Οι δέκα εντολές ενός καλού δασκάλου απο τον μαθηματικό και φιλόσοφο Bertrand Russell, όπως είχαν δημοσιευθεί το 1951 σε ένα άρθρο των New York Times για τον φανατισμό.


 

1. Μην αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρος για αυτό που διδάσκεις.

2. Μην σκέπτεσαι ότι αξίζει να προχωράς κρύβοντας τις αποδείξεις, διότι είναι βέβαιο ότι οι αποδείξεις θα έρθουν στο φως.

3. Να μην προσπαθείς πότε να αποθαρρύνεις την σκέψη επειδή αν το κάνεις είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις.

4. Όταν συναντας αντίδραση, ακόμη και αν αυτή προέρχεται  από τον σύζυγο σου ή από τα παιδιά σου, να πασχίζεις  να την ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι μέσω της εξουσίας, διότι η νίκη που εξαρτάται από την εξουσία είναι απατηλή. 

5. Να μην δείχνεις σεβασμό στην εξουσία των άλλων.

6. Να μην χρησιμοποιείς ισχύ για να φιμώσεις απόψεις τις οποίες θεωρείς λανθασμένες, διότι αν το κάνεις οι απόψεις θα εξαφανίσουν τελικά εσένα. 

7. Να μην φοβάσαι αν είσαι εκκεντρικός στις απόψεις σου,διότι κάθε άποψη η οποία είναι αποδεκτή σήμερα κάποτε υπήρξε εκκεντρική.

8. Να βρίσκεις περισσότερη απόλαυση όταν ευφυείς συνομιλητές διαφωνούν μαζί σου, από ότι αν παθητικοί συνομιλητές  συμφωνούν μαζί σου.

9. Να είσαι ενσυνείδητα ειλικρινής, ακομη και αν η αλήθεια είναι άβολη, διότι είναι περισσότερο άβολη όταν προσπαθείς να την αποκρύψεις .

10. Να μην ζηλεύεις την ευτυχία  εκείνων οι οποίοι βλακωδώς θεωρούν ότι ζουν στον παράδεισο, διότι μόνο ένας βλάκας θα σκεφτεί ότι αυτή είναι η ευτυχία.
via
Share To:

Post A Comment: