μοιάζει με νιφάδες.

Οι λευκοί έχουν πιο δύσοσμο κερί

Όσον αφορά τη μυρωδιά, οι λευκοί παράγουν πιο δύσοσμο κερί σε σύγκριση με όσους κατάγονται από την Ανατολική Ασία (π.χ. Κινέζοι, Κορεάτες, Ιάπωνες), αποκαλύπτει η έρευνα. Η διαφορά βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (ABCC11), το οποίο προκαλεί ξηρή κυψελίδα και λιγότερο δύσοσμο ιδρώτα στη μασχάλη των ανατολικο-ασιατών και των ιθαγενών της Αμερικής, σε σχέση με άλλες εθνικότητες. Η μυρωδιά της κυψελίδας (μαζί με τη μυρωδιά της μασχάλης), σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί επίσης να μας πει τι έχει φάει κάποιος, πού βρισκόταν, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την κατάσταση της υγείας του. Όπως επίσης αν πάσχει ή έχει προδιάθεση σε συγκεκριμένες ασθένειες, πριν καν κάνει εξέταση αίματος ή ούρων.

Τι το έκαναν στον Μεσαίωνα;

Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Πετράκης, καθηγητής Επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το κερί των αφτιών χρησιμοποιούνταν στον Μεσαίωνα ως συστατικό των χρωστικών ουσιών, με τις οποίες οι καλλιτέχνες χρωμάτιζαν και διακοσμούσαν τα εικονογραφημένα χειρόγραφα της εποχής (γνωστά και ως «φωτισμένα χειρόγραφα»).

Μπατονέτα; Μακριά…

Όπως εξηγεί ο ωτορινολαρυγγολόγος Φίλιππος Κεφάλας, η κυψελίδα προκαλεί προβλήματα μόνο όταν συσσωρευθεί σε μεγάλη ποσότητα ή σκληρύνει και φράξει τον ακουστικό πόρο. Σε τέτοια περίπτωση καλό είναι να επισκεφθείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Το κερί συνήθως απομακρύνεται μόνο του και πρέπει να αφαιρείται μόνο όταν προκαλεί πόνο, βαρηκοΐα ή άλλα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της μπατονέτας είναι απαγορευτική, γιατί δεν θα καταφέρει τίποτα άλλο παρά να σπρώξει το κερί βαθύτερα, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τραυματιστεί το αφτί.

Πώς καθαρίζεται το αφτί;

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται – ό,τι παράγεται μέσα σε αυτά, βγαίνει μόνο του προς τα έξω. Άρα αυτό που χρειάζονται είναι ένα απαλό σκούπισμα (στην είσοδο του ακουστικού πόρου) με την πετσέτα και, αν μείνει μέσα νερό, να απορροφηθεί με ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι.
 Golden Magazine
via

Pages