Ρεβίθια ψητά: υγιεινό σνακ που θα ‘τρωγε ο pac-man - Point of view

Εν τάχει

Ρεβίθια ψητά: υγιεινό σνακ που θα ‘τρωγε ο pac-man



Όποιος δεν έχει συγκατατεθεί απολύτως στην άρνηση, με πείσμα αδιαπέραστο, όποιος δεν έχει κλείσει έξαλλος και τα δυο του μάτια σπρώχνοντας θυμωμένα το ‘απελθέτω απ’ εμού-πιάτο’ με τα καλύτερα μαγειρεμένα όσπρια κι όποιος δεν προσποιήθηκε πως δεν πείναγε σνομπάροντάς τα σερβιρισμένα με αγάπη στο τραπέζι, κι ας γουργούριζε παράφωνα η κοιλιά του να τον διαψεύδει, δεν έχει υπάρξει ποτέ μικρός ούτε –πολύ περισσότερο- ανικανοποίητος ορμονοπαρμένος έφηβος.
Το λέω με την επίγνωση πρώτα της ίδιας της πράξης (τόκανα κι εγώ) και μετά, σήμερα πια, με το τόσο ενδιαφέρον συναίσθημα της μαμαδένιας απογοήτευσης, που ούτε οι 7.000 καθημερινοί φαν του pandespani ενίοτε δεν αρκούν για να ισιώσουν αυτή την τεθλασμένη διάσταση της πονεμένης (λέμε, τώρα) αίσθησης της καθημερινότητας (σνιφ ); .



Πενία τέχνας κατεργάζεται (ποιος το πρωτοείπε, άραγε) και η μητρική αντίληψη κατεργάζεται μαγειρικές διπλοπενιές: τουτέστιν (μικρο)κομπίνες (κάποτε και μεγαλύτερες, αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι, οπότε μην το πείτε… entre nous mes amis).
Παιδιά και επαναστατημένοι έφηβοι όλων των ηλικιών ενωθείτε, άφοβα.

Στη μάχη υπέρ της διατροφής που δεν αποκλείει υλικά και των υγιεινών σνακ, συνταγή που κάνει κλικ στο κεφάλι και προκαλεί ανάλογο κόλλημα με τα αειθαλoύς αγάπης ποπκόρν.
Για λόγο δε ανεξήγητο (δεν έχω κατασταλάξει μέχρι στιγμής) αρέσει έτσι πικάντικη και αρωματική περισσότερο από όσο φαντάζεστε σε μικρούς και μεγάλους και τα κρατσανιστά ρεβίθια εξαφανίζονται σαν τις τελείες που καταβροχθίζει με σύστημα ο pac-man.
Επίσης, σημαντικό: πάει πολύ με την ενήλικη μπίρα (από light μέχρι μοναστηριακή), με τις παραγωγικές ώρες στο κομπιούτερ (και δη τις παραγωγικότερες στο facebook), με τα τηλεοπτικά ματς (ανεξαρτήτως ομάδας) και με ταινίες (ανεξαρτήτως μήκους, τα καρτούν μέσα κι ο πίκα-πίκα-πικατσού), με τα Nickelodeon (αλίμονο) και τα θρίλερ (τρως 3 μαζί, όταν γίνεται φόνος), με ΝCIS, ακόμη και με ειδήσεις (το κανάλι δικό σας, έτσι κι αλλιώς παντού τα ίδια χαρμόσυνα ξεφουρνίζουν).
Ψητά ρεβίθια στο φούρνο, με μπαχαρικά και ελαφρώς πικάντικα (κατά βούληση), τραγανά και ροδόχρωμα, ό,τι πρέπει για να παρακάμψει κανείς το junk στο περίπτερο αλλά και να αντικαταστήσει κάποιες φορές τους θερμιδοφόρους ξηρούς καρπούς.
Αυστηρά υγιεινή λιχουδιά.
Γίνονται εύκολα και σε σχέση με το ίδιο όσπριο στην κατσαρόλα, για παράδειγμα, καταναλώνονται χωρίς να απαιτούν επιχειρήματα και προστριβές, ούτε καν διάλογο. Κάντε το πείραμα και την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε ρεβίθια με οποιοδήποτε τρόπο, βράστε περισσότερα και κρατήστε τα για να τα ψήσετε στο φούρνο.



Και δυο-τρία απλά μυστικά:
1. Χρησιμοποιήστε φρέσκα (όχι παλιάς σοδειάς) και κατά το δυνατόν μεγάλα. Η δοκιμή που κάναμε με τα μικρά bio δεν ήταν άσχημη αλλά δεν ήταν και η πιο συγκλονιστική. Επίσης, αν είναι μικρά, ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει λίγο να μειωθεί.
2. Κατά το ψήσιμο, τα βρασμένα ρεβίθια πρέπει να είναι: α. Στεγνά, όσο γίνεται. Οπότε, αφού τα στραγγίξετε βάλτε τα σε χάρτινες πετσέτες σάντουιτς (πάνω κάτω) για να απορροφήσουν την επιπλέον υγρασία τους. β. Στο ταψί πρέπει να είναι αραιοβαλμένα και όχι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε ο ζεστός αέρας να τα περικυκλώνει σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
3. Όταν λέμε βρασμένα, εννοούμε κανονικά, όχι ένα στάδιο πριν τη φάση πουρέ.
4. Μπορείτε (σχεδόν επιβάλλεται) να παίξετε με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά της αρεσκείας σας, κάνοντάς τα διαφορετικά κάθε φορά ή μοιράζοντας τις γεύσεις στο ίδιο ταψί.
5. Το γράφω εκ περισσού γιατί κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη όταν τα έχει μπροστά του: Μην το παρακάνετε στο μασούλημα – όπως και να έχει, ρεβίθια είναι… και η υπερβολή τους, μπορεί (ανάλογα και με το πεπτικό σύστημα) να δημιουργήσει και ηχητικά side fx.
Προετοιμασία: 5 λεπτά, με βρασμένα τα ρεβίθια και ½ ώρα περίπου το ψήσιμο. Θυμηθείτε να αφαιρέστε (κατά το δυνατόν) τις φλούδες τους. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 2 μπολάκια)
2-3 φλ. βρασμένα ρεβίθια και στεγνωμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1-1½ κ.γ. χοντρό αλάτι
½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
½ κ.γ. πάπρικα κανονική και λίγη καυτερή
½ κ.γ. κύμινο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα ρεβίθια: Τα βάζετε σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο (δεν είναι απαραίτητο αλλά σας γλιτώνει το πλύσιμο).
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά και με το χέρι πασαλείφετε το μείγμα καλά παντού στα ρεβίθια (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μπολ και ανακατέψτε τα μέσα σ’ αυτό).
Απλώστε τα ομοιόμορφα να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και ψήστε πρώτα για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο των 200 βαθμών C και μετά 10 λεπτά περίπου (ανάλογα και με το φούρνο) στην ίδια θερμοκρασία με αέρα. Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα και να είναι τραγανά (προσοχή, όχι καμένα). Έτοιμα.
Σερβίρισμα: Δοκιμάστε και διορθώστε προσθέτοντας αλάτι ή καρύκευμα. Βάλτε τα ρεβίθια σε μπολ και μετρήστε σε πόση ώρα θα έχουν εξαφανιστεί.
Πηγή Συνταγές Pandespani

Pages