Διαδικτυακό έγκλημα – Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο (Μέρος 2ο) - Point of view

Εν τάχει

Διαδικτυακό έγκλημα – Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο (Μέρος 2ο)


Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής καθώς και το Διαδίκτυο έχουν επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και της ανθρώπινης επαφής.
Μαζί όμως με τις αλλαγές αυτές που διευκολύνουν, προάγουν και βοηθούν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και στην τάχιστη εξυπηρέτηση των αναγκών που δημιουργεί η σύγχρονη κοινωνίας, οι νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ διευκόλυναν και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας που συνοψίζονται στον όρο Ηλεκτρονικό έγκλημα…  (Συνέχεια από το προηγούμενο)
Παιδική πορνογραφία μέσω internet
Της Ειρήνης Αυγουστάκη
Υπάρχουν άνθρωποι που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι ανώμαλοι και διεστραμμένοι που για για να ικανοποιήσουν τη δική τους διαστροφή, είναι ικανοί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει σ’ αυτόν τον κόσμο: Αθώες παιδικές ψυχές.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η παιδική πορνογραφία αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μαζί με την παιδική πορνεία, την παιδεραστία, την ασέλγεια, τις θωπείες και την επίδειξη, γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως μια σύγχρονη μάστιγα της εποχής…
Η διάδοση της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη Δυτική Ευρώπη, όπου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, όπως στη Δανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαστροφικές «ορέξεις» κάποιων δεν τους εμποδίζουν να «χρησιμοποιούν» ακόμα και νήπια και οι σκηνές είναι τόσο απεχθείς, που αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν άνθρωπος, όχι μόνο να αντέχει να βλέπει τόσο πόνο, αλλά και να αντλεί ευχαρίστηση απ” αυτόν.
Επί πλέον, καθώς αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης και κωδικών ονομασιών, η ανακάλυψή τους από τις αρχές γίνεται ολοένα και δυσκολότερη…
Οι παιδόφιλοι απ’ όλες τις χώρες του κόσμου βρίσκονται στο internet και σε χώρους συνομιλίας «chat rooms», για ανταλλαγή videos με ερωτικές πράξεις ανηλίκων και ζωντανές ερωτικές επιλογές. Μέσω των «chat rooms» και μέσω της «online» ψηφιακής επικοινωνίας έχουμε το αποτέλεσμα: Ο παιδόφιλος που έχει ένα παιδί π.χ. για βιασμό, το βγάζει στο διαδίκτυο σε κάποια sites και οι άλλοι παιδόφιλοι συμμετέχουν οικονομικά στο να αγοράσουν το παιδί ή να το πληρώσουν για να κάνει αυτά που κάνει και συμμετέχουν απ’ όλες τις χώρες ταυτόχρονα, βλέποντας και δίνοντας τα χρήματά τους οι χρήστες του internet –αυτοί οι «ανώμαλοι» – που θέλουν να δουν το μικρό παιδί να το βιάζουν. Με λίγα λόγια, έχουμε online βιασμούς μέσω chat που μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει, αφού πρώτα δώσει με την πιστωτική του κάρτα ένα ποσό, το οποίο αρχίζει από 1.000 με 2.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του μικρού παιδιού. Εκατομμύρια, εκατομμυρίων διακινούνται για τον σκοπό αυτό, ενώ κάποιες έρευνες μιλούν για 1.000.000.000 ευρώ. Μετά τα ναρκωτικά η παιδική πορνογραφία είναι η πλέον επικερδής «δραστηριότητα»…

Τι είναι τα «chat rooms»;



Είναι κωνικά δωμάτια συνομιλίας, όπου κάθονται στη μία μεριά ο ανήλικος και στην άλλη κάποιος άλλος που ίσως του έχει παρουσιαστεί ανήλικος, συνομήλικος κλπ. Μέσα στα chat rooms διακινούνται ναρκωτικά. Έχουμε υποθέσεις σωματεμπορίας, αποπλάνησης και ναρκωτικών. Ο ανήλικος μπορεί ευκολότερα να αποπλανηθεί όταν αυτός εθίζεται στα chat. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών – οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν καλά τα παιδιά τους – που εγκατέλειψαν τα σχολεία τους για να είναι συνέχεια στα chat rooms. Άρα, με λίγα λόγια, ελέγχουμε και βάζουμε χρονικά όρια στα chat rooms. Είναι η τάση της εποχής. Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο. Παρατηρείτε διακίνηση ερασιτεχνικών ερωτικών videos στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστές μαθητές διαφόρων σχολείων. Η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τα σχολικά videos εντόπισε δύο κυκλώματα σε Αθήνα και Λαμία, τα οποία διακινούσαν για κερδοσκοπία τα videos αυτά, που προμηθεύονταν από τους μαθητές.
Οι διαδικασίες έρευνας της Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ



