Μήπως από μόνοι σας έχετε βάλει τον εαυτό σας σε μια διαδικασία αυτολύπησης και γκρίνιας; Μήπως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι νομίζουμε και κυρίως πολύ πιο απλά; Δείτε, τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ζήσετε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
Η ευτυχία θέλει κόπο και δεν είναι κάτι που πηγάζει φυσικά από μέσα μας. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς, σειράς εμπειριών, συνηθειών, απόψεων και αποφάσεων που λαμβάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Οι λόγοι για να βυθιστούμε στη μελαγχολία, τη μεμψιμοιρία και τη βαθιά δυστυχία είναι πολλοί στις μέρες μας και ο αγώνας να μην πέσουμε στην παγίδα τους είναι πιο σκληρός από ποτέ.
Όλα όσα σας κάνουν ευτυχισμένους τα γνωρίζετε μονάχα εσείς. Όσα όμως ενισχύουν τη δυστυχία σας δεν τα αντιλαμβάνεστε συνειδητά και τα συνεχίζετε ρίχνοντας τους εαυτούς σας ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διάθεσή σας να ανακάμψει.
Αν η καθημερινότητά σας χαρακτηρίζεται από μια, ή παραπάνω από τις ακόλουθες συνήθειες, δράστε ανάλογα, αλλάξτε τις τακτικές σας και πετάξτε από το παράθυρο την κακή ενέργεια.
Διαρκής γκρίνια
Μην μπερδεύετε το περιστασιακό παράπονο με την χρόνια κατάσταση γκρίνιας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να παραπονεθούμε όταν κάτι δεν πάει όπως θα θέλαμε, αλλά το να γκρινιάζουμε για κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας είναι μια πολύ κακή συνήθεια που το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει ακόμα περισσότερη δυστυχία. Ο γκρινιάρης, επιπλέον, εξαντλεί όλη του την ενέργεια στο να παραπονεθεί και για το παραμικρό και δεν δείχνει καμία διάθεση ούτε να βελτιώσει τη ζωή του ούτε καν να ακούσει τη γκρίνια κάποιου άλλου.
Όσοι «πάσχουν» από μακροχρόνια γκρίνια αναλώνουν τις ζωές τους στο να εντοπίζουν πάντα τα αρνητικά και ξεχνάνε πως αυτό είναι το πιο εύκολο να κάνει κανείς. Όλοι έχουν πολλούς λόγους για να γκρινιάξουν αλλά δεν το κάνουν για τον απλό λόγο ότι η μεμψιμοιρία δεν προσέφερε ποτέ σε κανέναν τίποτα.
Shopping therapy
Όσοι επιμένουν στη χαρά που προσφέρει ένα καινούριο smart phone ή ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια, έχουν μάλλον χάσει τον προσανατολισμό τους, θεωρώντας πως τα υλικά αγαθά θα τους φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία. Η απόκτηση ενός νέου αντικειμένου θα σας χαροποιήσει ομολογουμένως, αλλά αυτή η χαρά θα διαρκέσει μερικές μονάχα ώρες, ενώ η απόκτηση νέων εμπειριών, οι νέες προκλήσεις, ακόμα και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου θα σας προσφέρουν πολλά περισσότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια από το νέο tablet.
Κατανάλωση αλκοόλ
Το γνωρίζετε ήδη, πως οι μακροχρόνιες συνέπειες εκτεταμμένης κατανάλωσης αλκοόλ κάνουν περισσότερο κακό στη διάθεσή σας παρά καλό. Μπορεί παροδικά να σας ανεβάζει τη διάθεση, η καθημερινή όμως κατάχρηση αλκοόλ καταλήγει να ρίχνει περισσότερο την ψυχολογία. Ένα γερό μεθύσι, καταλήξει σε μια κακή επόμενη μέρα, που όχι μόνο πάει χαμένη, αλλά σας οδηγεί στη λήψη κακών αποφάσεων που απλά φέρνουν και άλλη δυστυχία.
Η έλλειψη χόμπυ
Όσο και να σας αρέσει η δουλειά σας δεν εμπίπτει στην κατηγορία χόμπυ. Το χόμπυ είναι κάτι που δεν το επιβαρύνει το άγχος της δουλειάς και είναι κάτι με το οποίο παθιάζεστε και στο οποιο αφιερώνεστε ολόψυχα. Όσοι έχουν χόμπυ, είτε αυτό είναι το παίξιμο της κιθάρας, είτε το πλέξιμο, είτε το kick boxing είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς αφιερώνοντας χρόνο στο χόμπυ τους, επενδύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές του, αναγνωρίζουν οι ίδιοι τις δυνάμεις τους, χωρίς να περιμένουν την επιβεβαίωση, που δεν θα έρθει ποτέ, από κάποιον τρίτο.
Κακή διατροφή
Η λαιμαργία και οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν κάνουν μόνο κακό στην φυσική σας υγεία αλλα και την ψυχολογική. Η υπερφαγία μας οδηγεί σε συναισθήματα απογοήτευσης που συχνά είναι και η αφορμή, αφού καταλήγουμε πάντα να παίρνουμε βάρος από αυτή τη συνήθεια, κάτι που οδηγεί σε ακόμα χειρότερη εικόνα του εαυτού μας.
