Σπάνια ελληνικά χειρόγραφα στο διαδίκτυο - Point of view

Εν τάχει

Σπάνια ελληνικά χειρόγραφα στο διαδίκτυο





Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, προφανώς και λόγω αποικιοκρατίας, κατέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές χειρογράφων στον κόσμο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 1.000 ελληνικοί χειρόγραφοι κώδικες, καθώς και 3.000 ελληνικοί πάπυροι. Το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Ελληνικών Χειρογράφων, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, έχει  σκοπό έχει να ψηφιοποιήσει πλήρως και να καταστήσει προσβάσιμα όλα τα ελληνικά χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης.
Σε πρώτη φάση προσφέρονται δωρεάν στο διαδίκτυο 284 τόμοι από τους 1.000 ελληνικούς χειρόγραφους κώδικες, οι οποίοι χρονολογούνται από το 16ο αιώνα. Αναμένεται να δημοσιευτούν online άλλα 250 ελληνικά χειρόγραφα. Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε:
Το Ψαλτήριο του Θεοδώρου: ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφημένα χειρόγραφα, φτιαγμένο το 1066 στην Κωνσταντινούπολη, θησαυρός της βυζαντινής παραγωγής χειρογράφων. Οι 435 εικονογραφήσεις του μοναχού Θεοδώρου λειτουργούν ως σχόλια στα κείμενα των Ψαλμών.
Οι «Διάλογοι» του Λουκιανού: έργο του 10ου αιώνα. Είναι το αρχαιότερο διασωζόμενο χειρόγραφο του έργου του Λουκιανού, σχολιασμένο μάλιστα από τον πρώτο κάτοχό του, τον αρχιεπίσκοπο Καισαρείας Αρέθα. Το έργο καταδεικνύει το βαθύ ενδιαφέρον των Βυζαντινών εκκλησιαστικών εκπροσώπων για την κλασική αρχαιότητα.
Οι «Μύθοι» του Βαβρίου: το χειρόγραφο βρέθηκε στο Αγιον Ορος το 1842 και αποτελεί τη βασικότερη πηγή του έργου του Αισώπου. Περιλαμβάνει 123 μύθους του Αισώπου με διορθώσεις από το Βυζαντινό επιστήμονα Δημήτριο Τρικλίνιο.
«Breviarium Historicum»: έργο του 9ου αιώνα που καταγράφει την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από το θάνατο του αυτοκράτορα Μαυρικίου, το 602, ώς το 713 μ.Χ. Συγγραφέας του ο Νικηφόρος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Περισσότερα: εφημερίδα  Αγγελιοφόρος.
Χειρόγραφο του Αντώνιου Βυζαντίου, 18ος αιώνας
Αρχαίο χειρόγραφο
via

Pages