Το βασικότερο είναι ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών, των ψηφιακών αρχείων για τα οποία γίνεται έρευνα μέσω ειδικών προγραμμάτων έρευνας και ανάλυσης. Σε κάθε διαδικτυακή έρευνα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους του δράστη, το οποίο για κάθε χρήστη του internet είναι μοναδικό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο. Με δύο λόγια από τη στιγμή που ο χρήστης συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό ίχνος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση δύο άτομα να έχουν τα ίδια ίχνη σε όλο τον κόσμο. Άρα, εδώ μιλάμε για «δακτυλικό» αποτύπωμα. Όπως έχουμε μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι έχουμε και μοναδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα.
Εφόσον εντοπιστεί το ηλεκτρονικό ίχνος, μετά η διαδικασία εντοπισμού είναι μονόδρομος. Ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών μέσω ISP. ISP είναι τα internet services providers. Δηλαδή τα ίχνη που θα βρούμε αντιστοιχούν σε κάποιο φυσικό πρόσωπο ή σε εταιρεία. Στην Ελλάδα ISP είναι η ΟΤΕNET, η Forthnet, Nichol κλπ. Αυτά τα ίχνη ανήκουν σε μία από τις εταιρείες αυτές. Άρα, από τη στιγμή που θα έχει γίνει άρση απορρήτου μέσω του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε με την άρση απορρήτου και με τα ίχνη μαζί απευθυνόμαστε στην ΟΤΕΝΕΤ ή FORTHNET, η οποία θα μας «πει», ότι αυτά τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στο τάδε φυσικό πρόσωπο. Δεν υφίσταται ακόμη νομοθεσία στη χώρα μας που να υποχρεώνει τους ISP στη χρονική διάρκεια τήρησης ψηφιακών αρχείων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση ηλεκτρονικών εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου.
Επίσης, οποιεσδήποτε πληροφορίες από τους φορείς, παρέχονται κατόπιν δικαστικού βουλεύματος, σύμφωνα με το π.δ.47/2005. Άρα, δεν τους υποχρεώνει κάποιος νόμος να κρατούν τα αρχεία. Μπορεί να πάμε μετά από έξι μήνες και να μας πουν: «Κύριοι, αυτά τα ψηφιακά αρχεία τα έχουμε διαγράψει». Είθισται, όμως, να τα κρατούν ένα χρόνο.
Δράσεις-επιχειρήσεις που έχει κάνει το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

 

α) Επιχείρηση «Storn» και,
β) Επιχείρηση «purity».
Επιχείρηση «Storn»: Με ψηφιακή ανάλυση στον παγκόσμιο ιστό για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε η εμπλοκή είκοσι χρηστών που ήταν σε κύκλωμα online εμπορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι χρήστες για κερδοσκοπία διακινούσαν το υλικό της παιδικής πορνογραφίας, το οποίο εικονιζόταν ως «media» σε σεξουαλικές δραστηριότητες ακόμα και με ζώα.
Χρησιμοποιούσαν ζώα, που βίαζαν παιδιά ηλικίας δυο και τριών ετών. Στο κύκλωμα αυτό συμμετείχαν και τέσσερα άτομα σε οργανωμένη και σε διαρκή δράση ομάδα, οι οποίοι διατηρούσαν επιχείρηση τηλεπικοινωνιών. Η διακίνηση εντοπίστηκε στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ελασσόνα, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, Άγιος Νικόλαος και Χανιά Κρήτης.
Σε αυτή την επιχείρηση έγιναν πέντε συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ για τους υπόλοιπους δεκαπέντε, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία. Οι διακινητές προέρχονταν από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δράστες, προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους, είχαν στρατολογήσει μέσω chat rooms τρεις ανήλικους, οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό τους, διακινώντας μέρος του άσεμνου υλικού. Επιχείρηση purity: Μετά από ψηφιακή συνεργασία ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε η εμπλοκή ογδόντα Ελλήνων χρηστών internet σε διεθνές κύκλωμα online εμπορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Τα αρχεία αυτά ήταν σκληρό αρχείο παιδικής πορνογραφίας, τα οποία ήταν προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη του internet. Από όλους αυτούς τους ογδόντα, μόνο για τους είκοσι επτά βρέθηκαν στοιχεία, εφόσον τα άλλα είχαν διαγραφεί. Οι κατηγορούμενοι ήταν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μύκονο, Λάρισα και Δράμα. Έγιναν οκτώ συλλήψεις και για τους υπόλοιπους δεκαεννιά σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ πέντε προφυλακίστηκαν. Εκτός από την παιδική πορνογραφία είχαμε κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οπλοκατοχή, αποπλάνηση ανηλίκων και ασέλγεια μεταξύ συγγενών (πατέρα με κόρη). Στα chat rooms έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εκεί παίζεται το έγκλημα αυτή τη στιγμή.
Μέτρα πρόληψης
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε, έχοντας δεδομένο ότι η προστασία της παιδικής ηλικίας τελεί κατά τη συνταγματική επιταγή υπό την προστασία του κράτους, τη σύσταση μίας επιτροπής σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία θα έχει ως σκοπό τη λήψη μέτρων καταπολέμησης της διάδοσης της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.
Η επιτροπή αυτή θα έχει ως έργο να διερευνήσει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, χωρίς παράλληλα να περιοριστεί η ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών. Η επιτροπή αυτή θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή, με λίγα λόγια, προσπαθεί το Υπουργείο Μεταφορών – που έχει και την ευθύνη του internet να κόψει στη ρίζα την παιδική πορνογραφία στη χώρα μας.
Υπάρχουν τρόποι και μεθοδεύσεις. Ήδη στην Ιταλία και σε άλλα κράτη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και αυτή τη στιγμή η χώρα μας επεξεργάζεται νόμο, που πιστεύεται ότι θα «κόψει» την παιδική πορνογραφία από τη ρίζα και έτσι, στη χώρα μας δεν θα μπορεί να εισέλθει η παιδική πορνογραφία. Σιγά – σιγά λοιπόν, βλέπουμε ότι το κλίμα αλλάζει…
«Δείτε» αυτόν τον σύνδεσμο:
Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ, της γερμανικής τηλεόρασης, που σοκάρει και εξοργίζει, γύρο από το θέμα της παιδικής πορνογραφίας στο «second life» που μεταγλωττίστηκε στα ελληνικά.
παιδική πορνογραφία στο second life

Pages