Η ψυχολογική ανακούφιση που λαμβάνουμε από μια τροφή γεμάτη ζάχαρη κρατάει μονάχα όσο την καταναλώνουμε, ενώ στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Θυμηθείτε, πως η καλή και υγιεινή διατροφή αυξάνει την ενέργεια σας, κάτι που φτιάχνει τη διάθεση και ένα σώμα του οποίου η φυσική κατάσταση είναι σχετικά καλή είναι μια καλή βάση για την ευτυχία.
Μιλάτε άσχημα για τρίτους
Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε τους φίλους σας, παρατηρήστε ποια είναι τα κύρια θέματα συζήτησης και αν αυτά αφορούν περισσότερο κουτσομπολιά, τότε μάλλον κάνετε παρέα με άτομα δυστυχή και είστε κι εσείς ένα από αυτά. Εκείνοι που αναλώνονται σχολιάζοντας τις ζωές των άλλων δεν έχουν δικές τους και αναλώνονται στις ξένες. Όσοι μάλιστα δεν νιώθουν ευτυχισμένοι στη ζωή τους έχουν την τάση να κρίνουν με ευκολία και ελαφρά τη καρδία τις ζωές των άλλων. Σταματήστε την κακή συνήθεια να βγάζετε μόνο κακία απέναντι στους άλλους, αφού αυτό που ουσιαστικά κάνετε είναι να καμουφλάρετε έτσι τις δικές σας ανασφάλειες. Αν μη τι άλλο η ανταλλαγή μιας καλής κουβέντας, όχι μόνο δείχνει θετική διάθεση αλλά θα σας κάνει και πιο αγαπητούς.
Μοναχικότητα
Μια από τις συνηθέστερες αιτίες της δυστυχίας ενός ατόμου είναι η μοναξιά και μην θεωρείτε πως εξαιρούνται του κανόνα όσοι έχουν σύντροφο. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση, νιώθουν μόνοι και αυτό οφείλεται στην απουσία κοινωνικής συναναστροφής, σαν αποτέλεσμα της εποχής των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις ψηφιακές σχέσεις, ξεχνώντας έτσι σταδιακά την τέχνη της ανθρώπινης επαφής και όλα τα θετικά που φέρνει αυτή. Αντί να γράψετε ακόμα ένα σχόλιο σε ένα από τα δεκάδες κοινωνικά δίκτυα στα οποία είστε συνδεδεμένος, δοκιμάστε ένα βράδυ να βγείτε βόλτα με ένα φίλο και να απολαύσετε την φυσική παρέα κάποιου, όντας ανοιχτοί στις προκλήσεις της βραδιάς.
Απουσία στόχου
Είτε είναι βραχυπρόθεσμος, είτε μακροπρόθεσμος ο στόχος, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, όσο ασήμαντοι και να μοιάζουν, όταν εκπληρωθούν, βοηθούν στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησής σας και σας δίνουν ώθηση και ενέργεια για να πετύχετε μεγαλύτερους και περισσότερο φιλόδοξους στόχους.
Η έλλειψη στοχοθέτησης οδηγεί στη μετριότητα της στασιμότητας, ενώ οι ανέφικτοι στόχοι έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Μην βάζετε λοιπόν υπερβολικούς στόχους, η μη εκπλήρωση των οποίων θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα απ’ ότι νιώθατε αρχικά. Ξεκινήστε ταπεινά και χτίστε σταδιακά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για τα μεγάλα σχέδια.
Σας απασχολεί η γνώμη των άλλων
Οι δυστυχέστεροι όλων είναι εκείνοι που αναλώνονται καθημερινά και με πάθος στο να ευχαριστήσουν τους άλλους και όχι τους εαυτούς τους. Η ανασφάλεια ότι μας κρίνουν οι άλλοι μας ωθεί στο να χάνουμε ώρες από τη ζωή μας υιοθετώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ώστε να γινόμαστε αρεστοί απο εκείνους που εν τέλει θα μας κρίνουν και σχολιάσουν ασχέτως, αν τους αρέσουμε ή όχι.
Οι φίλοι όμως, μόνο των οποίων η γνώμη θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, δεν ασχολούνται με τα ρούχα που φοράμε και με τη μουσική που ακούμε, καθώς μας αγαπάνε γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, χωρίς περιστροφές.
Οι άγνωστοι επηρεάζουν τη διάθεσή σας
Μην αφήνετε σε καμία περίπτωση την κακή διάθεση των ξένων να χαλάσει και τη δική σας μέρα. Κυκλοφορούν πολλοί γκρινιάρηδες, τρελοί και κακεντρεχείς εκεί έξω που έχουν στόχο να μεταδώσουν την κακή τους διάθεση σε όλο τον κόσμο. Μην τους το επιτρέψετε, ακόμα και αν σας φερθούν εχθρικά χωρίς προφανή λόγο. Απαντήστε με ένα χαμόγελο και επιστρέψτε τους έτσι την κακή τους ενέργεια…
clickatlife