Εμμονή στην τελειότητα και συνέπειες - Point of view

Εν τάχει

Εμμονή στην τελειότητα και συνέπειες




Η επίμονη αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή
 ενώ μας απομακρύνει από την ευτυχία

Η ακαταστασία δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε επαρκείς στις υποχρεώσεις μας. Τα άπλυτα πιάτα είναι ακριβώς αυτό. Άπλυτα πιάτα. Δεν είναι το νόημα της ζωής μας, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Άλλωστε δεν μπορούμε να τα προλαβαίνουμε, πάντα, όλα
Η αναζήτηση της τελειότητας δεν αποτελεί απαραίτητα εμμονή, αλλά όταν απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι τέλειος σε όλα, συνήθως τον σπρώχνουμε σε έναν συνεχή αγώνα για το ανέφικτο.

Για να καταπολεμήσουμε την τελειομανία, το αμερικανικό περιοδικό Whole Living προτείνει ορισμένους τρόπους δράσης ανάλογα με τον τύπο της εμμονής μας.
Ο πρώτος τύπος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η συνεχής αναζήτηση του τέλειου.
Εάν παραλύεις στην ιδέα του λάθους και φοβάσαι ότι αυτό θα καταστρέψει την άριστη εικόνα σου, δεν παίρνεις ρίσκα για να μην αποτύχεις είσαι ακριβώς αυτός ο τύπος. Συνήθως, αυτή η εμμονή βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον τομέα της εργασίας στερώντας μας την πραγματική επιτυχία.
Όταν μηδενίζουμε κάθε θετικό νέο και δεν αναγνωρίζουμε το καλύτερο, στερούμε τον εαυτό μας από κίνητρο. Με το να παραδεχθούμε τις αδυναμίες μας μπορούμε να βρούμε νέα πεδία αυτοβελτίωσης.
Επίσης, μπορούμε να ανακαλύψουμε τις χαρές του να κάνουμε λάθος. Εξασκώντας αυτή την ικανότητα, θα απελευθερωθούμε από τις εμμονές μας. Υποεκτιμήσαμε το κόστος της ανακαίνισης του σπιτιού μας; Δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα ξέρουμε. Ήμασταν άτολμοι στη σύσκεψη με τον προϊστάμενό μας; Την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Όταν τέλος, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, είναι καλό να παρατηρούμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουν προτερήματα και αδυναμίες. Εμείς γιατί να αποτελούμε εξαίρεση;
Εάν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο πάνω σε όλα, τότε έχουμε εμμονή με την οργάνωση.
Η έρευνα επισημαίνει ότι το καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι και γραφείο, δεν μας εγγυώνται την επιτυχία.
Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να βάλουμε τους ανθρώπους πάνω από τα αντικείμενα και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην επικοινωνία, ακόμη κι αν αφήσουμε τα ρούχα ασιδέρωτα ή την κούπα του καφέ πάνω στο γραφείο. Η ακαταστασία δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε επαρκείς στις υποχρεώσεις μας. Τα άπλυτα πιάτα είναι ακριβώς αυτό. Άπλυτα πιάτα. Δεν είναι το νόημα της ζωής μας, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Κι αφού αγαπάμε την οργάνωση, τότε ας πάρουμε απόφαση ότι δεν γίνεται να είμαστε τέλειοι σε όλους τους ρόλους κι ας επιλέξουμε τις προτεραιότητές μας. Έτσι, θα ελαφρύνουμε τον εαυτό μας από πολλά ανούσια βάρη.
Ο τρίτος και τελευταίος τύπος είναι η εστίαση στην εξωτερική εμφάνιση.
Όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και μας έρχεται στο νου το πώς θα θέλαμε να είμαστε, τότε είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα που έχουμε για μας.
Κάθε φορά που δεν μας αρέσει κάτι στην εξωτερική μας εμφάνιση, ας βρούμε άλλα τρία στοιχεία που μας αρέσουν. Επιπλέον, αντί να ανεβαίνουμε τρεις φορές την ημέρα στην ζυγαριά, μπορούμε να εστιάσουμε στην βελτίωση της υγείας μας. Είναι πιο πιθανό να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όταν το θέμα έρχεται στην ηλικία, οι ειδικοί τονίζουν ότι η γοητεία μας δεν πηγάζει από την νεανική εικόνα, αλλά από την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση μας, άρα πάνω σε αυτά πρέπει να δουλέψουμε.
Τέλος, ας πάψουμε να δίνουμε σημασία σε ανούσια πράγματα. Αν τα μαλλιά μας δεν είναι τέλεια, δεν μπορούμε να είμαστε όλη τη μέρα μες τη μιζέρια. Δεν είναι δυνατόν εξάλλου, ένας μεμονωμένος παράγοντας να μας απομακρύνει από τον στόχο μας.
via

Pages